deprem

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

1 01 2023

Şüphesiz ki deprem, hayatımızın gerçeği. Özellikle Türkiye gibi, coğrafi açıdan sismik olarak aktif bir bölgede bulunan bir ülkede yaşıyorsak, bu nedenle birçok şehirde belirli dönemlerde aktif olan fay hatları mevcut olması depremi hayatımızın bir parçası haline getiriyor ve dolayısıyla ülkemiz bir deprem ülkesi olarak anılıyor.

Başta İstanbul olmak üzere tüm şehirlerde ve birçok farklı konuda gerek yerel yönetimler gerek hükümet tarafından birçok noktada önlemler hayata geçirilirken, tedbirler alındığında hayati kayıplara yol açmadığını bilmek, bizlere korkarak yaşamak yerine vaktinde önlem alabilme şansını tanıyor.

Olası bir depreme her an hazırlıklı olmak oldukça önemli. Elbette yaşadığımız binanın yapısal olarak güvenli olup olmadığını sorgulamak, depremde kaçış ve toplanma alanlarını bilmek, deprem sigortamızı yaptırmak önemli adımlar.

Tüm bunların dışında, deprem öncesinde yapısal olamayan, yani binadan değil de eşyalardan kaynaklanacak hasarlardan korunmak için günlük kullandığımız eşyalarımızın ev içerisine yerleştirilmesinde alınabilecek bireysel önlemleri incelersek:

Dolap üzerine konulan eşyaların kayarak düşmelerini önlemek için plastik tutucu malzeme veya yapıştırıcılarla sabitlemeliyiz.

Soba ve diğer ısıtıcıların sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlendiğinden emin olmalıyız.

Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara sabitlenmeli, bu sırada eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi konulmalıdır.

  • Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asılmalıdır.
  • İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapakları mekanik kilitler takılarak sıkıca kapalı kalmaları sağlanmalı.
  • Tezgâh üzerindeki kayabilecek beyaz eşyaların altına metal profil koyarak bunların kayması önlenmelidir.
  • Rafların önüne elastik bant ya da tel eklenebilir. Küçük nesneler ve şişeler, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirilmelidir.
  • Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik hale getirilmelidir.
  • Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.
  • Ailedeki tüm bireylerin katılımı ile afete hazırlık planı hazırlanmalıdır ve zaman zaman bu plana göre nasıl davranılacağına yönelik tatbikat yapılmalıdır.
  • Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlanacağı, alternatif buluşma yerleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi belirlenmelidir.

Tüm bu önlemlerin yanısıra biri olarak deprem çantası hazırlamanın önemini de aklımızın bir kenarında tutalım ve çantamızı hazırlayalım.

Peki bir deprem çantasında olması gereken temel malzemeler neler?

Deprem çantası hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kendinizin ve ailenizin ihtiyaçları doğrultusunda bir çanta hazırlamaktır. Bu sayede hayatta kalma şansınız oldukça yükselecektir.

Gıda

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

Önemli belge fotokopileri

Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

Zorunlu Deprem Poliçesi

Diplomalar

Pasaport, banka cüzdanı vb.

Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

İç çamaşırı

Çorap

Yağmurluk

İklime uygun giysiler

Su

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Hijyen malzemeleri

Sabun ve Dezenfektanlar

Diş fırçası ve macunu

Islak mendil

Tuvalet kâğıdı

Hijyenik ped

Diğer malzemeler

İlk yardım çantası

Uyku tulumu veya battaniye

Çakı, düdük, küçük makas

Kâğıt, kalem

Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

Deprem Çantası Nerede Saklanmalı?

Deprem çantası yalnızca evinizde değil iş yerinizde, okulunuzda hatta arabanızda dahi bulunmalıdır. İş yerinde ayrı, arabada ayrı olacak şekilde hazırlamak sizin için daha rahat olacaktır. Hazırlanan deprem çantasının, deprem anında yaşanacak panik sebebiyle kolay ulaşılacak bir yerde saklanılması da oldukça önemlidir. Deprem çantanızı kapıya yakın bir yere koymak, deprem sırasında çantayı aramakla zaman kaybetmemenize yardımcı olur.