alacahoyuk

Bir Anadolu Hazinesi: Alacahöyük

1 05 2023

Alacahöyük, Anadolu’nun eski çağdan kalma zenginliklerinden biri. Farklı dört kültürden kalma yapıları ve eserleri ile bilinen bölge, Erken Tunç Çağı’ndan (M.Ö. 2500 – M.Ö 2000) kalma kral mezarları ile de dikkat çekiyor. Siz de antik kent keşiflerinde bulunacaksanız ve rotanıza Alacahöyük’ü de aldıysanız öncesinde tüm merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilirsiniz.

Alacahöyük’ün Tarihçesi

İlkin Alacahöyük hakkında bilgi vermek gerekirse; burası dört ana ana yerleşme ekseninde bir araya geliyor:

● Selçuklu – Osmanlı, Bizans, Roma, Helenistik, Frig Kültürleri

● Hitit Kültür Katı

● Eski Tunç Çağı – Hatti Kültürü

● Kalkolitik (Maden ve Taş Karışımı Dönemi)

1. uygarlık katında Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu-Osmanlı dönemleri temsil ediliyor ve bu katta küçük evlerden meydana gelen yerleşimler görülüyor. 2. uygarlık katında ise mabetlerden su kanallarına, şehir surlarından sfenkslere kadar pek çok yapı ve eser var. Sfenksli Kapı bu katta en çok ilgi gören yapılardan biri olup büyük mabedin anıtsal geçişi görevi görüyor. 3. uygarlık katı ise Eski Tunç Çağı’nda (MÖ 2500-2000) meydana geliyor. Eski / Erken Tunç Çağı, Hitit kültürüne kaynaklık eden kültürlerin önde geleni olan yerli Hatti Uygarlığı hakkında bilgi sunuyor. Son olarak 4. uygarlık katında karşımıza Geç Kalkolitik Çağ'ı yansıtılıyor. Alacahöyük önemi de bu dört farklı kültürün izlerinden oluşuyor. Ayrıca Türkiye’nin ilk ulusal kazılarından olması da önem kazanıyor.

Alacahöyük’ün Keşfi ve Kazı Çalışmaları

Alacahöyük, ilkin 1835 yılında W.G. Hamilton tarafından tanıtılıyor. G. Perrot ise 1861 yılında Sfenksli Kapının planını çıkarıyor. 1894 yılında Chantré; 1907 yılında Winckler ve Makridi özellikle bu kapının çevresinde sondaj yapıyor. Höyüğün ilk sistemli kazıları ise Cumhuriyet döneminde Atatürk tarafından başlatılıyor. 1935 yılında Türk Tarih Kurumundaki Hamit Zübeyr Koşay, Remzi Oğuz Arık ve Mahmut Akok tarafından başlatılan kazı çalışmaları 1983 yılına kadar devam ediyor.

Alacahöyük Nerede, Alacahöyük’e Nasıl Gidilir?

Alacahöyük hangi ilimizdedir ve nerededir bakıldığında bölge Çorum'un güneyinde ve Alaca ilçesinin yaklaşık 17 kilometre kuzeybatısında yer alıyor. Bölge Alaca ilçesinin Höyük Köyü içerisinde bulunuyor. Yani Çorum Alacahöyük arası kaç km merak ediyorsanız yaklaşık 52 km ve bu mesafeyi özel araçla ortalama 45 dakikada tamamlamak mümkün. Alacahöyük’ün batısında Ankara (205 km), güneyinde Yozgat (72 km), doğusunda Tokat (176 km) ve kuzeydoğusunda Samsun (220 km) yer alıyor.

Çorum Merkez’den Alacahöyük’e özel araç veya taksi ile gidebileceğiniz gibi otobüs firmaları da sefer düzenliyor. Çorum Merkez’den Alaca Otogarı’na gidebilirsiniz. Alaca Otogar ile Alacahöyük arasında ise yaklaşık 17 km’lik bir mesafe var. İstanbul – Çorum yolu üzerinde yer alan Alacahöyük’e, İstanbul – Kadıköy’den özel aracınızla ortalama 7 saatte gelebilirsiniz. Çorum’a havayolu ile ulaşım bulunmuyor. Bununla beraber şehir içerisinde gelişmiş bir ulaşım ağı var. Akıllı durak denen bu sistem için telefonunuza “Çorum Ulaşım” uygulamasını indirebilir, otobüs hatları ile ilgili ihtiyaç duyduğunuz bilgilere ulaşabilirsiniz.

Alacahöyük’te Görülmesi Gerekenler

Çorum gezilecek yerlerin başında gelen Alacahöyük’te gezip görülmesi gereken pek çok yer var: Bunları Alacahöyük Müzesi ve Ören Yeri’nde görebilirsiniz. Müze her gün açık olup ziyaret saatleri 08.30 – 19.00 arasıdır. Gişe ise 18.30’da kapanıyor. Bilgilerin değişme ihtimaline karşı resmi siteyi incelemeyi unutmayın. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerine ait eserler sergileniyor ve Eski Tunç Çağı'na ait 13 kral mezarı buluntusu en önemli parçalardan biri. Müzede halı, kilim, ahşap tarım aletleri ve ateşli silah gibi parçalar da var. Meşhur Sfenksli Kapı, kuleler, kabartmalar gibi pek çok yapı, eser ve parça da bölgede keşfedebilecekleriniz arasında.