esnekyanhak

Esnek Yan Haklar

4 04 2022

İşletmelere Özel

Günümüzde gerek ekonomik sebeplerden gerekse de yaşamın bizlere sunduğu ortamdan ötürü özellikle de iş yaşamında yer alan kişilerin iş yerlerinden alacakları maaş en önemli motivasyon sebebi olsa da alınacak ücret tek başına yeterli gelmemektedir. Bu sebeple aldıkları maaşın yanı sıra tüm çalışanlar çalışma ortamı, kişisel gelişim ve sağlık gibi esnek yan haklara da sahip olmak isterler. Biz de Sodexo olarak bu yazımızda iş yeri çalışanlarının motivasyonlarını arttırmak için önemli etkisi olan ve iş yerlerinin de ilerleyen süreçte sıklıkla kullanmaya başlayacağı esnek yan hakları ele alacağız.

iş hayatı

Günümüzde gerek ekonomik sebeplerden gerekse de yaşamın bizlere sunduğu ortamdan ötürü özellikle de iş yaşamında yer alan kişilerin iş yerlerinden alacakları maaş en önemli motivasyon sebebi olsa da alınacak ücret tek başına yeterli gelmemektedir. Bu sebeple aldıkları maaşın yanı sıra tüm çalışanlar çalışma ortamı, kişisel gelişim ve sağlık gibi esnek yan haklara da sahip olmak isterler.

Biz de Pluxee olarak bu yazımızda iş yeri çalışanlarının motivasyonlarını arttırmak için önemli etkisi olan ve iş yerlerinin de ilerleyen süreçte sıklıkla kullanmaya başlayacağı esnek yan hakları ele alacağız.

İş verenlerin sunduğu yan haklar:

Yemek kartı

İş verenlerin çalışanlarına sağladığı esnek yan haklardan en yaygın olanı elbette ki yemek kartlarıdır. Yemek kartları sayesinde çalışanların gıda ihtiyaçları şirketler tarafından sağlanır. Sodexo’nun sunmuş olduğu Restaurant Pass ile yemek maliyetlerinizi yarıya indirebilir ayrıca Pluxee Yemek’in sunduğu sayısız avantaj ile çalışanların da bağlılık ve motivasyonlarını arttırabilirsiniz.

Özel sağlık sigortası

Özel sağlık sigortası sayesinde çalışanlarınızın ve eş ve çocuklarının da yararlanabileceği özel sağlık sigortası sayesinde hastalandığınız her an özel hastanelerden ücretsiz veya indirimli olarak faydalanabilirsiniz.

Yakıt kartı

Sodexo’nun sunmuş olduğu Pluxee Yakıt kartı sayesinde yakıt harcamalarınızı yarı yarıya düşürebilir hem de aynı zamanda avantajlı satın alma koşullarından faydalanırken hem şirket giderlerini düşürür hem de çalışanlarınızın çeşitli avantajlardan yararlanmasını sağlayarak da motivasyon kaynağı sunmuş olursunuz.

Bireysel emeklilik

Bireysel emeklilik sigortası sayesinde şirket çalışanlarınızın emeklilik dönemlerini güvence altına alarak onları önemsediğinizi gösterirsiniz ve bu sayede kendilerinin önemsendiğini düşünen çalışanlar da şirketlerine karşı çok daha bağlı hale gelirler.

Hediye kartları

Çalışanlarınızı motive etmek ve işlerine karşı onları teşvik etmek istiyorsanız esnek yan haklar çerçevesinde onlara hediye kartları sunabilirsiniz. Özellikle büyük bir şirketin sahibi iseniz çalışanlarınız nelerden hoşlanırlar, nelere ilgi duyarlar bilmek çok mümkün olmayabilir. Bu sebeple direkt olarak hediye vermek yerine Pluxee’nin sunmuş olduğu Pluxee Hediye’nin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Bu sayede hem iş verenler hem de çalışanlar binlerce markadan hediye seçme imkanına sahip olur.

Şirketler neden esnek yan haklara ihtiyaç duyuyorlar?

Günümüzde şirketlerde insan çeşitliliğinin oldukça fazla olduğunu göz önüne alırsak herkesin birbirinden farklı istek ve ihtiyaçlarının olduğunu da göz önünde bulundurmalıyız. Çalışanların medeni durumları, yaşları, cinsiyetleri, yaşam şekilleri farklılık gösterdikçe ihtiyaç duydukları esnek yan haklar da bu paralellik doğrultusunda çeşitlenecektir. Tüm bu sebeplerden ve çalışanların farklılıklarından dolayı şirketler de tüm çalışanlarına farklı şekillerde esnek yan haklar sunmaya ihtiyaç duymaya başlamışlardır. Örneğin bir iş veren olduğunuzu düşündüğünüzde evli ve bekar veya genç ve yaşlı çalışanlarınıza aynı esnek yan hakları veremezsiniz. Tüm bu ayrımları yapabilmek adına da iş yerindeki çalışanlara farklı haklar sunarsınız. Bu şekilde çalışanlarınız arasındaki denge de sağlanmış olur.

Esnek yan hak uygulamalarının faydaları nelerdir?

Esnek yan hak uygulamaları hem çalışanlara hem de iş verenlere çeşitli avantajlar sağlar. Bir iş veren olduğunuzu düşündüğünüzde çalışanlarınıza esnek yan haklar kapsamında sağladığınız avantajlar hem şirketinizin itibarını arttırırsınız hem de diğer bir yandan hem potansiyel hem de hali hazırda var olan çalışanlar tarafından tercih edilebilir olursunuz. Bunun yanı sıra esnek yan haklar çalışan kişilerin medeni durumuna, yaşına veyahut yaşam standartlarına göre belirlenebilir. Örneğin bekar bir çalışan iseniz sağlık sigortasını tercih etmeyebilirsiniz. Bunun yerine spor yardımı, tatil paketi gibi çok daha özel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek tercihlerde bulunabilirsiniz. Evli çalışanlar ise özel sağlık sigortası, Bireysel Emeklilik Sigortası veya check-up gibi tercihlerde bulunabilirler.

Esnek yan haklar şirketlere ne gibi faydalar sağlıyor?

Esnek yan haklarda şirketlerin en göze çarpan faydası tahmin edilebileceği üzere çalışanların verimliliğinin artması ve bu durumun da bir sonucu olarak şirketin kar elde etmesidir. Bunun yanı sıra esnek yan haklar sayesinde çalışanlar da kendilerini daha değerli hissetme duygusuna sahip olabiliyorlar. Bu sayede çalışanlar şirket içerisinde kendilerini mutlu hissettiklerinden şirkete karşı bir aidiyet duygusu hissediyorlar ve bu durum da şirketin lehine bir geri dönüş sağlıyor. Çalışanlarına esnek yan hakları sağlayan bir şirket ayrıca pek çok kişi tarafından da tercih edilen ve herkesin çalışmak isteyeceği bir kuruma dönüşür.