kas

Magnezyum ve Kas Sağlığı

15 08 2018

Vücudumuzdaki kemiklerin sağlamlığından, kasların işlevlerini doğru yapabilmesine ve diğer birçok yaşamsal mineralin vücudumuzda emilimini sağlayarak bedenimizin ayakta kalmasını destek olur.

Vücut sağlığımızı spor yaparak koruyorsak; vücudumuzu hareket ettirmemize olanak sağlayan kaslarımızın ve kemiklerimizin sağlığını da vücudumuz için çok kıymetli olan magnezyum minerali sayesinde sağlarız! Vücudumuzdaki kemiklerin sağlamlığından, kasların işlevlerini doğru yapabilmesine ve diğer birçok yaşamsal mineralin vücudumuzda emilimini sağlayarak bedenimizin ayakta kalmasını destek olur.

Magnezyum; vücudumuzda enerjiyi üreten, taşıyan, kullanan ve depo eden hormonların fonksiyonlarını gerçekleştiren 325 enzimden fazla enzimi kontrol eden bir mineraldir; yani tuzdur.* Magnezyumun vücudumuzdaki birçok önemli işlevinin dışında, vücudumuzdaki kaslarımızın; özellikle tüm çizgili ve uzun kaslarımızın, gevşeyebilmeleri için magnezyum tuzuna ihtiyaçları vardır. Eğer vücudumuzda bu mineral eksikse kaslarımızda sürekli kasılmalar söz konusu olarak vücud sağlığımızı rahatsız eder. Özellikle herhangi bir fiziksel aktivitede vücudumuza ciddi kas krampları yaşatabilir. Spor yaparken kasların gerektiği ve doğru kasların çalıştırılması için magnezyum çok büyük bir rol oynamaktadır.

Vücudumuzdaki Magnezyum miktarı aynı zamanda, doğrudan kemik yoğunluğunu etkiler. Bu nedenle osteoporoz rahatsızlığı olan kişilerin özellikle magnezyum seviyelerine dikkat ederek, kendilerine uygun fiziksel aktiviteleri seçmelerinde yarar vardır.

Magnezyum; sodyum, kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi yaşamsal minerallerin vücuttaki emilimini kolaylaştırmak ve arttırmak için gerekli bir mineraldir. Magnesium Research dergisinde yayınlanan; farklı spor dallarıyla uğraşan profesyonel sporcularda yapılan çalışmalarda; sporcuların kas gelişiminde, hareketlerinin iyileşmesinde ve egzersizlerden alınan verimin artmasında magnezyumun çok önemli bir rol oynadığı ortaya konmuştur. Aynı zamanda, kalp kaslarının sağlığı için çok etkili olan magnezyum, özellikle fiziksel aktivitede fazla gerilmeler ve kasılmalar sonucunda yaşanacak kalp spazmlarının ve kalp krizlerinin en büyük kurtarıcısıdır!


* Prof.Dr Canan Efendigil Karatay, Gerçek Tıbbın 10 Şifresi, Hayykitap, 2018, s.161.