evdespor

Spordan Sonra Oluşan Vücut Yorgunluğu ve Çözüm Önerileri

1 11 2017

Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı’dan Spordan Sonra Oluşan Vücut Yorgunluğu ile ilgili çözüm önerileri

 

İyi Yaşa

Spordan sonra oluşan vücut yorgunluğunun çözümü var mı?


Ayça Kaşıkçı, Klinik Pilates Eğitmeni
Sabah işe gitmeden önce harika bir koşu yaptınız ya da iş çıkışı uzun günlerden istifade önce koşu ardından spor salonunda güzelce ter attınız. Yaptığınız bu sıkı çalışmayla öncelikle kendinizi çok iyi hissettiniz. Sadece fiziksel aktivitenin vermiş olduğu endorfin sayesinde değil; kendiniz için bir şeyler yapabilmiş olmanın; kendinize, sadece size ait bir zamanı verdiğiniz için çok mutlusunuz! Sonrasında, iç organlarınız nefes almayı hatırladı; o nedenle daha iyi çalışmaya başladılar. Aynı şekilde cildiniz bir anda güzelleşmeye başladı; çünkü iç enerjiniz yükseldi ve bunu vücudunuzun dış dünyayayla ilk bağlantıyı sağlayan cildinizle dışa vurdu. Fiziksel aktivite sırasında doğru nefes alış verişlerle vücudunuza daha etkin bir nefes girdi. Vücudunuz ve tüm organlarınız kendisini daha zinde, daha genç, daha kuvvetli ve daha güzel hissetti!
Peki ya sonrası! Bu sıkı çalışmanın ardından her yeriniz ağrımaya başlayacak, yürüyüşünüz değişecek hatta sandalyeye oturup kalkmakta bile zorlanacaksınız! Bunun bir çözümü yok mu?! Elbette var. Öncelikli çözümü, az az, hafif tempolu düzenli bir çalışma! Bir anda vücuda yoğun bir laktik asit bombardımanına tutmamak! Bunun dışında vücudu rahatlatmak için yapabileceğimiz çalışmaları ise şöyle sıralayabiliriz:


• Sıkı bir çalışmanın ardından hafif tempolu bir yürüyüşle, düşük hızda bisikletle ve/veya esneme hareketleriyle vücudunuzun temposunu yavaş yavaş düşürün.


• Esneme hareketleri için en az 15 dakikalık bir zaman ayırın. Özel çalışılan bölgeler varsa; karın, kalça, kollar vs. gibi, her bölgenin ayrı ayrı esnetmelerini özel olarak yapmakta yarar var. Esneme çalışmaları vücudun fiziksel aktiviteye hazırlanmasında ve sonlanmasında çok önemli bir rol oynamaktadır.


• Gittiğiniz spor salonunda eğer varsa sauna ya da buhar odası kullanımı gerilmiş kasların açılmasına yardımcı olacaktır. Eğer böyle bir şansınız yoksa, çalışmanızın ardından önce sıcak daha sonra soğuğa yakın ılık suyla bir banyo yapmanız da yine aynı işlevi görerek gerilmiş kasların açılmasına yardımcı olacak ve vücutta laktik asidin tek bir bölgede toplanmasını engelleyecektir.


• Spor sonrası eğer vaktiniz varsa, banyo tuzuyla yapılacak bir masaj ve en az 15 dakika tuzlu suda yatmak kaslarınızın gevşemesini ve rahatlamasını sağlayabilir.


• Eğer spordan sonra bunların hiçbirini yapma şansınız olmazsa, soğuk/sıcak terapi olarak adlandırdığımız kendinizin kolayca yapabileceği, sıcak/soğuk terapi paketleriyle kaslarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz


• Ve en sevdiğim bölüm! Foam Roller ile (köpük roller) vücudunuza kendi kendinize masaj yapmak. Aslında ben bu çalışmayı herhangi bir fiziksel aktiviteye başlamadan yapılmasını öneriyorum. Kasların açılmasını, ödem noktaların bulunmasını sağlayarak vücudun gerekli şekilde açılmasını ve harekete hazır hale gelmesini sağlamaktadır.


• Son olarak ise, çalışmalardan sonra bana en çok sorulan soruya cevap vererek bitirmek istiyorum. ‘Spordan sonra ne yemeliyim?’ (Bu soruya Bütünsel Beslenme Uzmanı kimliğime ve bilgime sığınarak cevap vermek istiyorum izninizle). Ağır çalışılmış bir fiziksel aktiviteden yaklaşık 30 dakika sonra yemek yemek kasların yenilenmesi ve metabolizmanın hızlanması için çok önemlidir. Hem kasların zarar görmesini engellemek hem de yeni kasların oluşmasına destek olmak amacıyla karbonhidrat (glikojen üretmek amacıyla), protein (kasları onarmak ve yeni kas oluşumunu sağlamak için) ve sağlıklı yağları bir araya getiren bir yemek tercih etmenizde fayda olabilir. Buna ek olarak da vücutta oluşacak enflamasyonu engellemek için zencefil çayı içmek en iyi tercih olacaktır.


Sadece kendiniz için, sadece size ait bir zaman ayırmak başta zor gelebilir. Başkaları ya da başka işler bunu sizden çalmak isteyebilir; ancak sonrasında bu zaman sizi birçok hastalıktan, üzüntüden, olumsuz düşünceden kurtararak size zaman kazandıracaktır! Aynı Sabahattin Ali’nin şu çok sevdiğim söz gibi: ‘Kitabı boş zamanlarında vakit geçirmek için değil, ileride öğreneceğin şeylerden vakit kazanmak için oku!’