blog

Marka Tescili Nedir, Nasıl Yapılır?

1 02 2023

Bir ürün, tasarım ya da hizmetin markalaşmış olması hâlinde onu korumak da bir o kadar önemli.

Bu noktada marka tescili devreye giriyor ve bu tescil işlemi, esasında “marka başvurusu” süreci ile de paralel ilerliyor. Peki tüm bunlar nezdinde marka tescili nedir ve nasıl yapılır? Siz de koruma altına almanız gereken bir potansiyel markaya sahipseniz şimdiden tescil hakkında da bilgi almaya başlayabilirsiniz. Bunun için içeriğimizi takip etmeniz yeterli.

Marka” Nedir?

Öncelikle, tescilinin yapılacağı bu soyut kavramın ne olduğuna bakmak elzem. Çeşitli sektörlerdeki işletmelerin mal, ürün, hizmet ya da tasarımlarının sözcükleri, şekil ve sembolleri, harf ve rakamlarından oluşabilen, ayırt edici özelliğe sahip tüm işaretler markayı oluşturuyor. Türk Patent ve Marka Kurumu da “marka” kavramını şöyle tarif etmekte: “Marka, bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir.”

Marka Tescili Nedir?

İşletmelerin sunduğu bir ürün, hizmet, tasarım vs.’yi ifade eden, diğerlerinden ayırt edici özelliğe sahip şekillerin “marka” demek olduğunu belirtmiştik. Marka tescili ise markayı oluşturan işaretlerin yasal koruma altına alınması anlamına geliyor. Böylece işletmeler, fikri ve sınai haklarını koruyabilmek başta olmak üzere farklı pek çok avantaj elde edebilir. Özetle, markanızı yasal olarak koruma altına almak için tescil işlemlerinizi de yaptırmanız gerekiyor.

Marka Tescili Ne İşe Yarar?

Marka tescili almanın birçok faydası ve avantajı var. Bunların başında, üçüncü kişilere karşı markanın yasal koruma altına alınması geliyor. Böylece üçüncü kişiler, markanız üzerinden gelir elde edemiyor ve bir başka şekilde kullanım da söz konusu olmuyor. Böylece işletmeye ait olan marka işaretleri, sahibi dışında hiçbir kişi tarafından hiçbir nedenle kullanılamıyor. Diğer faydaları da şöyle maddelemek mümkün:

• Markaya yönelik tüm hakların tescil edilen tarafa ait olması,

• Tescil yapan tarafın lisans verme statüsüne sahip olması,

• Markanın kopyalanması, bir benzerinin yapılması gibi durumları önleyebilmesi,

• Online ortamda prestij ve güvenilirlik kazandıran “com.tr” uzantısını almaya izin vermesi,

• Markanın herhangi bir şekilde taklidinin önüne geçilmesi,

• Markanın kopyalanması gibi durumlara karşı yasal süreçlere başvurulabilmesi.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili nasıl yapılır bakıldığında ise bu işlemi yapacağınız yer Türk Patent ve Marka Kurumu. Elektronik ortamda başvurarak tescil işlemlerini başlatabilirsiniz. Burada “marka tescili” ile kastedilen ise aslında marka başvurusu. Buna göre her başvuruda yalnızca 1 markanın tesciline yönelik talep oluşturabilirsiniz. Başvuruyu, başvuru sahibi yapabildiği gibi vekalet yoluyla yapmak da mümkün. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun resmi sitesinde sunduğu ilgili PDF dosyasına göre marka başvurusu, e-Devlet arayüzü ile uyumlu EPATS Elektronik Başvuru Sistemi üzerinden elektronik olarak yapılmakta. Bunun için kurumun şu sayfasına giderek işlemleri başlatmak mümkün: https://epats.turkpatent.gov.tr/run/TP/EDEVLET/giris


Marka Tescili Ne Kadar Sürer?


Marka tescili süresi değişkendir. Başvurunuzun ardından ilk aşamada logonuz şekli incelemeye alınıyor. Eksiklik tespit edilirse bunu düzeltmeniz adına 2 ay süre veriliyor. Bu süre içerisinde eksikliği tamamlanmayan başvurular ise hükümden düşebiliyor ya da eksikliğe yönelik talepler dikkate alınmadan işlemler devam ediyor.

Marka Tescili Belgesi Nedir?

Tescil işlemindeki tüm süreçleri başarı ile geçen markalar, marka tescil belgesine sahip oluyor. Bu belge, söz konusu markaya yönelik hakları ispatlayan bir tapu niteliğinde. Dolayısıyla, tescil edilmiş markayı ifade ediyor.