yemek

Pırasalı Kuru Fasülye Türlü Tarifi

1 11 2017

Şef Ece Zaim’den leziz bir Pırasalı Kuru Fasülye Türlü tarifi

Pırasalı Kuru Fasülye

Ece Zaim, Şef

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi kuru fasülyeye genellikle sebzelerden biber eklense de pırasanın inanılmaz yakıştığını söylesem bana inanır mısınız? Soğangiller ailesinin üyesi olan pırasa bu yemeğin olmazsa olmazı soğanı, lezzet olarak hem destekliyor, hem de kavrulunca nefis tatlılığı ortaya çıkıyor. Genellikle pek sevilmeyen pırasa bu yemekte tek başına hissedilmiyor ve sadece 'yemekte güzel bir şey var ama anlayamadım' hissi yaratıyor. Pırasa sevmeyenlereyse bu eklemeyle yedirmiş olmanız ise cabası. Ayrıca bu tarifi dana eti dışında kuşbaşı doğranmış tavuk but ile de deneyebilirsiniz.

Pırasalı ve Kuru Fasülye

Malzemeler:
4-6 kişilik


5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan, küçük küplere bölünmüş
3 adet pırasa, yeşil kısmı ayrılmış geri kalanı orta kalınlıkta doğranmış
1 yemek kaşığı, domates salçası
1 yemek kaşığı, biber salçası
2 adet domates, soyulmuş ve küplere bölünmüş
1,5 su bardağı kuru fasülye, bir gece önceden üzerini 3 parmak geçecek kadar içme suyunda bekletilmiş ve suyu süzülmüş Tuz, Karabiber, Pulbiber
1 çay kaşığı tatlı toz biber
Yapılışı:
Zeytinyağını orta boy bir tencereye alın ve orta ateşte ısıtın. Soğanı ekleyip yumuşayıncaya dek 1-2 dakika kadar soteleyin. Pırasayı ekleyin ve 1-2 dakika kadar daha sotelemeye devam edin. Domates ve biber salçasını ekleyin. Kokusu çıkana dek 1-2 dakika daha pişirin. Domatesi ekleyin ve 1-2 dakika daha pişirin. Kuru fasülyeyi, göz kararı tuz, karabiber, pul biber ve tatlı toz biberi ekleyin. Tüm malzemenin üzerini 2 parmak geçecek kadar kaynar içme suyu ekleyin ve karıştırın. Yemeğin suyu kaynayınca ocağı kısık orta ateşe alın ve fasülyeler yumuşayıncaya dek 1 saat kadar pişirin. Fasülyelerin pişme süresi cinsine göre değişebilir. Gerekirse biraz daha kaynar su ekleyerek pişirmeye devam edebilirsiniz.