catisma

İş Yerinde İletişimi Doğru Yönetmek İçin 5 İpucu

1 11 2019

İş hayatına huzurlu bir şekilde devam etmenin yolu, iş yerindeki insan ilişkilerini doğru yönetmekten geçiyor.

Peki, iş arkadaşlarımızla iletişimimizi yönetmek için neler yapabiliriz?

İyi Yaşa

İş hayatı, öncelikle birçok şeyi aynı anda dengede tutma becerisine sahip olmayı gerektiriyor. Çünkü yapılacak işler, belli bir seviyede tutulması gereken insan ilişkileri ve zamanı doğru yönetme gibi konular fazlasıyla vaktimizi alıyor. Hatta bazen yoğun iş temposuna öylesine kapılıyoruz ki iş yerinde çalışma arkadaşlarımızla kurduğumuz iletişimi ikinci plana atabiliyoruz. Bunların yanında stres kaynaklı gerginlikler ve tartışmalar, çalışma ortamındaki huzurun kaybolmasına neden olabiliyor. Fakat unutmamak gerekir ki iş hayatında başarılı olmak için insan ilişkilerinde ön yargılı davranmamaya ve yanlış anlamaların önüne geçmeye dikkat etmelisiniz. Etkili iletişimin öneminden de bahsettiğimize göre şimdi size, iş hayatında etkili ve sağlıklı iletişim kurmak için gereken ipuçlarını vereceğiz.

1. Saygıyı Elden Bırakmayın


İş hayatında iletişim denilince akla ilk gelen kavramlardan biri kesinlikle saygı. İş arkadaşlarınızla sağlıklı bir iletişim kurmak istiyorsanız birbirinize öncelikle saygılı davranmayı ihmal etmemelisiniz. Karşınızdaki kişinin unvanı ne olursa olsun, bir sorun yaşadığınızda dahi saygıyı elden bırakmazsanız pürüzlerin daha kolay giderildiğini göreceksiniz.

2. Farklı Karakterlerle Baş Etme Yöntemleri Geliştirin


Zorlu kişilikler ve farklı karakterler hayatın her döneminde karşımıza çıksa da iş yeri ortamında çok daha can sıkıcı olabiliyorlar. Kimisi her zaman mutsuz, kimisi fazla şikayetçi, kimisi ise aşırı konuşkan olabiliyor. Bu tip kişilikler haliyle sorunlu bir iletişimin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak adına öncelikle diyalog kurduğunuz kişilerin karakterini analiz etmeli ve onların isteklerine karşı en doğru tavrın nasıl olacağına karar vermelisiniz.

3. Beden Dili Çok Şey Anlatır!


Siz farkında olmasanız bile beden dili karşı tarafa çok şey anlatır. Stresli, gergin, mutlu, mutsuz ya da enerjik halimiz hemen beden dilimize yansır. bu nedenle biriyle iletişime geçerken özellikle gergin bir ruh halindeyseniz beden dilinizi sabit tutmaya ve karşınızdaki kişiye bunu yansıtmamaya özen göstermelisiniz. Bunlara ek olarak kurduğunuz iletişimin etkili olmasını istiyorsanız konuştuğunuz kişiyle göz teması kurmaktan kaçınmayın.

4. Öfkenizi Kontrol Etmek İçin Çabalayın


Öfke kontrolü aslında hayatımızın her alanında çok dikkatli olmanız gereken bir konu. Öfke; yıpratıcı bir duygu olmasının yanında çevremizdekilere de fazlasıyla zarar veriyor. Bu durum da çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin iş yerinde geçirdiğiniz bir öfke atağı sonucunda kariyeriniz ciddi derecede hasar alabilir ya da sevdiğiniz iş arkadaşlarınızı farkında olmadan üzebilirsiniz. Öfke sorununuz olduğunu düşünüyorsanız bununla ilgili olarak bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederiz.

5. Samimi Olun, Ama Her Zaman Mesafe Bırakın


Doğru iletişim kurmanın inceliklerinden biri de samimiyet dozunu çok iyi ayarlamak. Evet; çalışma arkadaşlarınıza karşı aşırı soğuk davranmak, onlarla iletişime kapalı olmak güzel bir şey değil. Fakat samimi olacağım derken de dozu kaçırmak sizi bir zaman sonra rahatsız edebilir. Örneğin iş arkadaşlarınızla gruplaşmaya varacak samimiyette ilişkiler kurmamaya, sınırını aşan şakalardan kaçınmaya veya hayatınızla ilgili çok özel konuları açmaktan uzak durmaya dikkat edebilirsiniz. Elbette arkadaşlarınız olacaktır, ama iş yerindeyken arkadaşlığınızın profesyonel ilişkinizin ötesine geçmemesi gerekir. Kısacası iş yerindeyken duygu durumunuzu kontrol altına almaya ve iş arkadaşlarınıza yansıtmamaya özen göstermenizi öneriyor, başarılı ve huzurlu bir iş hayatı diliyoruz!