odaklanma

Odaklanma Süresinin Artmasına Yardım Edecek 5 Yöntem

1 10 2020

Akıllı telefon, tablet, internet derken odaklanma süremiz gittikçe kısaldı. Peki, yaptığımız işlerden verim alabilmek için odaklanma süremizi nasıl uzatabiliriz?

İşte, konsantrasyon artırma yolları!

Şehir karmaşasının etkisiyle hayatımız, telaşla ve farkında bile olamadığımız bir hızla ortaya. Ne kadar gerekli bilinmez, ama bu hızın hayatı bazı yönlerden olumsuz bir şekilde etkilediği kesin. Başka bir işe başlamak da güzel bir filme başlarken telefonuna gelen herhangi bir bildirim, beynimizde dönen düşünceler da herhangi bir şey, başımızı allak bullak edebiliyor. İşte, böyle bir yerde bir anda bizi ele geçiren dikkat dağınıklığıyla ilgilendiğimiz konulara olan hevesimizin kaçtığını ya da yaptığımız işte daha az başarılı olduğumuzu görüyoruz.

Öncelikle şunu unutmayın, odaklanma sorunu konusunda, yaşadığımız çağda yalnız değilsiniz. Muhtemel muzdarip olduğu bu sorunun önüne geçmek ise çeşitli kural ve uygulayarak mümkün! Peki, o teknikler neler?

Aynı Anda Birden Fazla İş Yapmayın

Zaman zaman birden fazla işi aynı anda yapabilme kabiliyetinizle övünebilirsiniz. Bu durum sizi daha hızlı ve pratik hale getirdiğini de düşünebilirsiniz. Ama ne yazık ki birden fazla işle aynı anda başa çıkmak istemeniz, odaklanma süresi aşağıya çekmek bir durum.

Belli bir süreç için tek bir işle ilgilenirseniz, bu durum sizin sorgulamanızı tek bir kanala yönlendirmenizi sağlar. Bu da dikkatinizin dağılmasına dikkat edin ve yapılan işin devam edin.

Sıkıldığınız An “5 Tane Daha” Yöntemini Alın

Odaklanma süresi kısa olan bir çok iyi bilirsiniz ki sıkılmak sizin için çok rutin bir durumdur. Heyecanla işe başlayıp 15 dakika sonra bırakmak isteyebilir ya da kitabı okurken bir anda kapağını kapatabilirsiniz. Bir işin ortasında artık vazgeçmek üzereyken “5 tane daha” yöntemini çalışın. Belki bir kitabı okurken sıkıldığınızı farkde “5 sayfa daha okuyayım!” diye düşünüp devam edin. Böylelikle sabırda motive olmuşsunuzdur.

Kendinize Görev Listesi Çıkarın

Bazı günler öncekilerden çok daha yoğun olur. Nereden başlayacağınızı ve ne yapacağınızı şaşırırsınız. Böyle günlerde yapacaklarınız konusunda kargaşa yaratmamak için mantıklı bir görev listesi oluşturun. Prosedürde başı sırasına diziliyorum. Böylelikle zihninizde yermiş diğer işlerin, yaptıklarınızın önüne geçmesini önleyebilirsiniz.

Mümkün Olduğunca Sakin Bir Ortam Seçin

Zihninizi meşgul eden meseleler kadar çevre de dikkatinizi dağıtabilir. Bir işi yaparken aşırı gürültü, dikkat dağıtıcı motifler, desenler aklınızı başka yöne vermenize neden olur. Bu onun için herhangi bir şeye odaklanmışken çevrenin sakin, sade bir özenle gerçekleştirin.

Kendinizi Ödüllendirmekten Kaçınmayın

Dikkat çekme işleminin basit hali. Kendinizi ödüllendirmek gibi! Bir işe başlayınca ödüllendireceğinizi belirleyin. Bu lezzetli bir yemek, bilgisayar oyunu, arkadaşlarla buluşma gibi pek çok aktivite olabilir. Yani zevkinize göre bir ödüllendirme yolu seçin. Bir bakmışsınız ki çok daha motive bir odaklanmayı başarmışsınız.

İşinizi dikkatiniz dağılmadan hallettiğinizde kendinizi güzel bir yemekle ödüllendirmek için Pluxee ile online alışveriş yapabileceğiniz yerleri keşfedebilirsiniz. Pluxee yemek kartı bakiyeniz ile siparişinizi verip ödemenizi hızlıca yapıp yemeğinizin tadını çıkarın!