mulakat

Mülakatlarda En Sık Yapılan 7 Hata

24 10 2021

Bu yazıda mülakatlarda dikkat etmen gereken noktalara değindik.

Yeterince hazır değilsin!

Başvurduğun pozisyonla ilgili yeterince donanımlı olduğunu düşünüyoruz. Ancak şirketle/iş yeriyle ilgili neler biliyorsun? Şirketin tarihçesinden yaptıkları işlere, iş dağılımına ve kurumsal kimliğine kadar her şeyi bilmen mülakat sürecinde sana büyük bir artı sağlayacak. Bu yüzden yeterince hazırlanmamak, sadece yetenek ve birikimine güvenmek mülakat sürecinde yapılan en klasik ve yaygın hatalardan biri.

Mülakata giderken yanlış giyinmek!

Çalışacağın sektöre, şirket stiline ve mesleki kimliğe uygun olmasına özen göstererek giyinmek büyük bir artı. Ancak en önemli detay resmi çerçeve içerisinde temiz ve özenli giyinmek. Takım elbisenin elzem olduğu pozisyonlar dışında, örneğin bir yayınevine editörlük mülakatı için gidiyorsanız takım elbise abartılı olabilir.

İletişimin samimiyet dozunu ayarlayamamak!

İşverenlerle ve insan kaynakları ekibiyle sıcak bir iletişim tutturmanın önemli olduğunu söylenir. Elbette rahat ve samimi olmak özgüvenin de işareti olduğundan dikkat edilmesi gereken bir detay bu. Ancak dozunu çok iyi ayarlaman gerekiyor. Fazla rahat davranmak, samimiyeti laçka bir seviyeye getirmek seni sempatik yapmıyor hatta kimi zaman çok daha aksi bir etki uyandırıyor.

Beden diline dikkat ediyor musun?

Beden dili pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da sana dair her şeyi ele veriyor. El sıkışırken çekingen davranmak, sandalyenin ucuna oturmak, ellerini nereye koyacağını bilemeden veya çok fazla kullanarak konuşmak… En doğrusu sandalyeye oturup sırtını yaslamak ellerini de gerektiği kadar kullanmak… Birbiri üstüne koyabilirsin, sandalyenin kenarlarına koyabilirsin. Çok havada kalmasın yeter J Eğer mülakatı birden fazla kişiyle gerçekleştiriyorsan herkesle kontak kurmaya özen göstermelisin.

Az konuşmak

Ben susarım her şeyi CV’m anlatır dememelisin. Orada yazan her şey anlatabileceğin, açıklayabileceğin maddeler olmalı. Kendini abartmamalı ya da meziyetlerini görmezden gelmemelisin. Az konuşmak ayrıca özgüven profilini de zedeleyecektir. Kendini anlatmalı, tanıtabilmeli ve karşındaki insanlarla iletişim kurabilmelisin.

Güçlü ve zayıf yönlerinden bahseder misin?

Bu soru kendini ne kadar tanıdığınla ve gelişmeye ne kadar açık olduğunla ilgili kritik bir soru. Bu iki şık için de söylemen gereken bir şeyler olmalı. Vereceğin cevaplarda kendini hem ön plana çıkarabilmeli,övebilmeli hem de hatalarının ve/ya eksikliklerinin farkında olup buralarda kendini geliştirme potansiyeli taşıdığını belirtmelisin.

Eski işverenle ilgili olumsuz konuşmak!

Bu yapılan en büyük hata olabilir. Yeni iş yerini övmek, oraya daha tatlı görünmek için eski iş yerinle ilgili kötü bir konuşma yapmak, alenen hatalarından veya sırlarından bahsetmek seni kötü gösterecektir. Sana güvenmeleri imkansız hale gelecek ve niteliklerin her ne olursa olsun bu tavrın ön plana çıkacaktır. Bu yüzden daha çok kendini öne çıkararak, kendi potansiyellerini ve birikimlerini aktararak bir konuşma yapmaya özen göstermelisin.