Detoks

Detoks Nedir, Nasıl Yapılır?

1 03 2023

Özellikle son yıllarda adı giderek daha çok duyulan detoks esasında kısa süreli bir beslenme programı.

Detoks Nedir?

Öncelikle etimolojik olarak detoks nedir bakmak gerekirse; İngilizce “detox” kelimesinden Türkçeye geçen bu sözcük “otomobilin zehirli gaz emisyonunu azaltma, bünyeyi alkol veya uyuşturucudan arıtma, sağlığa zararlı alışkanlıklardan arınmak için yapılan rejim” gibi anlamlara geliyor. Bu açıdan “kısa süreli diyet” olarak da tanıtılan detoks, vücutta bulunan toksinleri ortadan kaldırmak amacıyla uygulanıyor. Meyve, sebze suları ve sudan oluşan detoks programları bir günlük, iki günlük, üç günlük ya da haftalık olarak uygulanabiliyor.

Detoks Neden Yapılır?

Detoksun amacı genel olarak vücutta biriken toksinlerden arınmak. Bu toksinlerin ise iki tür kaynağı var: Birincisi, hava, su ya da yiyecekler ile toksinlere maruz kalmak, ikincisi özellikle şehir hayatında öne çıkan yorgunluk, stres gibi durumlar. Esasında vücut aldığı toksinleri özellikle gece ve sabahları kendi temizleyebiliyor. Ne var ki yaş aldıkça bu temizleme gücünde azalmalar görülebiliyor. Bu noktada detoks programları devreye girebiliyor.

Detoks Suyu Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Health Line, WebMD, Live Strong gibi çeşitli kuruluşlar ve sağlık bilgileri sağlayıcılarından elde edilen bilgilere göre; yalnızca detoks suyu içerek sağlıklı bir bedene sahip olmaya yönelik bilimsel kanıtlar bulunmuyor. Bu noktada detoks sularını mucizevi bir karışım gibi yorumlamak yerine, sebze, meyve ve baharatlarla hazırlanan bir sıvı karışımı şeklinde ele almak mümkün. Özellikle günlük olarak su içme alışkanlığı bulunmayan kimselere önemli bir alternatif sağlayan detoks suları, vitamin ve mineral içeren sebze ve meyvelerden oluştuğu için sade bir suya kıyasla daha besleyici. Bunun yanı sıra açlık – tokluk üzerine kurulu olduğu için detoks programı içerisinde yorgunluk, sinir hâli de görülebiliyor. Şayet detoks uygulayacaksanız evde kendi kendinize yaptığınız detoks içecekleri / detoks sularını tüketebilirsiniz. Dışarıda hazır satılan takviyeler tehlikeli olabilir.

Detoks Nasıl Yapılır?

Detoks nedir kısaca baktığımıza göre şimdi detoks nasıl yapılır öğrenmeye başlayabiliriz. Düzenli öğünler ile yapılan detoks beslenme programında tuzdan kaçınmanız gerekiyor. Bunun yerine yemeklere baharat eklenebiliyor. Kahve ve çay tüketiminden de kaçınılması gereken detoks programlarında ayrıca et, yağlı ve şekerli besinler, işlenmiş hazır ürünler de yer almıyor. Bu açıdan asıl detoks yalnızca sebze ve meyvelerden elde edilen sıvı karışımlarından oluşuyor ve diğer beslenme tercihlerinde de çeşitli düzenlemelere gidiliyor:

•            Taze meyve ve sebze suları, smoothie’ler ve su içilebilir.

•            Genellikle 1 – 3 gün kadar sürebilir.

•            Limon suyu gibi sıvılar da tüketilebilir.

•            Ağır metal içeren ve alerjen besinlerden uzak durulmalıdır.

•            Yoğurt, ıspanak, lahana, pırasa gibi gıdalarla da öğünlerinizi destekleyebilirsiniz.

•            Düzenli egzersiz ve meditasyonlar ile de detoks desteklenebilir.

•            3 öğün yemek yemeye özen gösterilmelidir.

Detoks Suyu Nasıl Yapılır?

Detoks tarifleri çok çeşitlidir ve yapımı da kolaydır. Bazı tarifleri şöyle sıralayabiliriz:

•            1 adet ince dilimlenmiş, çekirdekleri ayıklanmış elma, 2 adet çubuk tarçın ve 1 litre suyu bir sürahinin içerisine ekleyip karıştırabilirsiniz.

•            1 litre su, taze nane yaprakları ve 2 adet dilimlenmiş limonu sürahinin içerisine ekleyin. 1 – 2 saat kadar buzdolabında bekletip içebilirsiniz.

•            1 adet elma, 1 adet portakal ve 1 adet havucu küçük parçalar hâline getirin ve blender yardımıyla sıvı karışımınızı elde edin.

•            4 dilim karpuzu blenderdan geçirin ve oluşturduğunuz sıvının içine taze nane yapraklarını küçük parçalara ayırıp ekleyin.

Not: Sayfa içeriğinin yalnızca genel bilgilendirme amacını taşıdığını, esasında hekiminizin direktifleri doğrultusunda hareket etmeniz gerektiğini unutmayın.