esnekyanhak

Hesaplar Karışmasın: Yeni İş Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

1 02 2019

Yeni iş kurmak denilince akla ilk gelen yapılacak harcamaların maliyetleri ve bürokratik süreçler oluyor. Bu süreçlerle mücadele etmek için “Şirket nasıl kurulur?” ya da “Yeni iş kurarken masraflı süreçler, en kolay şekilde nasıl yönetilir?” gibi soruların cevabını bulmak, bu süreci en doğru şekilde yönetmenize yardım eder.

Hayaliniz, kendi işinin patronu olmaktı ve sonunda yeni bir iş kurmaya karar verdiniz. Yeni bir iş fikri tasarladınız, birçok zorluğu göze aldınız. Bu süreçte, kendi işini kurmak isteyen hemen hemen herkesin aklında benzer soru işaretleri oluşur ve karşınıza çıkacak olan maliyetli süreçler veya işyerinin devamlılığı ile ilgili kaygılar sizi zorlayabilir. Böyle durumlarda; hesapları karıştırmamak, doğru adımlar atmak ve sermayenizi kontrollü bir şekilde yönetmek için neler yapabileceğinize yazımızda göz atabilirsiniz.

Baştan Sıkı Tutun: Hazırlık Sürecini Atlamayın

İlk ve en önemli adımlardan biri olan hazırlık aşamasında doğru ilerlemek, iş yerinizin temelini sağlam atmanız anlamına gelir. İzleyeceğiniz yolda iş planınızı, araştırmalarınızı yapabilir ve olası maliyetleri önceden hesaplayabilirsiniz. En temel fizibilite çalışmalarını yapmak, fikrinize yön verecek adımları atmak, güçlü veya zayıf yönlerinizin farkında olmak ve eldeki sermayeyi doğru yönetebilmek adına çeşitli alternatifler bulmak, ileri süreçlerde rahat etmenizi sağlar. “İş kurmak istiyorum” diyen herkesin geçeceği hazırlık aşamasını verimli değerlendirmek ilk hedefiniz olmalı. 

İş yerinizin kuruluş aşamasındaki masraflarını karşılamak için çeşitli destekler alabilirsiniz. Bu şekilde ilk seferde yapacağınız masrafları alacağınız destek ile karşılayabilirsiniz. Yeni işiniz için sermaye yardımı alabileceğiniz birkaç destek programı ise şöyle:

Girişimciliği ve KOBİ’leri destekleyen KOSGEB’den hibe yardımı almanız mümkün. Kendi iş yerinizi kurmak için yardım almak istiyorsanız Girişimcilik Destek Programı’na başvurunuzu yapabilirsiniz. 
İş kurmak için sermaye bulmanın en kolay yollarından biri de bankalardan “iş kurma kredisi” almak. Hemen hemen her bankada bulunan bu krediyi çekmeden önce girişimci olarak dikkat etmeniz gereken nokta ise; ne kadar krediyle ne kadar faiz ödeyeceğiniz olmalı. 
İyi iş fikri olan genç yatırımcıları destekleyerek küçük/orta ölçekli işletmelere finansman sağlayan Kredi Garanti Fonu’ndan yardım alabilirsiniz. 

Harcamalarınızı Önceliklendirin

İşinizi kurarken birden bire çok fazla harcama yapmamak için maliyetlerinizle ilgili planlama yoluna gidebilirsiniz. İhtiyaçlarınızı önceliklendirmek, iş kurarken yapacağınız gereksiz harcamaları da önlemeye yardım edecektir. Örneğin; ilk etapta lüks bir dekorasyon yerine daha sade işinizi görecek bir iç dizayn tercih edebilir ya da gerçekleştireceğiniz satın almalar için tek bir tedarikçiyle indirimli olarak anlaşabilirsiniz.