muhabbet kuşu

Muhabbet Kuşu Bakımı Hakkında Her Şey

1 05 2023

Enerji dolu sesleri ve neşeli karakterleriyle bilinen muhabbet kuşları, şüphesiz evlere canlılık katan minik dostlarımız.

İnsan canlısı bu kuş türü, alıştığı takdirde konuşmayı öğreniyor hatta ev yaşamınızda size eşlik eder. Muhabbet kuşlarının mutluluk enerjisini gözlemleyebilmeniz için minik dostunuzun sağlıklı ve bakımlı olması gerekir. Peki muhabbet kuşunuzun sağlığını korumak ve ona mutluluk dolu bir yaşam bahşetmek için neler yapmalı? Muhabbet kuşu bakımı için gerekenler hakkında hiçbir bilginiz yoksa doğru adrestesiniz. Yazımızın devamını inceleyerek A’dan Z’ye muhabbet kuşu bakımını öğrenebilirsiniz.

Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı

Muhabbet kuşu ilk dönemlerinde oldukça hassas bir yapıya sahip olur. Özellikle yumurtadan ilk çıkan yavru muhabbet kuşları sizi biraz şaşırtabilir. Çünkü karşılaşacağınız tablo tüysüz ve minicik yavrulardır. Bu süreçte sizin hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Ebeveyn muhabbet kuşları ilk etapta yavrularının tüm ihtiyaçlarını karşılar. Sizin rolünüz, yenidoğan süreci tamamlandıktan sonra başlar. Ebeveynlerinden ayrılan yavru bir muhabbet kuşunuz varsa şu unsurlara dikkat etmeniz gerekir:

• Yem seçimini vitamin ve mineral değeri yüksek olan yavru muhabbet kuşu yemlerinden yana yapın.

• Sürekli olarak suyu yenileyin. Sürekli olarak suyu yenilemeniz muhabbet kuşlarının su içme isteğini artırır.

• Yavru muhabbet kuşunuzun rahat edebileceği bir kafes seçin.

• Gaga taşı ve kuş kumu gibi takviyeleri kullanmayı ihmal etmeyin.

Yavru muhabbet kuşu neyle beslenir gibi sorularda aklınıza sebze geliyorsa biraz beklemenizi öneririz. Bu süreçte sebze ve vitamin takviyesi gibi kullanımlar için bir veteriner hekime danışabilirsiniz.

Yetişkin Muhabbet Kuşu Bakımı

Yavru muhabbet kuşunuzu sağlıkla yetiştirdiyseniz yetişkinlik dönemine hoş geldiniz. Bu başlığımızı detaylı olarak inceleyerek muhabbet kuşu bakımı nasıl yapılır hakkındaki tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Yetişkin muhabbet kuşları yavru muhabbet kuşlarına nazaran daha aktiftir. Bu süreçte beslenmenin yanı sıra kafes dışı zaman da büyük önem taşıyor. Muhabbet kuşlarının egzersiz yapmasını sağlamak için gözetim altında evinizde gezmelerini sağlayabilirsiniz. Bu süreçte camların ve kapıların kapalı olması minik dostunuzu kaybetmemeniz için oldukça önemli. Herhangi bir kesici bir nesnenin bulunmadığı bir ortam muhabbet kuşunuz için idealdir.

Muhabbet Kuşu Banyo Bakımı

Muhabbet kuşunuzun tüy ve cilt sağlığı için banyo bakımı oldukça önemli. Bu rutini kusursuz ve minik dostunuzu korkutmadan sürdürebilmek için birkaç unsura dikkat etmeniz gerekli. Muhabbet kuşları yıkanmayı sever fakat onlara özel bir alan oluşturmanız gerekir. Bununla birlikte minik dostlarınız akar suda yıkanmaktan fazlasıyla hoşlanır. Muhabbet kuşlarına özel banyoları tercih edebilir veya musluk altında küçük bir yıkanma alanı oluşturabilirsiniz. Minik dostunuzun sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için tırnak kesimi de büyük önem taşır. Bu işlem için muhabbet kuşlarına özel olarak geliştirilen makasları kullanabilirsiniz.

Muhabbet Kuşları İçin Konforlu Bir Kafes Hazırlığı

Muhabbet kuşunuzun gün boyunca keyifli vakit geçirebilmesi için minik dostunuza konforlu bir kafes hazırlamanız gerekir. Konforlu bir kafes hazırlığı için kafes boyutları, iç tasarım ve konum gibi unsurlar büyük önem taşır. Minik dostunuza güzel bir yaşam alanı hazırlamak için şu adımları takip edebilirsiniz.

• Muhabbet kuşları soğuğa ve güneşe karşı oldukça narindir. Minik dostunuzun kafesini rüzgar almayan kuru bir yere konumlandırın.

• Kafese gagalarını pürüzsüzleştirmeye yarayan gaga taşını ekleyin.

• Kafeste başta ayna ve zil olmak üzere birçok oyuncak çeşidi bulundurun. Muhabbet kuşunuz yalnız kaldığında bu oyuncaklarla vakit geçirebilir.

• Kafesin alt kısmını düzenli olarak temizleyin. Minik dostunuzu pis bir kafeste konforlu hissetmeyecektir.

Minik dostunuzun uzun ömürlü ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için dikkat etmeniz gerekenleri üst başlıklarımızda bahsettik. Bunlara ek olarak muhabbet kuşunuzun sağlığını kontrol ettirmek için düzenli olarak veteriner hekim desteği almanız oldukça önemli. Bunlara ek olarak yapmanız gereken tek şey, ona sevginizi ve ilginizi göstermek…