kADIN

Başarılarıyla İlham Veren Kadın Girişimciler

6 03 2020

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel birbirinden başarılı girişimci kadınları size tanıtmak istiyoruz.

İşte, Türkiye ve dünyadan en başarılı kadın girişimciler!

Yazımıza “Hiçbir başarı tesadüf değildir.” diyerek başlamak istiyoruz. Çünkü tüm başarılı insanlar, emek vererek ve çabalayarak belli başarılar elde eder.

Özellikle iş hayatının zorluklarına direnen kadınlar, çok çalışmanın yanı sıra iş dünyasındaki hakim olan anlayışa göğüs gererek çok önemli girişimcilere dönüşüyor. Öyle ki herkese ilham veren girişimci kadınlara baktığımızda da bulundukları konuma gelene kadar büyük bir özveriyle çalıştıklarını ve mücadele verdiklerini görüyoruz.

Aynı zamanda çok iyi birer yönetici olma özelliği de taşıyanlar bu kadınların sırrını merak ediyorsanız “Başarılı ve Sevilen Yöneticilerin Ortak Özellikleri Neler?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarken erkek egemen iş dünyasındaki cam tavanları kıran ve herkese örnek olan bu kadınları tekrar hatırlatmak, size tanıtmak istiyoruz. O halde, yaptıkları işlerle adını duyuran kadınları tanımaya başlayalım!

Demet Mutlu - Trendyol

ABD’de lisans ve yüksek lisans eğitimleri alan Demet Mutlu, Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Trendyol’un kurucusu. Başarılı bir eğitim hayatından sonra hayalini kurduğu işi yapmak için hareket geçen Demet Mutlu, Trendyol’u 2010 yılının mart ayında kurmuş. Stratejik bir kararla Temmuz 2018’de %75 hissesi Alibaba’ya 728 milyon TL’ye satılan Trendyol, hizmet vermeye devam ediyor.

Ayrıca Trendyol, Türk tasarımcıların ürünlerini online ortamda satışa sunan ilk e-ticaret sitesi olma özelliği de taşıyor.

Başak Taşpınar Değim - Armut.com

Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans eğitimi alan Başak Taşpınar Değim, ardından Koç Üniversitesi’nde ve ABD’de yüksek lisans yapmış. Daha sonra farklı markalarda yönetici pozisyonda çalışırken Türkiye’de “iyi hizmet alma” sıkıntısı çektiğinden armut.com’u kurmaya karar vermiş.

Başak Taşpınar Değim, armut.com’un hızla büyümesiyle teknolojiye ve sitenin ekibine yatırımlar yaparak hizmet denilince akla ilk gelen marka olmayı amaçlıyor.

Başak Süer - Givin

Kurumsal bir şirkette çalışırken çok daha farklı ve fayda sağlayan işler yapmak istediğini fark eden Başak Süer, sosyal girişimci olma yolunda ilk adımı atmış. Ardından alışveriş karşılığında bağış yapılmasını sağlayan Givin adlı mobil uygulamanın kurucu ortağı olmuş. Teknolojiden yardım alarak sivil toplum kuruluşlarına yardım edilmesini sağlayan Givin, aslında Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor. 2017 yılında geliştirilen uygulama, sunulduğu zamandan itibaren 500 bin TL bağış potansiyeli yaratmış. Givin’de ünlü isimlerin, popüler markaların ve bireysel destekçilerin; TOG, TEV, Tohum Otizm Vakfı gibi güvenilir kuruluşlara destek olmak için verdiği ürün ve deneyimlere göz atabilirsiniz. Givin, istediğiniz ürün ya da deneyime belli bir bağış karşılığında sahip olmanızı sağlarken bir yandan da size yardıma ihtiyaç duyan kişilere ve sokak hayvanlarına destek olmanın mutluluğunu yaşatıyor.

Nicky Goulimis - Nova Credit

Cambridge Üniversitesi’nden mezun olan Nicky Goulimis, iş hayatına yeni atıldığı dönemlerde finans danışmanlığı yapmaya başlıyor. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında da çalıştıktan sonra Stanford Graduate School’da yüksek lisans yapan Nicky Goulimis, Miller Sosyal Değişim Liderlik Ödülü alıyor.

Ardından dünyada hızlı bir şekilde çoğalan göçmen nüfus için Silikon Vadisi’nde faaliyet veren Nova Credit’i kuruyor. Böylelikle finansal kurumlar ve göçmenler arasında bir köprü görüp onlara kredi kartı çıkarma, banka hesabı açma gibi süreçlerde çözüm yolu bulmaya devam ediyor.

Mary Kay Ash - Mary Kay Cosmetics

Teksas’ta bir firmanın satış temsilcisi ve eğitmeni olan Mary Kay, 45 yaşına geldiğinde iş yerindeki cinsiyet ayrımcılığından rahatsız olup işten ayrılmış. Ardından 1963 yılında yeni bir yatırım yaparak güzellik ürünleri satmaya başlamış.

Kurduğu iş yerinde kadınlara önemli görevler veren Mary Kay Ash, bu sürecin devamında yepyeni bir toptan-perakende sistemi kurarak 2.2 milyon dolarlık bir şirketin sahibi olmuş ve girişimci kadınlara kapılarını açmış. Günümüzde Mary Kay Kozmetik’in 1.8 milyon adet satış danışmanı var.

Ülkemizden ve dünyadan başarı ve azimleriyle herkese örnek olan bazı kadın girişimcileri sizin için sıraladık. Kariyerinize girişimcilik konusunda yön vermek istiyorsanız başarılı girişimcilerden ilham alabilir ve kendinize yepyeni bir yol çizebilirsiniz.