evdespor

Sıkı ve Sağlıklı Bir Vücut Sunan Evde Spor Hareketleri

1 03 2023

Güne Zinde Başlamanızı Sağlayacak Egzersizler

Gün boyunca gerçekleştirilen aktiviteler vücudun hareketsiz kalmasına sebep olabilir. 

Bu durum hem mental sağlığa hem de fiziksel sağlığa karşı olumsuz etkileri bulunabilir. Hareketsiz kalmanın mental sağlığa etkileri arasında halsizlik ve yorgunluk hissi gibi durumları saymak mümkün. Bu durum fiziksel sağlıkta ise kas ve eklemlerde ağrı gibi olumsuz durumlar yaratabilir. Özellikle masa başında yoğun bir çalışma hayatına sahipseniz kendinize zaman ayırıp kısa bir süreliğine de olsa kolay spor hareketleri gerçekleştirebilirsiniz. Evde spor hareketleri spor disiplinlerine nazaran daha az zaman gerektiren ve her yerde uygulanabilen hareketlerdir. Aşağıda sunduğumuz esneme ve ısınma hareketlerini değerlendirerek hem mental sağlığınızı hem de formunuzu koruyabilirsiniz.

Yeni bir güne gözlerinizi açtığınızda vücudunuzdaki tutulmaları gidermek ve gün boyunca yoğun efor gerektiren işlere karşı vücudunuzu hazırlamak için birçok egzersiz bulunuyor. Hem vücut geneli hem de çeşitli bölgeler odaklı hazırlanan egzersizler vücudunuzun esnemesini sağlıyor. Ayrıca yorucu tempoya karşı vücudunuzun hazırlıklı olmasına yardımcı oluyor. Herhangi bir alanda pratik bir şekilde gerçekleştirilebilen evde basit spor hareketlerini düzenli olarak uygulayarak enerji dolu sabahlara uyanabilirsiniz. Ev yaşamında enerji dolu günlere uyanmak için aşağıdaki sizin için hazırladığımız egzersiz tavsiyelerini değerlendirmeniz yeterli.

Adım Egzersizi

Evde spor hareketleri erkek veya kadın fark etmeksizin herkesin uygulayabileceği uygulamaların başında adım egzersizi geliyor. Sadece ev değil, iş veya açık alanda da rahatlıkla uygulanabilen bu egzersiz dolaşım ve kalp sistemini güçlendiriyor. Ayrıca kol ve bacak kaslarının güçlenmesine de destek oluyor. 5 dakika kadar kısa bir zaman alan bu egzersizi uygulamak için şu adımları takip edebilirsiniz:

·             Olduğunuz yerde durarak bacaklarınızı omuz genişliğinde açın

·             Sonrasında dizinizi merdiven çıkıyormuş gibi yukarı kaldırın

·             Aynı hareketi sağ bacak ve sol bacakta sırasıyla yaparak devam ettirin.

Bu hareketi elinizde bir ağırlıkla deneyerek aldığınız verimin artırabilirsiniz. Ağırlık olmadığı takdirde de adım egzersiziyle zinde kalmanız mümkün.

Plank Hareketi

Evde yapılacak spor hareketleri arasında bulunan plank egzersizi hem yağ yakımı hem de vücut güçlendirme açısından oldukça faydalı. Bu hareket karın, bacak, kol ve göğüs kaslarını aynı anda çalıştırabiliyor. Fit ve güçlü bir vücudun formülünü arıyorsanız plan hareketini değerlendirmeden geçmeyin! Uygulama için sadece matın yeterli olduğu bu egzersiz farklı varyasyonlarla gerçekleştirilebiliyor. Plank egzersizinin her şekli vücudun farklı bölümlerini çalıştırarak zinde kalmanızı sağlıyor. Farklı şekillerde olmasına karşın kolaylıkla uygulanabilen plank çeşitleri aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.

Full Plank (Tam Plank)

Bu egzersiz temel plank hareketi olarak yer alıyor. HIIT, kardiyo, yoga ve pilates gibi sporlarda da görülen bu hareket yapmak oldukça kolay. Pratik bir şekilde zinde bir vücuda sahip olmak için aşağıdaki maddeleri sırasıyla uygulayın:

·             Öncelikle matın üstüne ellerinizi yerleştirin.

·             Sonrasında yavaşça vücudunuzu paralel olarak uzatarak parmak uçlarında kalın.

·             Bu hareket sırasında vücudun dümdüz bir konumda bulunması gerekir.

Side Plank (Yan Plank)

Evde yapılacak spor hareketleri kadın ve erkekler için sıkılıkla önerilen side plank (yan plank) hareketi bel çevresinde yağlanma probleminin baş düşmanı. Sırt ve bel ağrısının da giderilmesini destekleyen bu egzersizi şu adımları takip ederek uygulayabilirsiniz:

·             Full plank pozisyonu aldıktan sonra vücudunuzu yavaşça döndürerek ağırlığınızı kolunuza aktarın.

·             Sonrasında bacaklarınızı yan kalacak şekilde üst üste yerleştirerek havada kalmaya çalışın.

·             Bu esnada belinizin yere çökmediğinden emin olun.

Diz Üstü Plank

Günlük spor hareketleri arasındaki kolay egzersizler arasında bulunan diz üstü plank, diğer hareketlere nazaran daha kolay ve pratik. Eğer spor egzersizlerine ilk defa başlayacaksanız bu hareketle adım atarak vücudunuzu daha zorlu egzersizlere hazırlayabilirsiniz. Diz üstü plan hareketini gerçekleştirmek için şu adımlarla ilerleyin:

·             İlk olarak dirseklerini omzunuzun altında olacak şekilde zemine yerleştirin.

·             Ardından dizlerinizi zemine dayayın ve ayaklarınızı havaya kaldırın.

·             Diz üstü plank hareketinde omurganızı düz tutmalı ve karnınızı sıkılaştırmanız gerekiyor. Bununla birlikte vücut ağırlığınızı bileklerinize yüklemekten de kaçının.

Evde yapabileceğiniz günlük spor hareketlerini yukarıdaki başlıklarımızda sizlere sunduk. Bu egzersizler hem evde hem de yaşamınızı sürdürdüğünüz diğer alanlarda yapılabilecek kadar kolay. Sadece mat gibi basit ekipmanlar edinerek bu hareketleri rutin olarak gerçekleştirebilirsiniz.