Sağlıklı ve İyi Yaşam

Sağlıklı ve iyi bir yaşam sürebilmeniz için doğru spor yapma teknikleri ve yaşam koçumuzun ufkunuzu açacak önerilerine kadar pek çok farklı yazıyı bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

iyi yaşa
Icon

Pandemi Yemek Bozukluklarına Yol Açabilir!

Psikologlar, uzayan pandemi koşullarının ve yaşanan belirsizliğin yeme bozukluklarına yakalanma riskini arttırabileceğini söylüyor. Depresyon, anksiyete gibi durumlarda da ortaya çıkan yeme bozukluklarına karşı dikkatli olmak gerekiyor.

İyi Yaşa

Biraz daha hareketli geçen yaz mevsiminden sonra tekrar evlere kapanma durumuna gelmek birçok insanı endişeye ve can sıkıntısına sürüklüyor. Evde geçen zamanın artması, sosyal çevreden uzak kalma, günlük aktivite ve işlerin bir kısmının yapılamaması, yalnızlık hissi, evde uzun zaman geçirme gibi sebepler kişilerin iştah dengesini, yeme alışkanlıklarını değiştiriyor.

Psikologlara göre uzayan pandemi sürecinde yeme alışkanlıklarımızı değiştiren ve yeme bozukluğu riskini arttıran davranışlarımız şunlar:

1) Evde kal siparişleri: Evde canı sıkılanların daha fazla atıştırdığını biliyoruz. Özellikle cep telefonundan anında verilebilen siparişler yemeğe ulaşmamızı oldukça kolaylaştırıyor. Bu nedenle de kilo almak ve sağlıksız beslenmek sandığımızdan daha kolay hale geliyor.

2) Market raflarını boşaltmak: Kıtlık içgüdüsü ile yapılan fazla gıda alışverişi de besin tüketimimizi arttırıyor. O nedenle sadece ihtiyacımız olan kadar gıdayı satın almak önemli. Alışverişe tok çıkmak, abur cubur bulunan reyonlara uğramamak da alacağımız basit önlemlerden.

3) Sosyal medyada fazla zaman geçirmek: Olumsuz ve doğru olmayan kaynaklardan haber okumak kişinin endişe seviyesini yükseltiyor ve güvensizlik hissini tetikliyor. Ayrıca paylaşılan tarifler ve aşırı lezzetli besin fotoğrafları da kişinin daha fazla yemesine yol açabiliyor. Bu nedenle sosyal medyada geçirilen zamanın kısıtlanması, haberlerin sadece doğru ve güvenilir kaynaklardan okunması önem taşıyor.

NE ZAMAN PSİKOLOJİK DESTEK ALMALISINIZ?

Anoreksiya Nervosa: Eğer sürekli zayıflıyor, tüm besinlerin kalorisini hesaplıyor, ne kadar zayıf olursanız olun size her zaman şişman geliyorsanız ve bu nedenle ihtiyacınızdan çok azını tüketiyorsanız, hızlı kilo vermenize rağmen kilo verme isteğiniz dinmiyor ise ve adet düzensizlikleri veya kesintisi yaşıyorsanız anoreksiya nervosaya yakalanmış olabilirsiniz. Kendiniz yardım almayı reddetme yanlısı olabilirsiniz, çevreden aldığınız duyumlara dikkat etmenizi ve en kısa zamanda bir psikologtan yardım almanızı öneririz.

Bulimia Nervosa: Tıkanırcasına yemek yiyip, pişman olup, gizlice kusma eğilimi gösteriyorsanız ve bu durum giderek sıklaşıyor ise mutlaka bir psikologtan sonrasında da bir diyetisyenden yardım almalısınız.

Gece Yeme Sendromu: Haftada 2 kereden fazla gece uyanıyor, bilinçli veya uyurgezer şekilde besin tüketiyor iseniz gece yeme sendromu geçiriyor olabilirsiniz. Reaktif hipoglisemi durumunun değerlendirilmesi için bir dahiliye uzmanından, yeme davranışınızı yönetim altına almak için bir psikologtan ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak için bir diyetisyenden yardım almalısınız.

Çiğneyip tükürmek: Resmi olarak bir yeme bozukluğu olarak tanımlanmasa da çok insanın denediği bir durum olmaya başladı. Unutmayın sindirim ağızda başlar. Bu nedenle çiğneyip tükürdüğünüz gıdalardan da kalori alırsınız.

İçki içmek için aç kalmak: Resmi olarak bir yeme bozukluğu olarak tanımlanmayan ancak İngilizceye Drunkorexia olarak geçmiş bu durumda kişiler, tükettikleri alkol sebebi ile kilo almamak için yemek yemeyi oldukça azaltırlar. Uzun zaman içerisinde bu davranış birden çok mineral ve vitamin yetersizliğine yol açar ve sindirim sistemi sorunları ortaya çıkarır.

EVDE ÇOK SIKILDIM YEMEYE SARIYORUM…

Sosyal bağlarınızı koparmayın. Arkadaşlarınızı arayın, görüntülü görüşün.

Naneli diş macunu ile dişini fırçalayan insanların, daha sonrasında yemek yeme isteklerinin azaldığı gözlenmiştir.

İlk atıştırma isteği geldiğinde önce su tüketin.

Hobilerinize zaman ayırın.

Yürüyüşe çıkın.

Rekabet içeren oyunlar oynayın.

İçeriklerimizi herkesten önce okumak için e-posta adresinizi bırakın!

Çalıştığınız firmadaki pozisyonunuz nedir?

İçeriklerimizi herkesten önce
okumak için e-posta adresinizi bırakın!

Icon

Çalıştığınız firmadaki pozisyonunuz nedir?