hurma

İftar Saatleri Neye Göre Ayarlanır?

1 03 2023

11 Ayın Sultanı Ramazan’da bilindiği gibi sahur ve iftar zamanlamaları çok önemli.

Bu noktada oruç açma vakti olan iftarın saatleri de her sene ve bölge bölge değişkenlik gösteriyor. Siz de iftar saati neye göre belirleniyor merak ediyorsanız İslam’ın beş şartı arasında bulunan oruç tutmak hakkındaki sorularınıza içeriğimiz üzerinden yanıt alabilirsiniz.

“İftar” Nedir?

Öncelikle etimoloji açısından bakıldığında; iftar sözcüğü “orucu açmak” anlamında kullanılan bir fıkıh terimi. Arapça “f – t – r” kökünden gelen bu sözcük, “yarmak, kesmek, icat etmek” gibi anlamlara gelen “fatr” sözcüğünden türüyor. İslam hukuku literatürüne göre “iftar” sözcüğü farklı anlamlar taşıyabilmesine rağmen Türkçede “orucu açma” anlamına geliyor. Genel olarak oruç süreci kadar önemli kabul edilen iftar, aynı zamanda insanlar arası ilişkilerin artmasına, paylaşmaya vesile olduğu için de kayda değer. Ek olarak Ramazan döneminde verilen maddi yardımı ifade eden fitre de yine “f – t – r” sözcüğünden türüyor. Bu açıdan iftar ve fitre sözcüklerinin arasında hem zaman hem de etimoloji açısından bağlar var.

İftar Saatleri Nasıl Belirleniyor?

İslam dininde ibadet vakitleri kolay tespit edilebilecek birtakım astronomik & atmosferik hareketler neticesinde belirleniyor. Bu noktada sabah şafağın doğu ufkunda belirmeye başlaması, Güneş’in doğuşu, Güneş’in öğle vakti tepe noktasına ulaşması ya da Güneş’in batması gibi pek çok gösterge var. İmsak vaktinin başlangıcı (sahur) konusunda görüş farklılıkları olsa da iftar vaktine yönelik bir zıtlık pek yok. Buna göre; Güneş’in batması ile iftar vaktine giriliyor. Bu nedenle fıkıhta da oruç tutanların Güneş’in battığından iyice emin olduktan sonra orucunu açması gerektiği üzerinde duruluyor. Her yerde Güneş’in batma saati farklılık gösterdiği için de kent kent farklı zaman dilimleri var.

Takvim ve saatin bulunmadığı eski zamanlarda bu tür doğa olaylarına göre ibadet saatleri belirlense de günümüzde daha dakik hesaplar yapılabiliyor. Bu dakik hesaplara göre ezan da Güneş’in batması ile beraber başladığı için, ezan okunurken oruç açılabiliyor. Bir diğer görüş ise ezanın bitmesini beklemek gerektiğini savunuyor. Bu görüşe göre; ezanı huşu içerisinde dinlemek gerekiyor ve yemek yemek gibi başka işler ile uğraşmak bu dinlemeye engel olabiliyor. Bu nedenle iftar için ezanın bitmesini bekleyenler de var. Modern hayatta gerek TV kanalları gerek internet üzerinden sunulan bilgiler sayesinde de iftar saatleri nokta atışı bir şekilde öğrenilebiliyor.

Uçakla Seyahat Ederken İftar Saati Nasıl Belirlenir?

Uçakla yolculukta iftar saatleri neye göre ayarlanır merak ediyorsanız; bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından aktarılan bilgiler var. Buna göre; iftar saati o an bulunulan yere göre belirlenebilir. Bununla beraber özellikle kıtalararası yolculuklarda iftar süreleri değişkenlik gösterebilir. Bu gibi şartlarda yolculuk yapan kişi orucunu kazaya bırakabilir. Ek olarak bir değerlendirme yapılabilir ve oruç tutmaya başlanılan yerin iftar saati referans alınarak da oruç açılabilir. Genel olarak gündüz ve gecenin tam teşekkül etmediği yerlerde imsak ve iftar vakitleri takdir ile belirlenebilir.

İftar Saati Ertelenirse Ne Olur?

Güneş’in batması ile iftar vaktinin geldiğini belirtmiştik. Bu zaman diliminde okunan ezan ile beraber oruç açılabiliyor. Buna karşın iftarı daha ileri bir saate ertelemek hakkında da merak edilenler var. İftarı acele etmek sünnet kabul ediliyor. İnanışa göre iftarı çabuk yapmak insanın aczini gösterdiği için sünnet sayılıyor. Yani Güneş batar batmaz, hemen orucu açmak sünnet oluyor. Bununla beraber iftarı ertelemekte ise bir sevap yok.