Sağlıklı ve İyi Yaşam

Sağlıklı ve iyi bir yaşam sürebilmeniz için doğru spor yapma teknikleri ve yaşam koçumuzun ufkunuzu açacak önerilerine kadar pek çok farklı yazıyı bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

iyi yaşa
Icon

Ağaç Yaşken Dik Durmayı Öğrenir

Çocuklar ve gençler için okul dönemi Eylül-Ekim aylarında başladı. Hemen hemen hepsi çantalarını sırtlayıp okul yolunu tuttu, kitapların arasına gömülerek ders çalışmaya başladılar bile. Anneler ve babalar olarak bizler de her zaman olduğu gibi onların ihtiyaçlarını anlamaya, elimizden geldiğince de yardımcı olmaya özen gösterdik.

İyi Yaşa
İyi Yaşa

Ağaç Yaşken Dik Durmayı Öğrenir

Ayça Kaşıkçı, Klinik Pilates Eğitmeni

Çocuklar ve gençler için okul dönemi Eylül-Ekim aylarında başladı. Hemen hemen hepsi çantalarını sırtlayıp okul yolunu tuttu, kitapların arasına gömülerek ders çalışmaya başladılar bile. Anneler ve babalar olarak bizler de her zaman olduğu gibi onların ihtiyaçlarını anlamaya, elimizden geldiğince de yardımcı olmaya özen gösterdik. Peki çocuklarımızın “beden” ihtiyaçlarını hiç düşündük mü? Onların gelişmekte olan bedenlerinin neye ihtiyacı olabilir, neyi yapması ya da yapmaması gerekir biliyor muyuz?


İnsan vücudunun bedensel gelişim dönemlerine baktığımızda en önemli yıllar olan 6-11, 11-18 arası yaşlar çocukların ve gençlerin okul dönemi olarak kabul edilir. 6-11 yaş dediğimiz “Okul Çağı Dönemi”, hem kaba motor (büyük kas grupları ile yapılan hareketler) hem de ince motor (küçük kas grupları ile yapılan hareketler) becerilerinin tam olarak geliştiği ve bunların aktif bir şekilde okulda kullanıldığı dönemdir. Bu dönemde yapılan fiziksel aktiviteler, çocuk beden gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Aynı zamanda iskelet sisteminin gelişmeye ve değişmeye devam ettiği dönem olduğu için her türlü fiziksel aktivite onların gelişimi için büyük önem taşır.


Kızlar ve erkeklerde ergenlik dönemi olarak geçen 11-20 yaş arasındaki dönemde; fiziksel, psikolojik ve sosyolojik çok büyük değişiklikler yaşanmaktadır. Beden yapısındaki gelişim ve değişim bu dönemde de devam ettiği için iskelet sisteminin en iyi şekilde korunması, beslenmesi ve yapılandırılması gerekmektedir. Vücut sağlığının korunması ve sürdürülmesi için bu dönemde yapılacak fiziksel aktivite beden sağlığı için kilit rol oynamaktadır.


Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı “Küresel Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Sağlık Stratejisi”, Avrupa Komisyonu’nun oluşturduğu “Beyaz Doküman” ve Avrupa Birliği “Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Sağlık Platformu” araştırmalarında dünyanın giderek şişmanlamasının altı çizilerek, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin öneminin “çocuk” yaşta verilmesi gerektiği belirtiliyor. Bireysel değişim, bilgi ve becerilerin “çocuk” yaşta oluştuğu “ergen” yaşta ise bunların olgunlaştığının bilinci ile doğru beslenme ve fiziksel aktivitenin önemini çocuklarımıza aşılamak biz ebeveynlerin birinci görevi.


Aktif Yaşam Derneği’nin hazırladığı “Türkiye Toplumu Fiziksel Aktivite Düzeyi Araştırması”nda toplumun ¾’ünün yeterli fiziksel aktivite düzeyine sahip olmadığı tespit edilmiş, en hareketsiz grubun ise %63 oranıyla 13-19 yaş arası “teenage” yaş grubu olduğunun altı çizilmiştir.


