overthink

Overthinking ile baş etmenin 7 yolu!

10 11 2021

Overthinking özellikle pandeminin başlangıcından beri çok daha sık duyduğumuz bir kelimeye dönüştü.

Kapanma ve sokağa çıkma yasaklarıyla beraber kaygı ve stres artarken evde geçirdiğimiz vaktin de artması kendimizle daha fazla alakadar olmamıza neden oldu. Hobilere zaman ayırdık, daha fazla kitap okuduk belki ama kaygıyla baş başa kalmak da psikolojik sağlığımızı epey olumsuz yönde etkiledi diyebiliriz.

Overthinking Türkçe’ye “fazla düşünmek” olarak çevrilir. Düşünmenin neresi kötü, diye düşünebilirsinizJ Ancak buradaki düşünme eylemi yapıcı sonuçlar elde etmekten ziyade yıkıcı durumlara sebep olmaktadır. Örneğin geçmişte yaşadığınız bir anı, farklı varyasyonlarıyla tekrar tekrar düşünmek, bugününüzde herhangi bir değişiklik yapmayacak olmasına rağmen o güne takılı kalmanızla beraber sizi kötü etkileyecektir. Ya da gelecekte yaşayacağınızı düşündüğünüz olumsuz kurgular, bugününüzü sağlıklı geçirmenize imkan tanımayacaktır. Bu fazla düşünme halinin sonucu olarak da uykusuzluk ve iştahsızlık baş gösterdiğindeyse artık sorunla yüzleşme vaktiniz gelmiştir diyebiliriz.

Bunun için etkili bir terapi almak, psikolojik danışmanınızla süreci ilerletmek en doğru hareket olacaktır. Ancak öncesinde overthinkingi yenmenize yardım edebilecek önerilere göz atmaya ne dersiniz?

1-) Zihninizi ve bedeninizi iyi takip edin!

Fazla düşünme deneyimi esnasında bedeninizin verdiği tepkiyi ve zihninizdeki süreci iyi analiz etmek, bu düşüncelere daldığınız sonraki zamanlarda müdahale edebilmenizi daha olanaklı kılacaktır. Örneğin fazla düşünme esnasında harcadığınız vakti anımsayacak ve başka şekilde değerlendirebilmek adına kendinizi meşgul etmeye uğraşarak bu anı atlatabileceksiniz.

2-) Sosyal medya hiç yardımcı olmuyor!

Kendinizi sık sık belirli profillerde gezinirken yakalıyor musunuz? Bunun size katacağı olumlu hiçbir şey yok. Eğer kendinizi bakmaktan alıkoyamıyorsanız bir süreliğine tamamen sosyal medyaya ara vermeyi deneyebilirsiniz. Bu sosyal medya detoksu zihninizi yoran kuruntulardan, sizi mutsuz eden manzaralardan uzaklaştıracağı için artısını göreceğiniz bir adım olacaktır.

3-) Yarınınızı şekillendirecek olan bugününüze odaklanın!

Gelecek kaygısının da sebep olduğu bir durum overthinking. Gelecek için uzun vakitlerinizi endişe ederek geçirmek yerine özellikle kariyerinizde neler yapabilirsiniz, araştırmanızda fayda olacaktır. Kariyer danışmanlarıyla görüşebilir ya da sizin konuyla ilgili bir fikriniz varsa bunun üzerine gidebilirsiniz. Unutmayın, tüm bunların içinizden öylesine gelmesini beklemek doğru bir tavır değil. Başlangıçta kendinizi biraz zorlamanız gerekiyor. Düşünceniz davranış doğurmayabilir ama davranışlarınız düşüncelerinizi şekillendirebilir.

4-) Mutlu olduğunuz anları çoğaltın!

Film izlemek, kitap okumak, arkadaşlarla sohbet etmek, kültür sanat gezileri yapmak… Sizi heyecanlandıran, mutlu eden şey bunlardan hangisi? Ya da şöyle soralım, işten çıktığınızda kendinizi yatağa atıp sosyal medyada gezinmekten çok daha mutlu edecek aktivite bunlardan hangisi? Bunlar için ne kadar yorgun hissederseniz hissedin zaman yaratmaya özen gösterin. Yaşamınız dinamikleştikçe zihniniz daha az enerji harcamak zorunda kalacakJ

5-) Yeni insanlar öcü değildir!

Farklı insanlarla tanışıp rutin ortamınızda değişiklik yaratmak yeni heyecanlar duymanıza olanak tanıyacak. Farklı yaşam deneyimlerine şahit olacağınız bu süreçte fikirlerinizi, ufkunuzu, vizyonunuzu etkileyecek kişilerle yakınlık kurabilirsiniz. Bunun yaşamınıza olumlu değerler katacağı da bir gerçek.

6-) Düşüncelerinize büyük çerçeveden bakın!

Ufacık olayları ya da küçük ihtimalleri düşünce gücünüzle dağ gibi yapıyor olma ihtimalinizi göz ardı etmeyin. Sizi kaygı ve endişeye boğan düşünceyi ele alıp bundan bir süre sonra bu düşünceyi böyle şiddetli bir şekilde umursuyor olacak mıyım, diye kendinize sorun. Birkaç ay ya da birkaç yıl sonra günlerinizi heba ettiğiniz bu düşünce ne kadar önemli olacak? Kötü senaryolar gerçekleşse de gerçekleşmese de…

7-) Elinizden geleni yaptınız!

Özellikle geçmişe yönelik uzun düşünce nöbetlerinde pek de böyle hissetmediğinizi biliyoruz. Ancak o şatlar altında yapabileceğiniz ne varsa yaptığınızı kendinize hatırlatın. Bunun aksini düşünseniz de o günü değiştiremeyeceğiniz gerçeğiyle savaşmayı bırakmalısınız. Üstelik elinizde hala şekil verebileceğiniz bir “bugün” varken… Yarın daha iyi bir güne uyanmak için bugün neler yapabilirsiniz? Yarın, “Ben elimden gelen her şeyi yaptım!” diyebilmek için bugününüzü nasıl geçirmelisiniz? Düşüncenizi buna yorduğunuzda ve en elzemi buna göre harekete geçtiğinizde kendinizde gördüğünüz değişikliğe hayran olacağınızı söyleyebiliriz.

Bonus: Kitap önerisi

Boşluğun İçine Yolculuk - Osho

Durulmayan Bir Kafa - Kay Redfield Jamison