kilo

Sigarayı Kilo Almadan Bırakın...

1 10 2021

Sigara tiryakilerinin en büyük korkusu, sigarayı bıraktıktan sonra kilo almaktır.

Birçok sigara tiryakisi sigarayı bıraktıktan sonra hızla kilo almaya başlar, ki bazı eski tiryakiler sadece daha fazla kilo almamak adına sigaraya yeniden başlarlar. Sigarayı bırakında neden kilo aldığınızı bilirseniz ve sebebe yönelik bir strateji belirlerseniz, ideal kilosunda fit bir eski tiryaki olmanız da mümkün.

Sigarayı bırakmak neden kilo aldırır?

Kalori alımı artar: Yapılan bilimsel çalışmalarda, sigara içenlerin hiç sigara içmemiş insanlara göre daha fazla kalori aldığı tespit edilmiştir. 885 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, sigara içenlerin içmeyenlere göre günlük ortalama 350 kalori fazla aldığı belirlenmiştir. Fakat sigara içen kişi sigarayı bıraktığında fizyolojik ve psikolojik sebeplerden yiyeceklerden aldığı kalori miktarı daha da yükselmektedir.

Tat duyusu yeniden gelişir: Sigarayı bırakanlarda tat duyusunun düzelmesi ve eski halini alması kişilerin daha çok besin tüketmesine neden olur. Yapılan araştırmalarda; sigarayı bırakanların tatlı ve tuzlu tatlara daha fazla yöneldiği belirlenmiştir.

Oral uyarı isteği: Sigarayı bırakanlar, sigaradan aldıkları ağız uyarısının yerine yemek ve içecekleri koyabilir. Bu da günlük kalori alımını yükseltir.

Tatlı isteği artar: Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla tatlı tadına duyarlılığı daha fazladır. Sigarayı bırakınca bu durum normal halini alır. Bu nedenle sigarayı bırakanlar, sigara içtikleri dönemde tükettikleri tatlı miktarı ile tatmin olmaz ve daha büyük porsiyonlarda ve daha sık tatlı tüketmeye başlarlar. Bir ikinci sebebi, nikotin yoksunluğu olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda yüksek doz nikotinin tatlı isteğini azalttığı ortaya çıkmıştır.

Açlık hissi dönemsel olarak artar: Bu durumun nikotinin etkisi olduğu düşünülüyor. Çünkü yapılan bir çalışmada yüksek doz nikotin içeren sakız çiğneyenler ile düşük doz nikotin sakızı çiğneyenler kıyaslandığında, düşük doz nikotin sakızı çiğneyenlerin gün içerisinde daha fazla açlık hissi yaşadığı belirlenmiştir.

Kabızlık durumu sıklaşabilir: Sigarayı bırakanlarda ilk dönem kabızlık durumu baş gösterebilir. Besinlerin barsaklarda kalma süresinin uzaması da kilo almaya bir sebep olarak düşünülüyor.

Metabolik hızın yavaşlaması: Nikotinin metabolizmayı hızlandırdığı biliniyor. Sigarayı bırakanlarda metabolik hızın ortalama 100 kalori azaldığı düşünülüyor.

Sigara içenlerle ilgili ilginç gerçekler...

Nikotinin, sadece %5’i sindirim sistemine geçer. Gerisi akciğerlere ulaşır.

İki saat içinde 8 sigara içmek, kortizol hormonunu arttırır.

Sigara içenlerde sıvı besin ve içecekler, sigara içmeyenlere göre mideyi daha hızlı terk eder.

Sigara içenler, sigarayı bıraktıklarında kan şekeri değerleri yaklaşık 10 puan azalır.

Sigarayı bırakanlarda metabolizma ilk 30 gün yavaşlar, sonrasında sabit kalır.

Sigara içtikten hemen sonra oksijen tüketimi %10 artar.

Sigarayı bırakanlarda yapılan bir araştırmada, 48.günde iyi huylu kolesterolün (HDL) ortalama 7 puan yükseldiği gözlenmiştir.

Sigarayı bırakırken kilo almak istemiyor musunuz? İşte siz 5 eşsiz tüyo!

Sıvı tüketiminizi arttırın. Sigarayı bıraktığınızda sıvıların midenizi terk etme hızı eskiye göre daha yavaş olacak, bu da sizin daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olacak. Günlük sıvı tüketiminizi 2,5-3 litreye çıkarın. Sıvı olarak; su, şekersiz bitki çayları, ayran ve yağsız sütü tercih edin.

Mentollü sakız tüketin. Sakız çiğnemek, bir çok insanda acıkmayı geciktirir. Mentol tadı ise iştahı azaltır. Sigara içmek istediğiniz anlarda, bu duyguyu yenmek adına besinlere yönelmek yerine mentollü sakız çiğneyin veya dişlerinizi fırçalayın.

Geç kalmadan spora başlayın. Nikotin ile salgıladığınız seratonini aramamak ve depresif hissetmemek için en kısa zamanda spora başlamalısınız. Yavaşlayan metabolizmanızı da hızlandıracak ve kilo almadan bu tehlikeli dönemi kapatacaksınız.

Daha fazla çiğ sebze ve meyve tüketin. Buffalo Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre; çiğ sebze ve meyvelere günlük beslenme düzeninde daha fazla yer veren tiryakilerin, sebze ve meyve tüketmeyen tiryakilere göre sigaraya tekrar başlama risklerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bu yiyeceklerin kalorisi diğer atıştırmalıklara göre çok daha düşük olduğundan ötürü kilo alma riski azalır.

Hindi etine sofranızda yer açın… Hindi etinde bulunan triptofan, vücutta salgılanan mutluluk hormonunun öncül maddesidir. Özellikle gece atıştırmak istediğinizde 1-2 dilim haşlanmış hindi eti tüketmek, hem kaliteli protein almanızı sağlayarak metabolizmanızı hızlandırır, hem de triptofan kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olur.