‘Teenage’ yaş grubu diye adlandırdığımız 13-19 yaş arasındaki gençlerde fiziksel aktivite çeşitliliği günümüz koşullarında oldukça zengin olsa da, gençlerin büyük bir bölümü TV, bilgisayar, tabletler, akıllı telefonlar karşısında vakit geçirerek sedanter (hareketsiz) bir yaşam tarzına kendilerini hazırlıyorlar. Bununla beraber, taşıdıkları ağır çantalarla, evde ve okulda masa başında ders çalışırken beden duruşlarına dikkat etmeyerek, ileride ortaya çıkacak birçok bedensel ağrıya davetiye çıkarmış oluyorlar.


Bilgisayar, telefon ve tabletlerin karşısında bedenin üst bölümü eğik bir şekilde sürekli oyun oynamak, mesajlaşmak, ağır sırt çantalarını taşımak, yazı yazarken tek bir tarafa doğru vücudu eğmek ya da eli çok sıkarak yazı yazmak gibi yanlışlar omurilik eğriliği (skolyoz), boyun düzleşmesi, baş ağrısı, sırt ağrısı, bel ve boyun fıtıkları gibi birçok fiziksel rahatsızlığa sebep olmaktadır. Ayrıca ergenlikle birlikte gelişen ve değişen vücudu kontrol ederken bilinçsizce yapılan hareketler (kızların göğüslerini gizlemek için omuzlarını içeri doğru kıvırmaları, erkeklerin hızlı boy uzamasıyla üst bedenlerini kamburlaştırarak yürümeleri ) erken yaşlarda oluşan postür bozukluğu gibi fiziksel rahatsızlıklara da neden olabilir.


Tüm bu fiziksel rahatsızlıkları engellemek, çocukların ve gençlerin beden sağlıkları için doğru vücut duruşunu öğrenmelerini sağlamak ve gelecekte oluşabilecek pek çok fiziksel rahatsızlığı “pilates“ ile önlemek mümkün. Pilates egzersizleri kas iskelet yapısının gelişmesine yardımcı olacak, motor gelişimini hızlandırarak vücut gelişimi hakkında da çocuklarımızın bilgi sahibi olmalarını sağlayacak.


Pilates’in gençler ve çocuklar üzerindeki faydaları neler?

Ebeveynler olarak çocuklarımızı gelişim çağında pilatese yönlendirerek, onların fiziksel ve psikolojik gelişimine pek çok katkı sağlayabiliriz.

• Beden sağlığı ve doğru vücut duruşu hakkında farkındalık yaratmak,

• Vücut düzgünlüğü ve postürün (vücut duruşu) korunması,

• Zihinsel odaklanmayı artırma,

• Vücuda güç ve esneklilik kazandırma,

• Kilo kontrolü,

• Benlik saygısı ve kendine güven geliştirme,

• Kas-eklem kontrolünü artırarak koordinasyon ve dengenin sağlanması,

• Reflekslerin ve reaksiyon zamanının gelişmesi,

• Kas kasılması ve aktivitenin etkisiyle kemik mineral yoğunluğunun artırılması ve korunması, ileriki yaşlarda görülecek osteoporoz riskinin önlenmesi,

• Olası yaralanma ve kazalara karşı bedensel korunma gelişmesi,


Ebeveynler olarak çocuklarımızı gelişim çağında pilatese yönlendirerek, onların fiziksel ve psikolojik gelişimine pek çok katkı sağlayabiliriz.

İçeriklerimizi herkesten önce okumak için e-posta adresinizi bırakın!

Çalıştığınız firmadaki pozisyonunuz nedir?

İçeriklerimizi herkesten önce
okumak için e-posta adresinizi bırakın!

Icon

Çalıştığınız firmadaki pozisyonunuz nedir?