kobi

İşe Yeni Başlayanlar İçin Başarı Sırları

1 10 2019

İş hayatı yepyeni ve farklı bir dünya! Biz de iş hayatına yeni adım atacak kişilere, bu dünyada başarılı olmak için neler yapmaları gerektiğini anlatmaya karar verdik!

Hayatınız boyunca bir şeyler için çalışıp çaba harcadınız ve artık bir meslek sahibisiniz. Okul hayatından çıkıp bu dünyaya adım attığınızda gerek düzen değişikliği gerekse de karşınıza çıkan yazılı olmayan kurallar sizi şaşırtabilir. Özellikle de iş hayatında ne kuvvetli insan ilişkilerinin ne de iş yapma becerinizin tek başına işe yaramadığını düşünürsek çok da haksız sayılmazsınız elbette. Ortamın farklılığı size alıştığınız düzenden biraz farklı gelebilir. Ama merak etmeyin, iş hayatında doğru adımları izlediğinizde bu yeniliklere de elbette alışacaksınız ve başarı merdivenlerini bir bir tırmanmaya başlayacaksınız. Bu merdivenleri tırmanırken verdiğimiz ipuçları ile iş hayatında başarılı olmanın yollarını keşfetmeye ne dersiniz?

Soru Sormaktan Çekinmeyin Ama Dikkatli Olun
İşe başladığınızda ilk birkaç ay sizin için alışma ve öğrenme süreci olacak. Unutmayın ki bu süreci iyi değerlenmek sizin için çok önemli. Bu yüzden, alışma sürecinde bir şeyler öğrenmek adına soru sormaktan ve yardım istemekten çekinmeyin. Sadece soru sorarken konuyla ilgili kişiye sorup sormadığınıza dikkat edin.

Emeğinize Her Zaman Sahip Çıkın
Mesleğe daha yeni adım attınız ve doğal olarak bazı hatalar, yanlışlar yapabilirsiniz. Hatta kimi zaman yaptığınız işler beğenilmeyebilir ve birtakım eleştiriler alabilirsiniz. İlk önce aklınızdan iş hayatında böyle şeylerin çok normal olduğunu çıkarmayın. Daha sonra da eleştiren kişinin tavrına dikkat edin. Unutmayın ki siz elinizdeki iş için belli bir emek harcadınız ve bu işi yaparken bazı hatalar yapsanız bile kimse emeğinizi küçümseyemez. Sorumluluk Alırken İstekli ve Gerçekçi Olun İş hayatına yeni başladığınız zamanlarda göze girmek için her yolu denemek mi istiyorsunuz? Bu isteğinizi ve hevesinizi elbette anlıyoruz. Daha fazla sorumluluk alıp daha fazla şey başarmak istiyorsunuz. Fakat sorumluluk alırken sınırlarınızı iyi belirlemeniz gerektiğini söylememiz gerekiyor. Çünkü gereğinden fazla sorumluluk sizi yorar, bu da iş veriminizin siz farkında olmadan düşmesine sebep olur. Bundan dolayı hedeflerinizi iyi belirleyip sorumluluk alırken istekli olduğunuz kadar gerekçi de olun.

İnsan İlişkilerini Belli Bir Seviyede Tutun
Belki de çalışma hayatının en önemli yazılı olmayan kurallarından biri de bu! İşe başlama, alışma vs. derken bu süreçte tanıdığımız insanlarla çok fazla iletişim kurmamız gerekebilir. Hatta bu iletişim; bazen fazla samimiyete, bazen de çeşitli tatsızlıklara da sebebiyet verebiliyor. Elbette ki iş yerinde huzurlu ve mutlu bir şekilde çalışmak için iş arkadaşlarınızla iyi anlaşmanız çok önemli. Ama onlarla olan iletişiminizi belli bir seviyede tutmayı aklınızdan çıkarmayın. Çok fazla samimi olmak ya da aşırı ciddi davranmak çalışma ortamında belirli sorunlara yol açacağı için kurduğunuz arkadaşlıkların çerçevesine dikkat etmeniz şart.

Beslenmenize Özen Gösterin
Gelelim, bedeniniz için çok önemli bir konuya. Biliyorsunuz ki işe başladığınız zaman yaşam düzeniniz tamamen değişecek. Bu da demek oluyor ki yemek yediğiniz saatler bile eskisiyle aynı olmayacak. Özellikle ilk dönemlerde, zar zor kalkıp erken saatlerde kahvaltı yapmaya birçok insanın bünyesi alışamıyor ve kahvaltı konusu fazlasıyla ihmal ediliyor. Oysaki bu koşuşturma içinde dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri beslenme. Siz de evde kahvaltı yapamayıp bu öğünü atlayanlardansanız şunu söyleyebiliriz ki güne zinde ve enerjik başlamak açısından kahvaltı önemli bir öğün. Sabah uzun süre aç kalmanız iş yapış şeklinizi bile etkileyebilir. Bu sebeple kahvaltıyı atlamamak için iş yerinde bir şeyler yemeyi deneyebilirsiniz. Kısacası, yeni işe başlamak; yeni şeyler öğrenmek, farklı insanlarla tanışmak ve kendini yenilemek açısından fazlasıyla heyecanlı bir süreç. Verdiğimiz tavsiyelerle bu süreci en iyi şekilde değerlendirip oldukça verimli bir şekilde geçirmenizi diliyoruz!