Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı ve dengeli beslenme iyi bir yaşam sürmek için en önemli konulardan biridir. Uzmanlarımızın verdiği sağlıklı beslenme önerileri ve pratik tavsiyelerini bu sayfadan okuyabilirsiniz.

iyi yaşa
Icon

Yaz Aylarında Çocuk Beslenmesi

Yaz mevsiminde çocuklarınızın beslenmesi, okulların tatile girmesi ve hava sıcaklıklarının yükselmesine paralel olarak değişiklik gösterir. Genelde çocukların en sağlıksız beslendiği mevsim yaz mevsimidir. Ayrıca yaz aylarında gıda zehirlenmeleri daha yaygın olduğundan ötürü çocuk beslenmesi konusunda da dikkat edilmesi gereken faktörler artış gösterir.

Okulların tatile girmesi ile birlikte öğün saatlerinde ve öğün düzeninde aksamalar meydana gelebilir. Bu durum çocuğun tatil süresince yetersiz beslenmesine neden olabilir. Bu nedenle, yaz mevsiminde de çocuğun öğün saatlerinin düzenli olması önemlidir. Tatil nedeniyle geç uyanmaya başlayan çocuk, öğün atlama veya eksik beslenme gibi sorunlar yaşayabilir. Burada annelere düşen görev, yaz mevsimi için de uygun öğün saatlerinin belirlenmesi sağlamak ve çocuğun öğünlerini düzenli tüketmesine yardımcı olmaktır.

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte çocuk beslenmesinde sekteye uğrayan ikinci konu ise sağlıklı besinlerin tüketimi ile ilgili olabilir. Ödül veya hediye olarak çocuklara abur cubur besinler verilmesi, çocukların beslenme alışkanlıklarının değişmesine ve yaz süresince vücutlarındaki yağ oranının artmasına neden olabilir. Bu nedenle çocuğa hiçbir besin ödül olarak verilmemelidir. Abur cubur besinlerin öğün öncesinde tüketilmesi de çocuğun iştahının kapanmasına ve öğünde tüketmesi gereken sağlıklı besinleri tüketememesine neden olabilir. Bu nedenle, çocuk abur cubur besin veya şekerli besin tüketecekse bile bunlar ana öğünlerden sonra çocuğa verilmelidir.

Yaz mevsiminde sebze kızartması gibi besinler daha sıklıkla pişirilir veya akşam öğünleri kahvaltı, meyve-peynir tabağı gibi besinlerle geçiştirilebilir. Fakat bu tür yiyecekler sıklıkla tüketildiklerinde çocuğunuzun yetersiz ve dengesiz beslenmesine yol açabilir. Çocuğun ihtiyaç duyduğu süt ürünleri, et, tavuk, balık, sebze yemekleri ve pilav, makarna gibi enerji kaynakları ana öğünlerde çocuğa servis edilmeye devam edilmelidir.

Su önemli bir konudur. Yaz aylarında hava sıcaklıklarına bağlı terleme arttığından ötürü, vücudumuzun suya duyduğu ihtiyaçta yükselir. Okulların tatile girmesi ile birlikte çocuğun artan fiziksel aktivitesi de su ihtiyacını arttıran etmenlerden biridir. Yaz mevsimi boyunca çocuğunuzun günlük 8 bardak su tüketmesi gerekir. Su sevmeyen çocuklar için taze sıkılmış şekersiz meyve suları, ayran gibi içecekler de su yerine tercih edilebilir. Çocuğunuz, yaz okulu veya düzenli egzersiz yapacağı ortamlarda bulunuyor ise egzersiz esnasında da her saat başı bir bardak su tüketmelidir.

Yaz aylarında çocuğunuzu besin zehirlenmelerinden korumak için:

İçtiği suyun güvenli kaynaktan geldiğine emin olun veya kapalı şişelerde satılan suları tercih edin.

Dışarıda açık satılan yiyeceklerden uzak durmasını sağlayın.

Et, tavuk ve balığı evde hazırlarken farklı bıçaklar kullanmaya özen gösterin. Et türü bir yiyecek hazırladığınız doğrama tahtası ve bıçağı yıkamadan sebze ve meyve hazırlamayın.

Dışarıda tükettiği et, tavuk, balık, yumurta, patates ve pirinç gibi kolay bozulan ve zehirlenmeye sebep olan yiyecekleri güvendiğiniz yerlerde tüketmesini sağlayın.

Yaz aylarında çocuk beslenmesi ile ilgili 5 altın kural

Kahvaltı öğününü atlamayın. Kahvaltı öğününü atlayan çocukların, dikkat ve hafıza konusunda kahvaltısını düzenli yapan çocuklara göre daha başarısız oldukları bilimsel çalışmalar ile tespit edilmiştir.

Dört ana besin grubunu düzenli tüketmesini sağlayın. Çocukların büyüme ve gelişmelerinin daha hızlı olduğu yaz döneminde, çocuğunuzun her gün süt ürünü, et, tavuk veya balık, salata veya sebze yemeği ve yeterli miktarda meyve tüketmesini sağlayın.

Günde 2 su bardağı süt veya süt ürünü tüketmesine destek olun. Güneş ışınları ile deriden üretilen D vitaminin arttığı yaz döneminde çocuğunuzun kemik gelişiminin yeterli olması için günde 2 su bardağı süt tüketmesi gerekir. Süt sevmeyen çocuklar için, yoğurt, ayran, kefir ve taze sütten yapılmış dondurma da önerilebilir.

Günde 3 porsiyon meyve tüketmesine özen gösterin. Yaz meyveleri, çocuğunuzun günlük sıvı, potasyum ve diğer vitamin-mineral ihtiyacını karşılaması açısından önemlidir. Günde 3 porsiyon farklı meyve tüketmesi veya 1-2 bardak taze sıkılmış şekersiz meyve suyu içmesine özen gösterin.

Besin hijyenine özen gösterin. Evde veya dışarıda, besin hijyeni ile ilgili kuralları gözden kaçırmamaya dikkat etmelisiniz. Besin zehirlenmesine sebep olan mikropların yaz aylarında sıcaklığa bağlı olarak daha çabuk ürediklerini unutmayın.

İçeriklerimizi herkesten önce okumak için e-posta adresinizi bırakın!

Çalıştığınız firmadaki pozisyonunuz nedir?