spor

Elma Dersem Pilates, Armut Dersem Koşu

15 09 2015

Çoğumuz spor yaparken bir şeyler amaçlayarak yapıyoruz.

Ya basenleri inceltmeye, bacakları şekillendirmeye ya da kolları kuvvetlendirip, karın kaslarını sıkılaştırmaya çalışıyoruz. Aynı egzersiz bazı vücut tiplerinde daha çabuk etki gösterirken, bazıları aylarca çalışsa da hiçbir sonuç alamıyor.

Ayça Kaşıkçı, Klinik Pilates Eğitmeni

Çoğumuz spor yaparken bir şeyler amaçlayarak yapıyoruz. Ya basenleri inceltmeye, bacakları şekillendirmeye ya da kolları kuvvetlendirip, karın kaslarını sıkılaştırmaya çalışıyoruz. Aynı egzersiz bazı vücut tiplerinde daha çabuk etki gösterirken, bazıları aylarca çalışsa da hiçbir sonuç alamıyor. Bunun nedeni acaba her vücudun istediği egzersizin farklı olması olabilir mi? Hangi vücut tipine, hangi egzersiz iyi geliyor sizler için sıraladım.

Elma Vücut

Örneğin, üst vücudu alt vücuduna oranla daha kalın ve geniş olan birisiniz. Beliniz fazla kıvrımlı değil ama bacaklarınız oldukça ince. “Elma Vücut” denen bir vücut tipine sahip olduğunuzu söyleyebiliriz. Bu vücut tipinde, bel kıvrımını artırmak, belde yağ oluşumunu engellemek için Pilates en rahat tercih edilecek spordur.

Bununla beraber, ince bacakları biraz olsun kuvvetlendirmek ama bunu yaparken de hassas eklemleri (daha kalın üst vücudu, daha ince olan alt vücut taşıdığı için eklemler hassastır) zorlamamak gerektiği için bisiklet ya da yüzme bu tipteki vücutlar için uygundur.

Bir diğer vücut tipi ise; alt vücuda oranla daha ince bir üst vücut, dar omuzlar, kavisli bir bel ve geniş kalça-basenlere sahip “Armut Vücut” diye tabir edilen vücut tipi. Bu vücut tipine sahip kişiler, bisiklete binmekten kaçınmalıdırlar. Bisiklet, üst bacakları çalıştırdığı için kaslanmaya ve kalınlaşmaya neden olur. Bu nedenle daha çok ince bacakların olduğu “Elma Vücut” tipine uygun bir kardiyo egzersizidir.

Armut Vücut

Armut vücut tipindekiler, daha hızlı kilo vermek için koşu ya da tempolu yürüyüşü tercih etmelidir. Hatta daha hızlı yağ yakımını sağlayan “sprint koşu” onlar için biçilmiş kaftandır. 1-2 dakikalık çok hızlı koşu, ardından düşük tempolu koşu ya da yürüyüş bu vücut tipindeki kişilerin daha kolay şekillenmesine yardımcı olur. Kardiyo ile beraber, özellikle yan yatış pozisyonunda kalça ve basenleri çalıştıran hareketler gibi basit Pilates hareketleri bu vücut tipindekiler için çok yararlıdır. Üst vücudu kuvvetlendirmek için hafif ağırlıklar ve şınav tercih edilebilir.

Kum Saati

Geniş omuzlar, kıvrımlı bir bel, dengeli alt ve üst beden... Bu vücut tipi, “Kum saati” diye tabir edilir ve belki de en şanslı vücut tipidir. Bu gruptaki kişiler genellikle atletik bir görüntüye sahiptirler. Tek dezavantajları ise spor yapmadıkları zaman vücut oranlarını çok çabuk kaybetmeleri. Koşma, yüzme, bisiklet, dans gibi her türlü kardiyo egzersizi onlar için uygundur. Bu gruptaki kişilerde üst sırt bölgesinde kolayca yağlanma ve iri göğüslerden ötürü sırt ağrılarına rastlanabilir. O yüzden sırt kaslarının esneme bantlarıyla ya da ağırlıklarla kuvvetlendirilmesi önerilir.

Dikdörtgen

Dikdörtgen diye tabir edilen vücut tipinde ise; dengeli üst-alt beden, uzun kol-bacak ve belli belirsiz bir bel kavisi vardır. Bu gruptaki kişiler genelde zayıftır. Diledikleri kardiyo egzersizini yapabilirler. Özellikle omuz ve kalça egzersizlerine yönelip, bel kıvrımını ortaya çıkararak şekilli bir vücuda sahip olabilirler.

Vücudumuzun şekli nasıl olursa olsun; spor yapmak, hareket etmek ve bunu bir hayat biçimi haline getirmek kendimize vereceğimiz en büyük hediyedir çünkü bir ömür boyu vücudumuzla yaşayacağız...