Calısma

Sağlık ve Lezzet Dolu İftar Yemekleri

29 03 2023

Ramazan ayında evlerden restoranlara kadar özel iftar menüleri öne çıkıyor.

Paylaşımcılığa ve büyük aile sofralarına da vesile olan Ramazan ayında iftar tarifleri de özenle seçiliyor. Sağlıklı, leziz, tüm sofradakilere hitap eden iftar menünüzü oluşturmak için incelemeye devam edebilirsiniz. Farklı damak tatları için uygun tarif seçenekleri arasından size, ailenize, misafirlerinize uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Sağlık ve Lezzet Dolu İftar Yemekleri


Ramazan ayında evlerden restoranlara kadar özel iftar menüleri öne çıkıyor. Paylaşımcılığa ve büyük aile sofralarına da vesile olan Ramazan ayında iftar tarifleri de özenle seçiliyor. Sağlıklı, leziz, tüm sofradakilere hitap eden iftar menünüzü oluşturmak için incelemeye devam edebilirsiniz. Farklı damak tatları için uygun tarif seçenekleri arasından size, ailenize, misafirlerinize uygun olanı tercih edebilirsiniz.


Öne Çıkan İftar Çorbaları

İftar menüsü içerisinde leziz ve sağlıklı birden fazla iftar çorbası çeşidi var. Afiyetle tüketebileceğiniz birbirinden lezzetli çorbaları sizin için sıraladık:

Mantar Çorbası: 500 gram kültür mantarını bir kapta soyun ve yıkayın. Su kaynatın ve kaynayan suyu tencereye alın. Yarım limon ve 2 kaşık sirkeyi de suya ekleyebilirsiniz. Yıkadığınız mantarları kaynamış suya ekleyin ve mantarlar yumuşayana kadar haşlayın. Soğuyan mantarlarınızı bir tabağa doğrayın. 2 kaşık tereyağını tavaya ekleyin, doğradığınız mantarları da tavaya döküp kavurun. Çorbayı hazırlayacağınız tencerede de 2 kaşık tereyağını eritin ve üzerinde 3 kaşık un ekleyip kavurun. Kavrulan una 500 ml süt ekleyin ve kaynatın. Süte 3 su bardağı su veya et suyu & tavuk suyu ekleyin. Tencereyi karıştırın ve kavrulan mantarları da bu karışıma ekleyin. Çorbanızı karıştırarak ağır ateşte üstü göz göze olana kadar pişirin.

Kabaklı, Havuçlu, Patatesli Çorba: 1 adet kabağı, 2 adet havucu rendeleyin. 2 küçük patatesi küçük küçük doğrayın. 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağını tencereye alıp eritin. Kabak, havuç ve patatesleri de ekleyin. Suyunu alıp buharlaşana kadar pişirin. Suyu buharlaşan sebzelerin üzerine 2 yemek kaşığı un ekleyin. Kısa süre kavurun. 5 bardak su ilave edip karıştırın. Topaklanmaya izin vermeyin. 5 dakika kaynatın ve 1 bardak süt ekleyin.

Paça Tadında Tavuk Çorbası: 2 adet tavuk butu yıkayıp düdüklü tencereye koyun. Üzerinde 8 su bardağı sıcak su koyun, 1 şeker kaşığı tuz atın. Yaklaşık 25 dakika kaynatın. Tavuğu soğuması için bir kaba koyun. Suyunu da süzün. Dövülmüş 2 - 3 diş sarımsağı 3 yemek kaşığı yağda kavurun. 1 kaşık biber salçası da ekleyip kavurun. Koku çıktığında 1 yemek kaşığı un ekleyip kavurun. 6 su bardağı tavuk suyu ekleyip karıştırın. Baharat ekleyip 5 dakika kaynatın. Butları doğrayın, 5 dakika sonra karışıma ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın.

Farklı İftar Yemekleri

İftar tarifleri içerisinde başlangıçların ardından ara sıcak, ana yemek seçeneklerini de önceden planlayabilirsiniz:

Kaşar Kroket: Ara sıcak iftar yemekleri arasında kaşar kroketin hazırlığı oldukça kolay. 1 kaseye 2 adet yumurta, diğer kaseye 1 su bardağı unu, diğer kaseye ise 1 su bardağı galeta unu dökün. Yumurtaları çırpın, 250 gram kaşar peyniri uzunlamasına kesin. Peyniri önce yumurtaya, sonraya una batırın. Tekrar yumurta ve galeta ununa batırıp bir tabağa yerleştirin. Üzerini streç film ile örtüp buzdolabında dinlendirin. Tavaya 1/2 sıvıyağ ekleyip kızdırın. Dinlenen peyniri arkalı önlü kızartın.

Fındık Lahmacun: Ara sıcak iftar tarifleri arasında fındık lahmacunlar da çok seviliyor. Yarım çay bardağı Ayçiçek yağı ve 1 çay bardağı suyu kasede karıştırın. 1 adet yufkayı tezgaha serip yağlı karışımı üzerine ekleyin. Üzerine 1 adet yufka daha serip tekrar yağlı karışımı sürün. Son olarak 3. yufkayı üzerine örtün. Yufkaları kurabiye kalıbı ile kesin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. İç harç için 3 domates, 3 sivri biber, 1 soğanı küçük küçük doğrayın. Maydanozu da ince ince kıyın. 300 gram kıyma dâhil tüm malzemeleri büyük bir kapta karıştırın. Kesilen yufkaların üzerine kıymalı harcı ekleyin. Isıtılmış 200 derece fırında yarım saat kadar pişirin.

Ali Nazik Kebabı: İftarda leziz bir ana yemek içinse Ali Nazik kebabını tercih edebilirsiniz. Önce 3 – 4 adet kemer patlıcanı közleyip kabuklarını temizleyin. Ardından ince ince doğrayın. Soğuyunca 2 – 3 ezilmiş sarımsak, 400 gram süzme yoğurt ile iyice karıştırın. 500 gram dana kuşbaşını yıkayıp suyunu süzün. Pişirme kabına alın ve kısıt ateşte tencere kapağı kapalı şekilde etlerin kalan suyunu çekmesini bekleyin. 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyin. Baharatlarınızı ve domates sosunu ekleyin. Sıcak su eklemeyi unutmayın. Etlerin pişmesi uzarsa kontrol edin ve gerekirse dibi tutmasın diye biraz daha sıcak su ekleyin.