kedi

Yavru Kedi Bakımına Dair Her Şey

1 05 2023

Yavru kediler, hayata anlam katan, evlerin neşe saçan küçük dostları olarak bulunuyor.

Pek yavru kedi doğumdan sonra annesi tarafından terkedilebiliyor ya da kaybolarak annesinden ayrı düşebiliyor. Bu gibi durumlarda tek başlarına hayata devam edebilmek onlar için oldukça zor. Dolayısıyla yavru kediler, sahipleniliyor ya da büyüyene kadar bakımları üstlenilebiliyor. Miniklerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için doğru bakımı sağlamak da oldukça önemli. Yavru kedi bakımı beslenmeden, temizliğe, veteriner kontrolüne kadar pek çok detay içeriyor. Peki yavru kedi bakımı nasıl olmalıdır? Haydi gelin neler yapılması gerektiğine birlikte bakalım.

0 – 6 Ay Arası Yavru Kedi Bakımı Nasıldır?

Yavru kedilerin il 6 ayı sağlıklı bit büyüme ve gelişme için oldukça önemli bir dönemi kapsar. Bu dönem arasında yavruların bakımına dikkat edilmesi gerekir. Bu dönemde gelişim oldukça hızlı olup kimi zamanda ayak uydurmakta zorlanılabilir. Bu gibi durumlarda veterinerden destek alabilirsiniz. İşte 0 – 6 ay arası hafta hafta yavru kedi bakımını hakkında bilgiler:

0 – 4 Hafta Arası Yavru Kedi Bakımı

Sahiplendiğiniz ya da geçici bir süre baktığınız yavru kediniz 0 – 4 hafta arasında ise beslenmesine özen göstermeniz gerekiyor. Bu haftalar arasında kedi annesi ve kardeşlerinden erken ayrılmış olabiliyor. Dolayısıyla bu dönemde yavru anne sütü ile beslenmesi gerekiyor. Bu gibi durumlarda bir süt anne bulabilir ve doğrudan anne sütü ile beslenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer süt anne olacak bir kedi bulamıyorsanız anne sütüne içeriklerine benzer süt tozlarını kullanabilir ya da birkaç malzemeyi karıştırarak anne sütü karışımları elde edebilirsiniz. Bunun yanında sıcak kalacakları uygun ortamı da hazırlamayı unutmayınız. Bu haftalar arasında kedi mama yiyebilecek boyuttaysa mama da verebilirsiniz. Eğer yavrular mamaları parçalayamıyorsa ıslatarak verebilmeniz de mümkün.

4 – 8 Hafta Arası Yavru Kedi Bakımı

4 – 8 haftalık kediler büyüme ve gelişim döneminin önemli bir aşamasında yer alıyor. Bu haftalar arasında yavrular sütten ya da süt tozundan kesilebilir ve kuru mamaya başlayabilirler. Öğrenme ve sosyal açıdan da gelişim gösterdikleri bu dönemde hareketli olabiliyorlar. Beslenme konusunda az ama sık sık yiyen miniklerin mama kabının daima dolu olmasına dikkat edebilirsiniz. Bu dönemde veteriner kontrolünde olup aşılara başlanıyor. Veterinerin uygun gördüğü aşılar bu aralıkta yaptırabilirsiniz.

2 – 4 Aylık Yavru Kedi Bakımı

8 hafta sonunda yavru kediniz için artık mama tercihi yapabilirsiniz. Tercih edeceğiniz mamanın kedinizin gelişimini destekleyecek içeriğe sahip olduğundan emin olmanız gerekiyor. Yüksek yağ ve protein içeren bir kuru mama tercih edebilirsiniz. Günde 3 ila 4 öğün olarak mama verebilirsiniz. Diğer aylara göre bu aylar enerji artışı yaşayabilen yavrularınızı oyalayabilmek için oyunlar alabilirsiniz. Böylece hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini destekleyebilmeniz mümkün. Bu aşamada kediler yetişkinliğe hazırlandığını unutmayınız.

4 – 6 Aylık Yavru Kedi Bakımı

Yavru kedilerin yetişkinliğe yaklaştığı dönem olan 4 – 6 ay arası cinsel olgunluğa ulaşılmaya başlayan dönem olarak biliniyor. Bu dönemde kediniz kızgınlığa girebilir ve belirli hareketlerde bulunabiliyor. Tuvalet alışkanlığında değişiklik ve koku bırakma davranışı bu aylarda kendini gösterebiliyor. Buna bağlı olarak yeme düzeninde azalmalar, agresiflik gibi durumlarda ortaya çıkabiliyor. Veterinere danışarak bu ayları daha rahat geçirebilir, kedinin fiziksel gelişimi gözetilerek kısırlaştırma işlemi planlayabilirsiniz.

Yeni Doğan Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni doğan kedi bakımı oldukça hassas olunması gereken noktalardan biri. Özellikle annesiz yeni doğmuş bir kediye bakmak uğraş gerekiyor. Yeni doğan yavrular tek başlarına beslenemeyeceği için anne sütü yerine geçen toz veya ürünlerle yemek hazırlayabilirsiniz. Küçük bir biberon yardımıyla 3-4 saatte bir yavruyu beslemeniz gerekiyor. Biberonu 45 derece açı ile tutarak yavrunun rahat bir şekilde mamayı yemesini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında yeni doğan yavruların tuvaletlerini de yaptırmak size düşüyor. Yavrular annelerin onları yalaması ve uyarılması ile tuvaletlerini yapıyor. Annenin olmadığı durumlarda bakım verenler tarafından genital bölgesini bir pamuk yardımıyla hafifçe ovalayarak uyarabilirsiniz. Aynı işlemi karın bölgesine de yapabilir ve tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz. Hafifçe ıslattığınız pamuk yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bunların yanında yavruyu sıcak ortamda tutmanı gerekiyor. Yaklaşık olarak 25-30 derece arasında sıcak bir ortamda bulunulması gerekiyor. Tüm bunları sağlayarak yavrunun olabildiğince sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz. Evde kedi bakımı yavrularda zor bir süreç olsa da veteriner hekiminize danışarak bu süreci kolay bir şekilde geçirebilirsiniz.