sporun-saati-var-mi

Hareketsiz Kalmak İstemeyenlere Kışın Yapılabilecek Sporlar

1 12 2020

Havalar soğudu diye hareketsiz kalıp formunuzu kaybetmekten mi korkuyorsunuz? Bunun önüne geçmek için kışın rahatlıkla yapabileceğiniz tüm sporlar, yazımızda sizi bekliyor!

Soğuk ve kapalı havalarda sıcacık yatağın içinden çıkmak ya da battaniyenin altında film izlerken kalkıp hareket etmek zor gelebiliyor. Evde çayımızla kahvemizle oturmak genellikle ilk tercihimiz oluyor. Hatta kışın kat kat giyindiğimiz için fazlalıklarımız varsa da kapatabiliriz diye düşünüyoruz. Oysa ufak egzersizler yapmanın, vücudu aktif tutmanın önemi sadece formda kalmakla sınırlı değil. Zinde ve sağlıklı hissetmek için de yaz-kış fark etmeden spor yapabiliriz.

“Düzenli spor yapmak istiyorum, ama kışa uygun bir spor bulmakta zorlanıyorum!” diyorsanız size yardımcı olmak için kışın rahatlıkla yapabileceğiniz sporları bir araya getirdik. Fakat spor çeşitlerine geçmeden önce sağlıklı bir şekilde egzersiz yapmanız için “Kışın spor nasıl yapılır?” sorusunun cevabına göz atalım.

Kışın Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Soğuk havalar gelince genellikle ihmal edilen egzersizlere dönüş yapmak ve daha enerjik hissetmek istiyorsanız kışın spor yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz şart. İşte, kışın spor yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar:

Kışın dışarıda spor yaparken yüksek nem veya aşırı rüzgarlı hava nedeniyle vücut ısısı düşebilir. Ayrıca yine soğuk havadan dolayı vücut kasları gerginleşebilir. Bu da kondisyonun hızlı şekilde bozulmasına neden olur. Bu durumun önüne geçebilmek için kışa uygun spor kıyafetleri giymeye özen göstermelisiniz.

Kışın açık havada spor yapmadan önce hava durumunu takip edebilirsiniz. Bu dönemde öğle ya da ikindi saatleri daha uygun olacaktır.

Vücut ısısını ve sıvı kaybını dengelemek için yanınızda su ve ılık içecekler bulundurabilirsiniz.

Yine açık havada yapılan sporlar için tabanı kaymayan, su geçirmeyen bir spor ayakkabı ve teri dışarı verebilen kumaşlardan yapılmış giysiler giyebilirsiniz.

Kışın Yapılabilecek Sporlar

Kışın spor yapmanın ipuçlarını öğrendikten sonra kış aylarında günlük rutininize rahatlıkla katacağınız spor çeşitlerine göz atabilirsiniz.

Açık Havada: Tempolu Yürüyüş

Kışın temiz havayı içinize çekmek istiyorsanız deniz kenarında ya da park/kent ormanı gibi olanlarda tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz. Yürüyüş tüm vücudu çalıştıran bir aktivite olmasının yanında modunuzu da yükseltecektir.

Ev İçin İdeal: Pilates

Evde yapılabilecek spor önerisi arayanlar için en uygun seçeneklerden biri pilatestir. Özellikle kışın hareketsiz kalmaktan kaslarınız tutulduysa ve biraz esnemeye ihtiyacınız varsa pilatesi deneyebilirsiniz. Evde pilates yapabilmek için başlangıçta sadece yoga matı alabilir, daha sonra ise pilates topu ya da pilates ipi gibi ekipmanlar edinebilirsiniz.

Form Korumak İçin: Spinning

Spor salonlarında sıklıkla yapılan spinning antrenmanlarını eve taşıyabilirsiniz. Bisikletle pedal çevirme esasına dayanan bu spor, yüksek kalori yakmanıza yardımcı olmasıyla da formunu korumak isteyenler için tercih edilesi. Şu dönemde sporu eve taşımak istiyorsanız bütçenize uygun bir “spin bisiklet” edinebilirsiniz. Böylelikle kışın evde spor yaparak formunuzu koruyabilirsiniz.

Son Dönemin En Popüleri: Yoga

Son dönemin en popüler egzersizlerinden biri yoga. Evde yapılması en rahat sporlardan olan yoga sadece zihni dinlendirmekle kalmıyor, bedenin de rahatlamasını ve esnemesini sağlıyor. Tabii günümüzde birçok yoga türü var. Kendiniz için en uygun yoga türünü “Yoganın Her Hali: Yoga Türleri ve Yapılış Şekilleri” yazımızdan keşfedebilirsiniz.

Spor Salonundaymış Gibi: Ağırlık Çalışmaları

Yaşadığımız salgın nedeniyle bu yıl spor salonlarına karşı mesafeliyiz. Bu bir süre daha böyle gidecek gibi görünüyor. Ama vücut geliştirmek ya da kas oranınızı korumak istiyorsanız ağırlık çalışmalarına kışın kaldığınız yerden evde devam edebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey çalışacağınız kiloya uygun olarak bir dambıl seti edinmek ve kendinize bir program hazırlamak. Bu konuda fitness aplikasyonları ya da güvendiğiniz bir spor hocası size yardımcı olabilir.

Kışın spor yaparken dikkat etmeniz gerekenleri ve yapabileceğiniz sporları -günümüz şartlarını da dikkate alarak- sizinle paylaştık. Bununla beraber masa başı çalışıyor ve beslenme tavsiyeleri arıyorsanız “Masabaşı Çalışırken Formunuzu Korumanız Mümkün mü?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Umuyoruz ki bu kış elinizden geldiğince hareket edip zinde hissetmeyi başarırsınız!