adetbeslenme

Kilo Vermenizi Sağlayacak Düşük Kalorili Doyurucu Yiyecekler

15 02 2021

Kilo vermek ve sağlıklı beslenmek için sürekli aç gezmek zorunda değilsiniz.

Bol miktarda protein ve lif içeren bu doyurucu yiyeceklerle açlık hissini azaltarak daha kolay kilo vermek mümkün.

Kilo vermenin veya sağlıklı beslenmenin en zorlu yönlerinden biri kalorileri azaltmaktır. Düşük kalorili yiyeceklerin çoğu, öğünler arasında daha aç hissetmenize neden olur. Bu da daha sık ve daha zararlı atıştırmalıklara yöneltir. Neyse ki hem doyurucu hem de kalorisi düşük birçok sağlıklı gıda mevcut.

Şaşırtıcı derecede doyurucu düşük kalorili yiyecekleri sizin için sıraladık.

Yulaf

Yulaf, sağlıklı bir kilo verme diyetinin olmazsa olmazlarından. Sadece düşük kalorili değil, aynı zamanda tok hissetmenizi sağlayan protein ve lif bakımından da yüksektir.

Yarım bardak (40 gram) kuru yulaf porsiyonu sadece 148 kaloriye sahiptir, ancak 5,5 gram protein ve 3,8 gram lif içerir.

Şimdiye kadar yapılan birçok araştırma da yulaf ezmesi yemenin bir sonraki öğünde tokluk hissini artırdığını ve açlık ve kalori alımını azalttığını gösteriyor.

Kısaca, lif ve protein bakımından yüksek olan yulaf, açlığı azaltmak, tokluk hissini artırmak ve iştah kontrolünü iyileştirmek için müthiş bir besindir.

Chia tohumu

Son zamanların popüler yiyeceği olan chia tohumu, düşük kalori miktarının yanında yüksek miktarda protein ve lif içermesiyle dikkat çekiyor. 28 gram chia tohumu sadece 137 kalori, bununla birlikte 4,4 gram protein ve 10,6 gram lif içeriyor.

Chia tohumu, özellikle doyma hissini teşvik etmek için midenizde sıvıyı emen ve şişen bir tür lif olan çözünür lif bakımından yüksektir.

Araştırmalar, chia tohumlarının suda, ağırlıklarının 10-12 katını emebildiğini ve tok hissetmenizi sağlamak için sindirim sisteminizde yavaşça hareket ettiğini gösteriyor.

Son zamanlarda artan popülaritesi ile bulunurluğunun artması ve daha uygun fiyatlara da bulunabilmesini eklersek, günlük diyetinize bir iki porsiyon chia tohumu eklemek ideal görünüyor.

Patates

Patatesleri çoğu zaman yüksek yağlı patates kızartması ve patates cipsleriyle ilişkilendirdiğimiz için ilk bakışta sağlıksız görünür. Ancak gerçek şu ki, patates sağlıklı bir diyetin doyurucu ve besleyici bir parçası olabilir.

Orta boy fırında patates 161 kalori içerir ve her biri 4 gram protein ve lif de sağlar.

Üstelik, belirli yiyeceklerin tokluk üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışma, haşlanmış patatesleri tokluk endeksinde 323 puanla en fazla doyurucu olarak sıraladı.

Hayvan ve insan çalışmaları, patateslerin doyurucu etkilerinin, iştahı azaltabilen ve tokluğu artırmak için gıda alımını azaltabilen bileşikler olan patates proteaz inhibitörlerini içerebileceğini göstermektedir.

Bakliyat

Yüksek protein ve lif içeriği nedeniyle fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller inanılmaz derecede doyurucu olabiliyor.

Bir fincan (200 gram) pişmiş mercimek, yaklaşık 230 kalori, 15 gram lif ve 18 gram protein içeriyor.

Çok sayıda araştırma, baklagillerin açlık ve iştah üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalar ayrıca insanların yüksek karbonhidratlı makarna ve ekmeğe kıyasla bakliyat yedikten sonra yüzde 30 oranında daha tok hissettiğini gösteriyor.

Özetle protein ve lif bakımından yüksek olan baklagiller, iştahı azaltması, tokluk hissini artırması ve zengin besin değerleriyle ideal bir doyurucu besin olarak öne çıkıyor.

Patlamış mısır

Patlamış mısır, yüksek lif içeriği sayesinde en doyurucu düşük kalorili atıştırmalıkların başında geliyor.

1 fincan (8 gram) patlamış mısırda sadece 31 kalori olmasına rağmen, günlük lif ihtiyacınızın yüzde 5'ine kadar 1,2 gram diyet lifi içeriyor.

Lif, doygunluğu desteklemek için sindirim sürecinizi yavaşlatmakla kalmıyor, aynı zamanda açlığı ve aşermeyi önlemek için kan şekerini stabilize edebiliyor.

Ek olarak, patlamış mısır, iştahı azaltmaya ve diğer birçok popüler ve zararlı atıştırmalıklardan daha fazla tokluk hissini artırmaya yardımcı oluyor.

Ancak bu faydaların havada patlamış mısır için geçerli olduğunu unutmayın. Hazır satılan paketli patlamış mısırlar, çok sayıda sağlıksız yağ, suni tatlandırıcı ve kalori içeriğini büyük ölçüde artıran ilave tuz ve şeker içeriyor.

Sonuç olarak kalorileri azaltmak, öğünler arasında sürekli aç veya tatminsiz hissetmeniz gerektiği anlamına gelmez.

Bol miktarda protein ve lif içeren çok çeşitli doyurucu yiyecekler yemek, açlığı azaltarak kilo vermeyi her zamankinden daha kolay hale getirebilir.

Aktif bir yaşam tarzı ve çok yönlü bir diyetle birleştireceğiniz bu düşük kalorili yiyecekler, gün boyunca kendinizi tok, sağlıklı ve tatmin olmuş hissetmenizi sağlayabilir.