mulakat

Başarılı ve Sevilen Yöneticilerin Ortak Özellikleri Neler?

1 01 2020

Katı kuralları olan, asık yüzlü yöneticiler artık eskide kaldı! Peki, çalışanları tarafından sevilen, saygı duyulan, aynı zamanda da başarılı olan yöneticilerin ortak özellikleri neler? Tüm detaylar yazımızda.

1980-2000 yılları arasında doğan Y kuşağının iş hayatında fazlasıyla etkin olmasıyla beraber “iyi yönetici” tanımı bir hayli değişti. Keskin kurallara sahip, çalışanlarıyla çok mesafeli ve ulaşılması zor yöneticilerin yerini daha rahat iletişim kurabilen, yeri geldiğinde kurallarını esneten ve çalışanlarını dinleyen yöneticiler aldı. Öyle ki artık “İyi bir yönetici nasıl olmalı?” sorusuna bile bu yeni yönetici profili üzerinden cevap veriliyor.

O halde çalıştığınız kurumda huzurlu bir çalışma ortamı sağlamanız için iyi bir yöneticinin özellikleri neler olmalı ve başarılı yöneticilerin sahip olması gereken ortak özellikler neler olmalı, beraber göz atalım.

Çalışanlarını Her Zaman Dinlerler
Bildiğiniz üzere insan ilişkilerinin düzgün bir şekilde ilerlemesinin yolu, karşımızdakini “gerçekten” dinlemekten geçiyor. Yöneticilikte de durum aynı. Çünkü iyi bir yönetici olmak demek, sadece mükemmel bir iş planı yapmak ya da projeleri doğru bir şekilde yönetmek anlamına gelmiyor. Çalışanlarınızın bir sorunu veya şikayeti olduğunda, onları gerçekten dinleyin, sorunlarına yapıcı yaklaşarak çeşitli önerilerde bulun. Bu şekilde çalışanlarınız onları önemsediğinizi bilir ve böylece ekip ruhuna da katkıda bulunmuş olursunuz.

Takdir Etmekten Çekinmezler
Çalışanlarınızın elde ettiği başarılar büyük ya da küçük olabilir. Bu durum işin büyüklüğüne göre değişen şeyler neticede. Fakat hem sevilen hem de başarılı bir yönetici olmanın en önemli yollarından biri, çalışanların başarı gösterdiği durumlarda onları takdir etmekten geçiyor. Çünkü içtenlikle yapılan takdir, çalışanların iş motivasyonlarını yükseltip kuruma olan bağlılıklarını artırır.

İletişim Kurarken Empati Yaparlar
Gerek sosyal hayatta gerek iş yerinde iletişimin en kilit noktası empati yapmak. Empati yeteneği her insanda olması gereken çok değerli bir özellik. Çalışanlarınızla empati yaptığınız takdirde onlara saygı duyduğunuzu ve onları gerçekten anladığınızı göstermiş olursunuz. Bu da size karşı dürüst davranmalarına ve yaptıkları işten daha çok zevk almalarına yardım eder.

Tüm Çalışanlara Eşit Mesafede Olurlar
Yönetici olabilirsiniz, ama siz de bir insansınız ve kendinize daha yakın hissettiğiniz çalışanlarınız olabileceği gibi davranışları hoşunuza gitmeyen çalışanlarınız da mutlaka olacaktır. Ancak çalışma ortamında başarı ve huzurun yakalanması için önemli olan nokta, sizin yönetici olarak her çalışana eşit mesafede davranmaya dikkat etmenizdir. Çünkü unutmayın ki yönetici olarak çalışanlara adaletli davranmak o iş yerindeki herkeste size karşı bir güven duygusu kazandırır. Rekabetin bol olduğu iş dünyasında ise güven duygusu çok önemlidir.

Bir yönetici olarak hem başarı yakalamanız hem de çalışanlarınız tarafından saygı görmeniz için iletişim kurarken dikkat etmeniz gereken temel noktaları sizinle paylaştık. Dileriz ki çalışanlarınızla güçlü bir iletişim kurup kariyer basamaklarını hızla tırmanırsınız!