yavruKopek

Yavru Köpek Gelişimi

1 03 2023

Eğlenceli ve enerjik halleriyle köpekler yaşamımızın önemli bir parçası, yegane dostumuz.

Onlar ilk sahiplendiğimiz dönemdeki bebeklik halleriyle içimizi ısıtıyor, ileri zamanlarda nasıl bu kadar büyüdüklerine şaşırıyoruz. Aslında bu dönemlerin bilinmesi ve düzenli olarak takip edilmesi minik dostlarımıza güzel bir yaşam sunabilmenizi kolaylaştırabilir. Çünkü köpeklerin bakımında doğru bir rutin sürdürebilmek için hangi gelişim döneminde olduklarını bilmeniz gerekir. Ayrıca sosyalleşme, yavrulama ve yetişkin olma dönemlerinde nasıl bir davranışta bulunacaklarını bilmeniz açısından da gelişim dönemlerini takip etmeniz mühim.

Minik dostunuzu anlamanızı sağlayacak yavru köpeklerin gelişim dönemlerini sizin için derledik. Yazımızın devamında yavru köpeklerin gelişimine dair tüm detayları adım adım öğrenebilirsiniz. Şimdi gelin minik dostlarımızın dünyaya gözlerini açtığı ilk anlarla başlayalım: Yenidoğan dönemi.

Yenidoğan Dönemi (Doğum Sonrası İki Hafta)

Yenidoğan dönemi köpeklerin doğumundan itibaren ilk iki haftalık zaman dilimini kapsar. Bu dönemde minik dostlarınız gözleri ve kulakları kapalı olduğundan iletişime kapalı haldedir. Bununla birlikte dokunarak ve koklayarak iletişimlerini sürdürürler. Yavru köpeklerin bu dönemde mutlaka annelerinin yanında olması gerekir. Çünkü minik dostlarınızın ilk ve sonraki dönemlerini sağlıkla geçirmesi için anne sütüyle beslenmeli. İnsanların gelişim dönemleri için de büyük önem taşıyan önem taşıyan anne sütü, köpeklerin çevredeki bakteri ve hastalıklara karşı dirençli olmalarını sağlar. Özellikle ilk 24 saat içinde emilen anne sütünde köpeklerin sağlıklı bir yaşama adım atmaları için ihtiyacı olan tüm değerler mevcuttur. Bundan dolayı yavru köpekler ilk dönemlerinde süte ihtiyacı olduğunu bilerek daima annesini arar. Annesinin sıcaklığı ve sütüyle yaşama kendisini hazırlar.

Hem anne köpeğin sağladığı güven hem de anne sütünün gereksinimini baz alarak yavru köpeğinizin ilk iki haftasını annesinin yanında geçirmesini sağlayın. Bu ona yapacağınız en büyük iyilik olur. Eğer minik dostunuz annesiz kalmışsa süreç içerisinde ihtiyacı olabilecek değerleri tüketebilmesi için yavru köpeklere özel sunulan süt tozlarıyla ve mamalarla düzenli bir beslenme rutini oluşturun. Tabi bol bol sevgi ve ilgi göstermeyi de ihmal etmeyin. Bu dönemde minik dostunuza gösterdiğiniz özen onun yaşama güçlü bir adım atmasını sağlayacaktır.

Geçiş Dönemi (2-3 Hafta)

Geçiş dönemi, yavru köpeklerin çevresini tanıdığı ve hareket etmeye başladığı zaman dilimini kapsar. Bu süre zarfında minik dostunuzun gözleri açılmaya ve harekete karşı cevap vermeye başlar. Bunun için minik dostunuzla iletişim kurmaya başlacağınız ilk zaman diliminin bu dönem olacağını söyleyebiliriz. Köpeğinizin geçiş dönemini sizi tanıyarak ve severek geçirmesi için ona olan ilginizi göstermeyi ihmal etmeyin. Değişim dönemi olarak da nitelendirilen bu dönemde minik dostunuzun yaşadığı değişimleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Hareket becerileri hızla gelişir. Ayakta durma ve koşma gibi birçok hareket görülür.

•  Kuyruk sallama ve hırlama ile sosyalleştiğini gösterir.

•  Hareketlerinizi takip ederek tepki verebilir.

•  Sürekli etrafı izleyerek tanımaya başlar.

•  Tuvalet rutinini yuvasının dışına taşıyabilir.

