orucluyken-susamamak-icin-ne-yapmali

Oruçluyken Susamamak İçin Ne Yapmalı?

1 03 2023

12 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayında gerçekleştirilen her gelenek öğretici ve birleştirici etkisiyle yüzyıllardır sürdürülüyor.

Paylaşmayı, sabırlı olmayı ve şükretmeye dair birçok aktivitenin gerçekleştiği bu ayda en çok beklenen rutin şüphesiz oruç tutmak. Yenilen her yemeği içilen her suyu değerli kılan oruç tutmanın insan vücudu için de sağlıklı olduğu birçok uzman tarafından da belirtiliyor. Ramazan ayının heyecan dolu geçmesini sağlayan oruç tutma ritüeli günlük yoğun tempoya sahip olanlar için zorlaşabiliyor. Özellikle yoğun bir şekilde hareket edilen zamanlarda oluşan susuzluk hissi iftar saatini beklerken vücudu dirençsiz bırakabiliyor. Bunun için oruçluyken susamamak için ne yapmalı konusu ramazan ayında kafamızı kurcalayan sorulardan.

Eğer siz de oruç tutma sürecinizi konforlu bir şekilde sürdürmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Sahurda susatmayan yiyeceklerden gün boyunca dikkat etmeniz gerekenlere birçok bilgi için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Oruçluyken Susuzluk Çekmemek İçin Öneriler

Ramazan ayında oruçlu olmak, iş ve sosyal yaşamın getirdiği yoğun tempodan ötürü zor bir hale gelebiliyor. Bu süreçte vücut sağlığını ve enerjisini korumak için başta beslenme olmak üzere yaşamın birçok alanındaki rutinlerin değişmesi şart. Ramazanda susamamak için ne yapmalıyız gibi sorular kafanızı kurcalıyorsa aşağıda sunduğumuz önerilerimize bir göz atmanızda fayda var.

Hafif Tempolu Yürüyüşler Yapın

Oruçlu olmak sizi hareketsiz kalmaya itebilir. Çünkü rutin öğünlerinizden uzaklaştığınız bu dönemde enerjinizi harcamamak ve halsiz kalmamak için hareketsiz kalmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Fakat oruçluyken hareket etmek sizi iftar saatine kadar daha zinde tutar. Çünkü hareketsiz bir süreçte zihninizin boşluğa düşebileceğinden ötürü daha fazla aç ve susuz hissedebilirsiniz. Ağır sporların dışında yapılan tempolu yürüyüşler iftar saatine kadar sizi dayanıklı kılacaktır. Uzaktan çalışma düzeninde bir iş yaşamına sahipseniz dahi oruçluyken ara ara yürüyüşe çıkmayı ihmal etmeyin.

Çay ve Kahve Tüketimini Dengeleyin

Oruç tutarken susuzluk problemiyle karşılaşmamak için gündelik yaşamınızdaki rutinleri değiştirmeniz gerektiğinden daha önce bahsetmiştik. Konforlu ve enerji dolu bir oruç tutma süreci için günlük rutinde sıklıkla yer verilen çay ve kahve tüketimini dengelemeniz yapmanız gereken fedakarlıklar arasında yer alıyor. Çünkü aşırı çay ve kahve tüketimi vücudun su dengesini bozabiliyor. Bunun için iftar ve sahur vakitlerinde bu tür kafein içeren içecekleri tüketmemenizde fayda var. Bu tür içeceklerin yerine doğal meyve suları veya ayran gibi sindirim sistemine destek olan içecekleri tercih edebilirsiniz.

Sahurda Doğal ve Besleyici Yiyecekler Tüketin

Aslında keyifli bir oruç süreci geçirmenin asıl kaynağı şüphesiz sahur vaktindeki beslenme rutini. Sahur zamanı tüketilen besinler gün boyunca enerji sağlayacağı özen seçilmeli. Bununla birlikte vücuda ağırlık vermeyen hafif pişirme yöntemleriyle hazırlanmış lezzetlere yönlenmelisiniz. Sahur vaktinde hazırlayacağınız bir öğün için doğal yağlar içeren lezzetlerle hazırladığınız sabah kahvaltılarını örnek alabilirsiniz. Oruçluyken yaşanan susuzluk probleminin çözümü de bu vakitte yenilen öğünde saklı. Sahurda susamamak için ne yemeli sorularına cevap olarak aşağıdaki besinleri not edin:

●            Salatalık

●            Yoğurt

●            Üzüm

●            Karpuz

●            Şeftali

●            Hoşaf veya Komposto

●            Yeşillikler

Yukarıda belirttiğimiz sahurda susatmayan yiyecekler gün boyunca susuzluk yaşamamanız için ideal sıvı kaynağı. Bu yiyecekleri sahur rutininizde tüketirseniz içmeniz gereken su miktarı da doğal olarak düşecektir. Hem besleyiciliği hem de yüksek su oranıyla öne çıkan bu tür sebze, meyve ve süt ürünlerini tüketerek Ramazan ayını konforlu bir şekilde geçirebilirsiniz. Tabi bunlara ek olarak sahur vaktinin bitişine kadar düzenli olarak su tüketmeyi de ihmal etmeyin. Uzmanlar sahur vaktinde tüketilmesi gereken su miktarının en az 500 ml olmasını tavsiye etmekte. Bu miktarı uzun süreye yayarak ertesi günün su ihtiyacını büyük oranda karşılayabilirsiniz.