Vegan

Gün Boyu Enerji Sunan Pratik Sahur Tarifleri

30 03 2023

Senenin en özel ve anlamlı zamanı olan Ramazan ayı geldi çattı.

Oruç tutarak geçirilen bu dönemde iftar ve sahur öğünlerinin önemi oldukça büyük. Çünkü oruç tutarken yaşamınızdaki günlük yoğun temponuzu sürdürmeniz için beslenme rutininiz önemli rol oynuyor. Bir anda değişen yemek rutinleri sonucunda özellikle çalışma temposu sırasında halsizlik veya oruç tutarken zorluk hisleri meydana gelebiliyor. Bunun için özellikle sahur öğününde besleyici ve enerji verici besinlerle zenginleştirmek şart.


Bu yazımızda uyku rutininize ve beslenme düzeninize avantaj sağlayacak pratik sahur tarifleri sunacağız. Sahur vaktini pratik hazırlanan ve besleyici lezzetlerle geçirerek uyku düzeninizden ödün vermemek istiyorsanız doğru adrestesiniz! Aşağıda sunduğumuz tarifleri hazırlayarak sahur öğünlerinizi lezzet dolu oruç rutininizin konfor dolu geçmesini sağlayabilirsiniz.

Sahur Tarifleri

Sahur öğününde tüketeceğiniz besinler size tokluk hissi ve enerji vermeli. Gün boyunca kahvaltı ve öğle arası rutinlerinizi atlayacağınız için vücudunuzun özellikle enerji depolaması oldukça önemli. Bununla birlikte daha fazla susamanıza sebep olacak besinlerden de kaçınmanız gerekiyor. Kızartmalar, işlenmiş gıdalar ve şekeri yüksek yiyecekler sahur menüsünde yer almaması gereken besinlerden. “Peki lezzet dolu bir sahur için neler yapabilirim?” diyorsanız hem pratik hem de besleyici tarifleri aşağıda bulabilirsiniz. Sahur hazırlığını bir noktada kahvaltı hazırlığı olarak düşünebilirsiniz. Bunun için tariflerimizde yumurta ve patates gibi kahvaltı sofralarının da vazgeçilmezi olan besinlere de yer vereceğiz. Lezzet dolu kolay sahur tarifleri için hadi başlayalım!

Patates Röşti

Sahurda patatesli tarifler arasında yer alan röşti, sağlık ve lezzeti bir arada sunuyor. Yemekten haz alacağınız bu lezzet, pratik hazırlanışıyla sahur vakitlerinin vazgeçilmezi olmaya aday. Sahur sofralarında kendisin mutlaka yer bulan patatesin en lezzetli halini denemek istiyorsanız işe şu malzemeleri hazırlamakla başlayın:

  • 2-3 Adet Haşlanmış Patates
  •  1 Adet Doğranmış Yeşil Biber
  • 5 Dal Taze Soğan
  • 1 Adet Doğranmış Kırmızı Biber
  • 100 Gram Rendelenmiş Kaşar Peyniri
  • Tereyağı
  • Tuz, Karabiber, Pul Biber

Bu lezzetin fazla malzemeli olması hiç gözünüzü korkutmasın. Hazırlanışı 20-30 dakika süren patates röşti için ilk olarak haşlanmış patatesleri bir kaba alın ve baharatları ekleyerek ezmeye başlayın. Ardından diğer sebzeleri bir süre soteledikten sonra ayrı bir tavada tereyağı eritme işlemine geçin. Tavaya hazırladığınız patatesli karışımdan bir miktar ekleyin ve düzleştirin. Üstüne sotelediğiniz sebzeleri ve kaşarı ekleyin. Sonrasında tekrar patatesli karışımdan ekleyerek sebzelerin dışarıya taşmamasını sağlayın. Röştiniz bir süre piştikten sonra servise hazır, şimdiden afiyet olsun!

Çılbır

Yumurtanın sunduğu uzun süreli tokluk hissi ve yoğurdun sindirim sağlığı için sunduğu faydalar çılbır lezzetinde buluşuyor. Hazırlanışı kolay sahurda yumurta tarifleri arasında yer alan çılbır, gün boyunca enerji dolu olmanız için kesinlikle birebir. Hazırlanışı 15-20 dakika süren bu lezzetin malzemeleri şunlar:

  • 2 Yumurta
  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • Sarımsak
  • Tuz
  • Tereyağı

Yalnızca 5 malzemeden oluşan bu lezzeti hazırlamak için ilk olarak geniş bir tencereye su doldurarak kaynatmaya başlayın. Ardından kaynayan suyu hızlıca karıştırarak bir girdap oluşturun. Bu sırada yumurtaları suya bırakarak kaynamalarını sağlayın. Sonrasında pişirdiğiniz yumurtalara yoğurt, sarımsak ve tuz ile bir sos hazırlayın. Son aşamada tereyağı eritin ve hazır! Eğer baharatlı lezzetleri seviyorsanız çılbır için erittiğiniz tereyağına nane, kekik ve kırmızı biber gibi lezzetleri dahil edebilirsiniz.

Kabaklı Krep

Sahur öğününde sürekli aynı lezzetleri tüketmekten sıkıldıysanız kabaklı krep size iyi gelecek… Börek lezzetini 5 dakikalık bir hazırlık süresiyle yakalamak istiyorsanız kabaklı krep hazırlığı için hemen kolları sıvayın. Hazırlanışı oldukça pratik olan bu lezzetin malzemeleri şunlar:

  • 2 Adet Kabak
  • 2 Yumurta
  • 100 Gram Beyaz Peynir
  • Yarım Demet Maydanoz
  • 10 Yemek Kaşığı Un
  • 1 Su Bardağı Süt
  • Tuz

Tam kıvamında bir kabaklı krep hazırlığı için ilk olarak kabakları ve peyniri ince ince rendeleyin. Ardından diğer malzemeleri ekleyin ve karışım homojen olana kadar çırpın. Sonrasında önceden ısıttığınız tava hazırladığınız karışımdan bir miktar ekleyin. Hazırladığınız kreplerin güzelce piştiğinden emin olmak için pişirme sırasında çevirmeyi ihmal etmeyin. Karışımınız bitmiş krepleriniz dumanı üstünde bir şekilde servise hazır olmuşsa işlem tamam demektir, lezzet dolu sahurlar dileriz! Ramazan ayında formunu korumak isteyenlerin bazı besinleri dikkatli bir şeklide tüketmesinde fayda var.