bb

Krallar Şehri: Pergamon (Bergama) Antik Kenti

1 05 2023

Antik adı ile Pergamon, günümüzde “Bergama” olarak biliniyor.

Helenistik dönemden (M.Ö. 330 – M.Ö. 30) günümüze kadar ulaşabilen tek başkent olan Bergama, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait unsurları ile de çok katmanlı bir kültürel peyzaj alanı. 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Pergamon antik kenti, bir tepe yerleşimi olması, stratejik bir noktada yer alması gibi nedenlerle tarih sahnesinden hiçbir zaman kopmadı. Siz de Bergama’yı keşfedeceğiniz bir seyahat planlıyorsanız tüm merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilirsiniz.

Pergamon (Bergama) Antik Kenti Tarihi

İlkin Pergamon hangi uygarlığa aittir bakmak gerekirse; bu bölgenin tarihi Helenistik döneme kadar götürülebiliyor. Arkeolojide genel olarak M.Ö. 330 ile M.Ö. 30 yılları arasındaki 300 yıllık süreci ifade eden Helenistik dönem, Büyük İskender’in M.Ö. 334’te Anadolu’ya geçişi ile başlıyor ve M.Ö. 30’da Oktavianus’un son “Ardıl” krallığı alması ile son buluyor. Pergamon’u kim kurdu, bakıldığında ise tarihte birkaç anlatı yer alıyor:

Gezgin ve coğrafyacı Pausanias (M.S. 110 – M.S. 180) Bergama’nın Pergamus tarafından kurulduğunu söyler. Bir başka kaynağa göre ise bölgenin kurucusu Herakles’in oğlu Telephos’tur. Büyük İskender’in M.Ö. 334 yılında Doğu seferine çıkmasıyla Perslerin Anadolu’daki saltanatı son bulur. Bu tarihten sonra tüm Batı Anadolu gibi Pergamon da Makedonya Krallığı’nın hakimiyeti altına girer. İskender’in 33 yaşındaki ölümünden sonra ise Bergama Krallarının kronolojik sırası şu şekildedir:

● Philetairos (M.Ö. 281-263)

● Eumenes (M.Ö. 263-241)

● Attalos (M.Ö. 241-197)

● Eumenes (M.Ö. 197-159)

● Attalos ( M.Ö. 159-389)

● Attalos ( M.Ö. 138-133)

Pergamon (Bergama) Nerede?

Türkiye’nin en önemli antik kentleri arasında yer alan Pergamon nerede, merak ediyorsanız bölge İzmir’in Bergama ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor. Batısında Dikili ve doğusunda Soma ilçeleri, güneyinde Manisa ve kuzeydoğusunda Balıkesir illeri bulunan Bergama’nın güneybatı istikametinde ise Ege Denizi bulunuyor. İzmir Bergama arası kaç km bakıldığında ise bölge İzmir Alsancak’ın yaklaşık 108 km kuzeyinde. Bergama Dikili arası kaç km diyorsanız da iki ilçe arasında ortalama 29 km mesafe var.

Bergama'ya Nasıl Gidilir?

Raylı sistem ile: Eğer İZBAN’ı kullanacaksanız Aliağa durağında indikten sonra otobüse aktarma yaparak Bergama’ya ulaşabilirsiniz. Aliağa ile Bergama arası ESHOT aktarma merkezinin hareket saatlerini 835 numaralı hattı sorgulatıp öğrenebilirsiniz.

Karayolu ile: İzmir Otogarı’ndan ise bölgeye hareket eden özel dolmuşlar ile Bergama’ya yaklaşık 1,5 saatte ulaşabilirsiniz. Yeni hizmete giren çevreyolu ile İzmir – Bergama arası 1 saate inmiştir.

Havayolu ile: Bergama ilçesi, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 130 km uzaklıkta. Havalimanının içindeki İZBAN raylı sistem ile de Aliağa’ya kadar gidebilirsiniz. Aliağa İZBAN istasyonundan Bergama’ya ise Büyükşehir Belediyesi’nin ESHOT otobüsleriyle veya Bergama-İzmir özel dolmuşları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bergama’da Gezilecek Yerler

● Akropol: Bergama Akropol’ünde görmeniz gereken en önemli yapılardan biri Zeus Sunağı’dır. Zeus ve Athena’ya adanan bu yapı, Bergama Heykelcilik okulunun eserlerinden biridir. Akropolde ayrıca anıt mezar, 10 bin kişilik tiyatro, agora ve dükkan gibi sosyal yapıları da keşfedebilirsiniz.

● Bergama Müzesi: Müzede Tunç devrinden Osmanlı dönemine kadar eserler sergilenir. Çanak – çömlek, sikkeler, yöresel kıyafetler, çeşitli heykeller müzede yer alır.

● Kızıl Avlu (Bazilika): M.S. 2. yüzyılda İmparator Hadrian döneminde inşa edilen Kızıl Avlu, Bergama’nın en görkemli anıtsal yapılarından biridir. Daha sonra Anadolu’daki erken yedi kiliseden biri olarak kullanılmıştır.

● Asklepion: M.Ö. IV. yüzyılda Pergamon akropolü dışında sağlık tanrısı Asklepios adına kurulmuş bir tedavi merkezidir.