•  Diğer mamaları tatmak ve denemek ister.

•  Eğer çevresinde başka köpekler varsa onlarla tanışır ve oynar.

Sosyalleşme Dönemi (3-12 Hafta)          

Sosyalleşme dönemi minik dostunuzun nasıl bir yetişkin olacağını belirleyen önemli bir zaman dilimidir. Çünkü bu dönemde köpekler öğrendikleri tüm duygu ve becerileri yaşamları boyunca yansıtır. Bunun için 3-12 haftalık gelişim döneminde minik dostunuzu tanışması düşündüğünüz tüm çevre ve bireylerle tanıştırın. Örneğin süreç boyunca köpeğinizi düzenli olarak veterinere götürürseniz yetişkin döneminde zorluk yaşamazsınız. Çünkü minik dostunuz veterinere gitmesi gerektiğini öğrenmiş olacaktır. Bununla birlikte köpeğinizin diğer köpeklerle ve insanlarla etkileşim kurması da oldukça önemli. Bu dönemde köpeğinizde yaşanabilecek değişimleri şu şekilde sıralamamız mümkün:

• Yüksek seslere tepki verir.

• Havlamaya başlar.

• Hızlı hareket eder.

• Süt dişleri patladığından dişleri kaşınmaya başlar. Bu süreçte sürekli ısırma eğilimiyle karşılaşılabilir.

• Sütten kesilir ve mama yemeye başlar.

• Farklı nesneleri tanımak farklı çevreleri keşfetmek ister.

• İstekleri için havlayarak veya hırlayacak sizinle iletişim kurmaya çalışır.

• Kendilerine özel bir yaşam alanı oluşturmaya çalışır. Bu alanı korumaya özen gösterir.

• Altıncı haftadan itibaren aşı olmaya başlaması gerekir.

• Sık sık beslenmeleri gerekir.

Bu süreçte minik dostunuz eğer annesiyle aynı alanda yaşamını sürdürüyorsa yavaş yavaş farklı bir alana taşımanız gerekir. Uzmanlar köpeklerin en geç 8 veya 10 haftalık iken annelerinin yanından ayrılmasını sağlıyor. Çünkü sosyalleşme döneminde köpeğinizin farklı çevrelerle tanışması ve farklı insanlarla iletişim kurmayı gerekir. Bu dönemin sosyalleşme açısından zayıf geçmesi, minik dostunuzun yetişkin döneminde sizinle ve çevreyle iletişim kurmasını zorlaştırabilir.

Ergenlik Dönemi (12 Haftadan Yetişkinliğe Kadar)

Köpekler sosyalleşme döneminde büyük değişimler geçirmiş olsa da bu süreç ergenlik döneminde de devam eder. Bu süreçte minik dostunuzun yetişkinlik dişleri çıkmaya başlar ve fiziksel gelişimini sürdürmeye devam eder. Ayrıca duyu organları gelişerek çevresini tanıma ve iletişim konusunda daha dikkatli olur. Ergenlik döneminde köpeğinize farklı beceriler kazanmak için küçük eğitimler düzenleyebilir. Ödül olarak birbirinden lezzetli mamalar sunabileceğiniz eğitimlerle köpeğinizin sizi anlamasını sağlayabilirsiniz.

Bunların yanı sıra ergenlik dönemi köpeklerin ilk cinsel dürtülerin tanıştığı da bir zaman dilimi. Bu dönemde minik dostunuz karşı cins köpeklere ilgi göstermeye başlayabilir. Özellikle 6 ila 9 aylıkken gösterebildiği çiftleşme eğilimi köpeklerin duygu ve düşüncelerinde değişime sebep olabilir. Eğer minik dostunuzu kısırlaştırmaya düşünüyorsanız bu zaman periyodu oldukça ideal. Erken kısırlaştırma sayesinde minik dostunuzun psikolojisini koruyabilir ve çevresiyle sosyalleşmesine devam etmesini sağlayabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz süreçlerin tümünün takibi, minik dostunuzun davranışlarını ve yaşam kalitesini etkileyebileceğinden büyük önem taşıyor. Bunun için köpeğinizin gelişim döneminde düzenli olarak veteriner desteği almayı ihmal etmeyin. Veterinerlerin tavsiyeleriyle minik dostunuzun beslenme rutinini gelişim dönemine göre belirleyebilirsiniz.