odaklanma

Özgüven İçin 7 Kilit Adım

1 12 2015

Özgüven, diğer adıyla öz-değerlilik, kendimizle ilgili nasıl hissettiğimizi ve kendimize ne kadar değer verdiğimizi gösteren çok önemli bir kavramdır.

Özgüven İçin 7 Kilit Adım

Mehmet Yıldırım Özel, Kişisel Gelişim Uzmanı ve Yaşam Koçu
Özgüven, diğer adıyla öz-değerlilik, kendimizle ilgili nasıl hissettiğimizi ve kendimize ne kadar değer verdiğimizi gösteren çok önemli bir kavramdır. Bu nedenle, kendine güven ile özgüven aynı şey değildir. Kendimizi ne kadar kabul ettiğimizi ve sevdiğimizi belirten özgüven; işimizi, ilişkilerimizi, hedeflerimizi ve hatta hem ruhsal hem de fiziksel sağlığımızı etkiler.


Özgüven, “Ben bunu yapamam”dan “Ben bunu yapabilirim, en azından ilk adımı atmayı deneyebilirim” düşüncesine doğru motivasyonumuzu belirleyip, ileriye doğru daha heyecanlı adımlar atmamızı sağlar. İyi yaşam sürmek ve güçlü performans ortaya koyabilmek için oldukça değerli bir anahtar işlevi görür. Çünkü tersi olduğunda yani özgüvenli davranmadığımız zaman, hayatta kolay kolay risk almıyor ve yeni şeyler keşfetmiyoruz. Hedeflerimizin peşinden gitmek ve onları bir bir gerçekleştirmek için özgüvene ihtiyacımız var. Özgüven seviyemiz arttıkça kendimizle ve hayatla daha çok barışık oluyor ve hedeflerimizle ilgili tutarlı adımlar attıkça daha fazla doyum yaşıyoruz.

Güçlü bir özgüven için kolayca uygulayabileceğimiz 7 kilit adım var


1. Amacımızı belirlemek : Amaç, hedeflerimizden daha öte birşeydir. “İyi yaşamak” çok anlamlı bir amaç olup, bununla ilgili atmamız gereken her bir adım hedeflerimizi oluşturur. Hedef ve eylemlerimizin amacımıza hizmet etmesi, kendimizi üretken ve mutlu hissetmemizi sağlar.


2. Analiz ve hazırlık yapmak : Kendi alanınızda, en az bir konuda her şeyi öğrenin. Odak alanımızdaki konuya dair çalışmalar yapmak, zaman geçtikçe de o konuya hakim olmak “Ben bunu başarabilirim” yolculuğumuzdaki en önemli adımlardan biridir.


3. Hayır diyebilmek : Araştırmalar gösteriyor ki tükenmişlik sendromuna en çok girenler “gerektiğinde hayır” diyemeyenlerdir. Tartışılan konuyla ilgili kapıları kapatmayıp en az bir tane çözüm önerisini barındıran bir “hayır” bizi çok güçlü hissettirecektir. Sahici bir yaşam için, başkalarının duymak istediğini değil de kendi düşüncelerimizi söylemeye daha çok ihtiyacımız var.


4. Hesaplı riskler alabilmek : Özgüven seviyemiz, eyleme geçme cesareti verecek kadar yüksek olmalı, ancak öğrenme yolculuğumuzu da kapatmamalıdır. Her bir konuda kendinden emin ve hatta kibirli olmak yerine, çekindiğimiz durumlarda bile hesaplanabilir riskleri almamız gerekir.


5. Olumlu tutumu sahiplenmek : Unutmayın, yetkinlik dediğimizin kavramın ilk iki teması “bilgi ve beceri” olmakla birlikte asıl belirleyici olan tutumun ta kendisidir. “Bu iş çok zor hatta imkansız” diye düşünmekten “Bu iş çocuk oyuncağı” diye inanıp söylemeye geçiş sürecinin bazen sadece saniyeler aldığını aklımızdan çıkarmamalıyız.


6. Başarısızlıklardan dersler çıkartabilmek : Başarısızlıklarımızın aslında birer ders olduğunu ya da başarı yolculuğumuzda verebileceğimiz, öğrenebileceğimiz küçük molalar olduğunu düşünün. Niceliklerden çok, niteliklerin önem kazanmaya başladığı bu dünyada, yapacağımız hatalardan kazanımlar çıkarmak, özgüvenimizi kazanmak için çok etkili bir kişisel rehber olacaktır.


7. Güçlü yönlerine odaklanabilmek : Yalnızca tek bir konuda neyi iyi yaptığımızı veya yapabileceğimizi bilmek bile başlı başına daha enerjik ve güçlü hissetmemizi sağlar. Çevrenizdeki kişilere “en güçlü iki yönünüzü” sorun ve en az birisinin uygulayıcısı olun. Mükemmel olmaya çalışmak veya takılmak yerine, kendi iyi/güçlü yönlerinizi bulun.


Yaşam yolculuğunuzda, kendi yeterliliklerimize odaklanmalı ve değerimize inanmalıyız. Daha mutlu, başarılı ve iyi yaşamak için “güçlü bir özgüvene” çok ihtiyacımız var.