pastel-de-nata-nedir-nasil-yapilir.jpeg

Pastel De Nata Nedir, Nasıl Yapılır?

1 02 2023

Pastel De Nata Nedir, Nasıl Yapılır?

Meşhur Portekiz tatlısı olarak bilinen Pastel De Nata, günümüzde birçok kişi tarafından sevilerek tüketiliyor. Belem turtası olarak da bilinen Portekiz’e gidenlerin ağızlarından düşmeyen bu tatlı küçük minik tartlar olarak karşınıza çıkıyor. Dışı çıtır çıtır içi ise yumuşacık dolgu kaplama olan bu enfes tatlı adeta Portekiz’in simgesi haline gelmiş durumda. Pastel De Nata’nın tadını merak ediyor ama bu lezzeti tatmak için Portekiz’e gidemem diyorsanız, evde yapabilmeniz de mümkün. Siz de dillere pelesenk olmuş meşhur Portekiz tatlısını evinizde yapabilmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Pastel De Nata Tatlısının Hikayesi

18.yüzyıldan bu yana varlığını koruyan Pastel De Nata tatlısı, Lizbon’da Katolik rahipler tarafından yaratılıyor. Jeronimos Manastırı rahipleri tarafından bulunduğu iddia edilen bu benzersiz tatlının esas tarifi bir rivayete göre 4 kişi tarafından bilindiği söyleniyor. 1820 yılında gerçekleşen Liberal Devrimin ardından kapatılan bu manastırda yer alan tatlının tarifi 1837’de Fábrica de Pastéis de Belém’i açan şeker rafinerisine satılıyor. Bu nedenle Belem tatlısı olarak da geçen bu efsanevi lezzete çoğu yerde karşılaşabilmek mümkün. 2011 yılında yapılan halk oylaması sonucunda Pastel De Nata Portekiz sınırları içerisinde Yedi Gastronomi Harikasından biri ilan ediliyor.

Pastel De Nata Tatlısı Tarifi

Pastel De Nata yemek için Portekiz’e gitmenize gerek yok! Evlerinizde kolaylıkla yapabileceğiniz Pastel De Nata tarifi ile sevdiklerinize Dünya mutfağından enfes bir tatlı sunabilirsiniz. İşte o tarif:

Malzemeler

● 1 paket milföy hamuru

● 3 su bardağı süt

● 170 ml su

● 2,5 su bardağı toz şeker

● 7 adet yumurta sarısı

● 1 adet portakal kabuğu

● 1 adet limon kabuğu

● 1 adet çubuk tarçın

● 3 yemek kaşığı un

● 2-3 yemek kaşığı tereyağı (tepsi için)

● Toz tarçın (üzeri için)

● Muffin kalıbı

Yapılışı

● İlk olarak şerbetini yapmakla işe başlayabilirsiniz. Derin bir tencere içine limon kabuğu, portakal kabuğu, su, şeker ve çubuk tarçını ekleyin. Ardından ocağa koyun ve kaynatmaya başlayın.

● Şerbet kaynamaya başladığı zaman ocağın altını kısarak 7 ila 8 dk daha koyu bir kıvam alana kadar pişirmeye devam edin.

● İstenilen kıvama ulaştıktan sonra ocağın altını kapatabilir ve ılıması için kenara alabilirsiniz.

● Şerbeti yaptıktan sonra tatlının iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Bir başka tencerede süt ve unu muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.

● Muhallebi pişmeye başladığı zaman ılıyan şerbeti muhallebi içerisine yavaş yavaş ekleyin. Bu iki karşımı birbirine iyice yedirin.

● Birbiri ile iyice karışmış olan şerbetli muhallebiyi oda sıcaklığında ılımaya bırakın.

● Ilıyan şerbetli muhallebi karışımının içine 7 adet yumurta sarısını ekleyerek karıştırın.

● Bu karışımın içinde yer alan limon ve portakal kabuklarından aynı zamanda topaklanmalardan kurtulmak için süzgeçten geçirerek ayrı bir kaba alın.

● Ardından 10 adet milföy hamurunu yumuşaması için dışarı çıkarın. Yumuşayan milföy hamurlarını üst üste koyarak merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın.

● Açma işlemini kolaylaştırmak ve daha kolay hale getirmek için milföy hamurları üzerine un serpebilirsiniz.

● Açma işlemi bittikten sonra dikdörtgenin uzun kenarından başlayarak hamuru sıkı bir şekilde rulo haline getirmeniz gerekiyor.

● Rulo hale getirdiğiniz hamuru 2 cm kalınlığında olacak şekilde 20 adet parçalar kesin.

● Muffin kalıplarını tereyağı ile yağlayın ve kesmiş olduğunuz hamurların her birini kalıbın ortasına yerleştirerek kenarlarından bastırın.

● Hamurları kalıbın etrafına yaydıktan sonra hazırlamış olduğunuz kremadan hamurların orta kısımlarına bölüştürün.

● Önceden ısıtmış olduğunuz 250 dereceli fırına Pastel De Nata tatlılarınızı yerleştirerek 15 dk pişirin.

● Tatlılar piştikten sonra tüketmeden önce oda sıcaklığında biraz ılımaya bırakmanız gerekiyor. Ardından ılıyan Pastel De Nata tatlısının üzerine tarçın serperek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Pastel De Nata Servis Önerileri

Pastel De Nata servis önerileri kişilerin damak zevklerine göre değişkenlik gösterebiliyor. Sade, pudra şekerli ya da tarçınlı servis edilebilen bu meşhur tatlı çoğunlukla sade olarak tüketiliyor. Pastel De Nata sıcak ve taze olarak tüketilmesi gerekiyor. Böylece tatlının o inanılmaz tadına doya doya varabilirsiniz.