anksiyete

Anksiyete ile Nasıl Başa Çıkılır?

16 09 2021

Anksiyete, vücudun stresli, tehlikeli ya da alışılmadık durumlara tepki göstermesi durumudur.

Sizin için önem teşkil eden bir olaydan önce hissettiğiniz huzursuzluk, sıkıntı veya korku duygusu, bir sınav öncesi endişe etmek, bir görüşme sırasında stresli olmak, normal bir kaygı şeklidir. Anksiyete Bozukluğu çeken kişiler için ise kaygı boyutu normalinden çok daha fazladır. Hayatın her alanı için zorlayıcıdır. Kaygı bozukluğunun, uyku sorunlarından konsantre sorunlarına kadar pek çok etkisi vardır. Kaygı bozukluğu için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Anksiyete tedavileri, psikoterapi ve ilaç tedavisi olmak üzere iki temel şekilde ilerlemektedir. Kaygıyı azaltmak, engellemek ve ortaya çıkan şiddetli semptomları önlemek adına anksiyeteyi tedavi etmek için uzmanlar tarafından kullanılan ilaçlar tedavi yöntemlerinden olmaktadır. Tedavi aşamasında kişinin ihtiyaçlarına uygun olarak davranışsal terapi ve ilaç tedavisinin birlikte yürütülmesi ise uygulanan başka bir tedavi yöntemi olarak yer almaktadır. Yaşam tarzının değiştirilmesi ise görülen semptomların üstesinden gelmek için yeterli olduğu durumlarda, tıbbi tedavi uygulanmadan çözülmesine imkan sağlamaktadır. Kaygı veya stres hissettiğiniz zaman yapmanız gerekenleri sizler için derledik.

Nefes egzersizleri öğrenin: Uzun, derin, sakinleştirici nefesler almak bu stres seviyesini azaltarak sakinleşmenize yardımcı olur.

Hislerinizin farkına varın: Nasıl hissettiğinizin farkına vararak duygularınıza izin verdiğiniz zaman, yaşadığınız endişe ve öfkenin azalmasını bekleyerek sakinleşebilirsiniz.

Egzersiz yapın: Duygusal enerjiyi fiziksel olarak yaptığınız egzersizle dışarı atın. Yürüyüşe çıkıp temiz hava almak ya da koşmak sizin rahatlamanızı sağlayacaktır.

Sakinleşmeyi deneyin: Öğrendiğiniz nefes tekniklerini zihninizde canlandıracağınız mutlu anlarla birleştirerek ve odaklanmaya devam ederek sakinleşmeyi deneyin.

Müzik dinleyin: Sevdiğiniz ve mutlu olduğunuz müziği dinlemek sizi kaygı hissettiğiniz andan uzaklaştırarak sakinleşmenize yardımcı olur.

Vücudunuzu rahatlatın: Endişeli ya da gergin hissetmeniz vücudunuzdaki her kasın gerilmesine sebep olur. Kaslarınızı gevşetmek için egzersiz yapmak sakinleşmenize yardımcı olur.