antioksidan

Antioksidanların Kral ve Kraliçesi

28 06 2021

Güçlü bir antioksidan olarak bilinen quercetinin önemi pandemi ile birlikte daha iyi anlaşıldı. Gelin bu gençlik ve sağlık timsali antioksidanı yakından tanıyalım.

Hangi besinlerde bulunur?

Kapari, dereotu, kadıntuzluğu, kabuklu elma, böğürtlen, yaban mersini, kara mürver, kuşkonmaz, tatlı patates, labada otu, kırmızı soğan

Pişirme ile kaybolur mu?

Mikrodalgada pişirilen gıdalarda kaybı azdır. Ancak haşlama ile suya geçer. Bu nedenle yiyeceklerin az suda haşlanması ve haşlama sularının dökülmemesi önemlidir.

Sağlığa yararları nelerdir?

Alerjik Hastalıklar: Alerjik egzama, rinit ve astımda hayat kalitesini arttırdığı bilinmektedir. Vücutta alerji sebebi ile ortaya çıkan histaminin azaltılmasına yardımcıdır bu da bu hastalıklarda gözlenen kaşınma, burun akıntısı, nefes alamama gibi semptomların azalmasına yardımcıdır.

Kanser: Meme, akciğer, prostat, kolon, mesane ve mide kanserlerine karşı koruma sağlar. Yapılan bilimsel çalışmalarda, tümör boyunun küçülmesi, büyüme faktörlerinin azalması, DNA hasarının azalması gibi önemli olaylarda rolü olduğu belirlenmiştir.

Covid-19: 2020 yılından bu yana yurtdışında birçok hastanenin tedavi protokolünde yer almaya başlamıştır. Virüsün hücreye girişi ve enzim aktivitesi gibi fazlarda etkili olduğu ve koruma sağladığı belirlenmiştir.

Kalp hastalıkları: Hipertansiyondan korunma, damar tıkanıklığının önlenmesi gibi olumlu etkileri vardır. Bunları vücutta iltihaplanmayı azaltarak sağladığı düşünülmektedir.

Alzheimer: Sinir hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olarak, Alzheimer’e karşı koruma sağladığı biliniyor.

Karaciğer sağlığı: Besinlerle alınan miktarın karaciğer toksisite riski düşüktür. Karaciğer açısından güvenli kabul edilir.

Kimler kullanmamalıdır?

Gebe ve emziklilerin besin desteği olarak kullanması için yeterli kanıt ve bilgi yoktur, bu nedenle önerilmemektedir. Digoksin ilacı alanların besin desteği olarak kullanması güvenli bulunmamıştır.

Fransız paradoksu ile dikkatleri çekmeyi başarmış olan Resveratrol’ü incelemeye ne dersiniz?

Fransızların sağlığının kırmızı şarap tüketimi ile ilgili olup olamayacağı bilim insanlarının dikkatini fazlaca çekmiştir. Çünkü Fransızlar yüksek yağ tüketimine karşın kalp hastalıklarına düşük oranda yakalanır. Bu Dünya’da Fransız paradoksu olarak adlandırılmıştır.

Hangi besinlerde bulunur?

Kırmızı üzüm, üzüm kabuğu, üzüm suyu, şarap çeşitleri, yer fıstığı ezmesi, antep fıstığı, bitter çikolata

Pişirme ile kaybolur mu?

Fırında pişirilen gıdalarda kaybı fazladır. Ayrıca haşlama ile suya geçer. Bu nedenle yiyeceklerin az suda haşlanması ve haşlama sularının dökülmemesi önemlidir.

Sağlığa yararları nelerdir?

İşlevleri yeni yeni belirlenen, vücudumuz için hayati fonksiyonları olan Sirtuin enzimlerini aktive eden resveratrolün aşağıdaki yararları bilim insanlarınca kanıtlanmıştır.

Antibakteriyeldir. Bakterilerin büyüme hızını azaltır. Deri üzeri uygulanan resveratrolün akne ve uçuğa iyi geldiği belirlenmiştir.

Birçok kanser türünde tümör sayısında azalma, tümör hacminde azalma ve metastazda azalma gibi olumlu etkileri belirlenmiştir.

Diyabetle birlikte ortaya çıkabilecek böbrek hastalıkları, sinir hücresi harabiyeti, hipertansiyon, karaciğer hasarı gibi sağlık sorunlarına karşı koruma sağlar.

Obezite tedavisinde olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir. Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlayan kahverengi yağ hücrelerinin sayısının artmasında görevleri vardır.

Karaciğer sağlığı: Besinlerle alınan miktarın karaciğer toksitite riski düşüktür. Karaciğer açısından güvenli kabul edilir.

Kimler kullanmamalı?

Kan sulandırıcı ilaç alanların takviye olarak kullanması uygun değildir.