finansal

İşletmenizdeki Giderler Hangi Koşullarda Vergi Avantajına Dönüşür?

1 01 2019

İşletmenizdeki giderlerin büyük bir kısmını oluşturan etkenlerin başında her ay düzenli olarak yapılan masrafların gelmesi bilinen bir gerçek.

İşletmenizin geleceği için masraflarınızı daha iyi yönetmek ve tasarruf yoluna gidebilmek adına stratejik adımlar atıp çeşitli önlemler almanız büyük bir önem taşır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için alınacak önlemlerin en etkili yollarından biri ise: Masrafları vergiden düşmek ve vergi istisnalarından yararlanmak. Peki, bu masraflara hangi giderler dahil ve şirket masrafları vergiden nasıl düşülür? Yazımızda detaylı bir şekilde inceleyelim.

Yemek Giderleriniz ile Tasarruf Edebilirsiniz

Yemekhane ya da iş yerinize hazır gelen yemeğe alternatif olarak, çalışanlarınızın yemek ihtiyacını yemek kartı kullanarak giderdiğinizde şirketiniz için karşılaşacağınız en büyük avantajlardan biri ise %100 gelir vergisi muafiyeti. Şirketinizin büyüklüğünün ya da çalışan sayınızın hiçbir önemi olmadan çalışanlarınıza aylık olarak ödediğiniz nakit ek ücret yerine yemek kartı kullandığınızda, vergi avantajından yararlanabilir ve gelir vergisinden büyük oranda tasarruf edebilirsiniz. Çalışanlar için belirlenen KDV hariç günlük yemek bedeli tutarı, her yıl devlet tarafından yeniden belirlenir. Şirket olarak gerekli ödemeyi yemek kartı hizmetini sağlayan firmaya yapmanız koşuluyla vergi istisnası durumundan yararlanabilirsiniz.

Şunu da hatırlatmak isteriz ki; çalışanlarınıza sağladığınız yemek kartı ya da yemek çeki gibi hizmetler, yemeğin hazırlanması, yemekhane alanının temizliği ve düzeni için oluşabilecek ekstra maliyetleri de önleyerek size oldukça cazip bir alternatif sunar.

Vaktiniz Size Kalır

Yemek kartları ile sadece maddi olarak değil, zaman açısından da tasarruf etmiş olursunuz. Örneğin, Sodexo müşterilerine özel Sodexo Online İşlem Merkezi sayesinde internet üzerinden güncel kullanıcı listesi oluşturma, sipariş durumunu kontrol etme ve kayıp/çalıntı yemek kartlarını tespit etme gibi idari süreçleri kolaylaştırabilirsiniz. Buna ek olarak çalışanlarınızın aylık yemek giderlerini tek bir faturada muhasebeleştirip ekstra zaman harcamaktan kurtulursunuz. Yoğunluğunuzun arasında tüm bu zor süreçleri hızlıca halletmek arkanıza yaslanıp rahat bir nefes almanıza yardımcı olur.

 

Siz de şimdi Sodexo Müşterisi olun, Türkiye genelinde 20.000 müşteri ve 1.000.000 kart sahibi Sodexo’lunun arasındaki yerinizi alın! Siz %100 vergi avantajı ve muhasebesel kolaylıkların keyfini sürerken çalışanlarınız da harcadıkça doya doya kazanmanın ayrıcalığını yaşasın!

 

 

 

Yemek Kartı İle Ne Kadar Tasarruf Edersiniz?

Şu ana kadar yemek kartının birçok avantajından bahsettik. Şimdi, yemek kartı kullandığınızda somut olarak ne kadar tasarruf edeceğinizi tahmini bir örnekle gösterelim. Örneğin; 100 adet çalışanı bulunan bir şirketsiniz ve çalışanlarınıza yemek ihtiyaçları için nakit olarak günlük 15 TL ödeme yapıyorsunuz. Böyle bir durumda, çalışanlara ek ücret vermek yerine yemek kartı kullandığınızda vergi avantajından faydalanarak şirket olarak 26.000 TL kadar tasarruf edebilirsiniz.

Teşvik ve Ödüllendirmeler ile Vergi Avantajı Elde Edebilirsiniz


Çalışanlarınıza sunacağınız çeşitli ödül ve teşvikler, onların kuruma olan bağlılıklarını ve çalışma motivasyonlarını yükseltirken şirket olarak sizin de kazançlı çıkmanıza yardım eder. Sodexo müşterisi olarak Gift Pass Gıda ve Giyim çekleri ile yapacağınız yardımlar, SGK ve damga vergisinden muaf olmanızı sağlar. Tek bir faturayla kolayca kayıt altına alabileceğiniz bu yardımlar sayesinde %39’a kadar varan vergi avantajı elde edebilirsiniz.

Şirket Giderlerinizi Göz Ardı Etmeyin


Şirket içindeki çeşitli giderler de yükümlü olduğunuz vergiden düşerek harcamalarınızı avantaja çevirmenizi sağlayabilir. Örneğin; şirket faaliyetleri için yurt içi ya da yurt dışında yapacağınız iş seyahatleri, şirket araçlarınızın masrafları ve yine şirket özelinde kullandığınız telefon ya da internet giderleri de vergiden düşebileceğiniz masraf kalemlerini oluşturur.