isiletisim

Ofisten veya uzaktan çalışma: Yeni dönemin hibrit modelleri

23 02 2022

Hayatımıza giren pandemi kavramıyla hem iş hayatımızda hem özel hayatımızda pek çok değişiklik meydana geldi.

Özellikle de iş hayatında yeni kavramlar ortaya çıktı ve çalışma prensiplerimiz büyük bir dönüşüm geçirdi. Bununla birlikte yaşanan teknolojik gelişmelerle de birlikte yaşam alışkanlıklarımız da oldukça farklı bir hal aldı. Yaşadığımız bu değişikliklerle çalışma hayatımız biçim değiştirmeye devam etti ve yeni modeller ortaya çıkmaya başladı. Bu modellerin en yaygını hibrit çalışma prensibi oldu. Pek çok şirket geleneksel çalışma modellerinden uzaklaşarak hibrit çalışma prensibini benimsedi ve giderek yaygınlaşmasında aktif rol oynadı. Peki, bu hibrit çalışma modeli tam olarak neyi ifade ediyor?

Hibrit Çalışma Modeli Nedir?

Kurum ve kuruluşların çalışanlarını düşünerek onlara hem evden hem de işten çalışma opsiyonunu sağladıkları karma bir sistem olarak tanımlanabilir. Hibrit sistem bazında çalışanlar yarı zamanlı olarak evden yarı zamanlı olarak da ofisten çalışmayı sürdürürler. Her şirketin önceliği çalışanlarının ve ailelerinin sağlığını korumak olmalı öyle değil mi? Pandeminin etkisiyle pek çok kurum ve kuruluş da bu dönüşüme ayak uydurarak iş hayatında hibrit düzeni uygulayıp bu durumu kontrol altına almaya çalıştı.

Hibrit Çalışma Modeli Nasıl Uygulanır?

Hibrit çalışma modeli dediğimiz çalışma modeli genellikle yarı evden yarı ofisten çalışma olarak bilinir. Şirketinizde eğer yoğun bir işçi sayısına sahipseniz bu sayı baz alınarak genellikle patronunuzun seçtiği ve düzenlediği günlerde işe gider veya evden çalışırsınız. Hibrit çalışma modelini uzaktan çalışma modeli ile karıştırabilirsiniz. Aralarındaki en büyük fark hibrit modelinde yarı evden yarı ofisten çalışırken uzaktan çalışma modelinde ise tamamen ofis dışında çalışırsınız. İkisini düşündüğümüzde kulağa ne kadar da rahat geliyor değil mi?

Evden çalışma ve ofisten çalışma arasındaki farklar nedir?

Peki ofisten çalışmayla evden çalışma arasında nasıl bir ilişki var düşündünüz mü? Öncelikle şunu söylemeliyiz ki evden çalışanlar tüm gününü ofiste harcayanlara kıyasla çok daha fazla üretken olabiliyorlar. Aslında bu sebeple de pek çok insan evden çalışma fikrine çok daha sıcak bakıyor. Ofisten çalışmaya kıyasla evden çalıştığınızı düşündüğünüzde çok daha rahat bir çalışma ortamına sahip olabilirsiniz ya da işe gidip gelirken zaman kaybı yaşama gibi bir sorununuz da olmaz. İşe giderken trafiğe sıkışıp kalmaz veya yakıt almak için paranızdan ya da zamanınızdan yemezsiniz. Fakat elbette bunun da bir çözüm önerisi var. Sodexo Avantaj’ın sunmuş olduğu FuelPass ile işinize giderken benzin aldığınızda pek çok fırsattan yararlanabilirsiniz. Bu sayede hem siz yakıt harcamalarınızdan kısarsınız hem de şirketiniz için de avantajlı olmuş olur. Tabi Sodexo’nun size sunmuş olduğu tüm avantajlar bununla sınırlı değil. Aynı zamanda Kurumsal Ulaşım Çözümleri sayesinde de çalışanlarınıza abonman ve indirimli kart yüklemesi yaparak onların yol masraflarını en aza indirebilirsiniz. Tüm bunları bir kenara bırakırsak evden çalışmak herkesin tercih edeceği bir çalışma modelidir. Evde istediğiniz esnek saatlerde çalışma fırsatına sahip olursunuz. Ki bu durumun size özgür bir alan yaratması kaçınılmazdır. Fakat bu demek değildir ki evden çalışmanın da dezavantajları yoktur. Evden çalışmayı baz aldığımızda fazla esneklik gösterilebildiğinden ötürü sorumluluk algısının kaybolabilmesi en büyük dezavantajlardandır.

Hibrit Çalışma Sistemi Avantajları Nelerdir?

Hibrit çalışma sisteminin pek çok yönden avantaja sahip olması çokça tercih edilmesinin sebeplerinden biridir. Fakat özellikle İstanbul gibi metropol şehirlerde yaşadığınızı düşünürseniz en büyük sorununuz muhtemelen trafik olacaktır.

Bunun yanı sıra sürekli işe gittiğinizde illaki yemek yemek zorundasınız ve bunu göz önüne aldığımızda yemek masrafları her zaman karşılanabilir nitelikte olmayabilir. İşe gittiğiniz her gün dışarıdan yemek bütçenize çok da dost bir yaklaşım olmayacaktır. Fakat bunun için de ekonomik bir çözüm var elbette. Bu çözüm ne dediğinizi duyar gibiyiz. Tabi ki Sodexo’nun sağlamış olduğu yemek kartı. Bu kart sayesinde çok daha ekonomik bir şekilde yediğiniz yemekleri karşılayabilir hem de şirketinizin size sunduğu bu avantaj sayesinde motivasyonunuzu da arttırabilirsiniz.

Hibrit Çalışma Modelinin Dezavantajları Nelerdir?

Hibrit çalışma modelinin avantajları olduğu kadar elbette ki dezavantajları da mevcuttur. Peki nedir bu hibrit çalışma modelinin dezavantajları diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Gelin bu dezavantajlara bir göz atalım. Öncelikle hibrit çalışma modelinin dezavantajlarından biri ofiste çalışanlar ve evde çalışanlar arasında çalışma hiyerarşisi bakımından sorunların meydana gelmesi diyebiliriz. Bu durum bir karmaşa yaratması açısından sakıncalı olabilir.

Bunun yanı sıra ev ve ofis arasında gidip gelen çalışanlar için çalışma hayatı ve özel hayat dengesi kurmak oldukça zor olabilir. Eğer bir çalışansanız bu iki durum arasında sıkışıp kalmak oldukça zorlu olabildiğinden çoğu zaman da aslında çalışanların çok da tercih etmediği bir çalışma modelidir.

Bir başka dezavantajı ise çalışanlar ofisten uzakta kaldıkça çalışanlar arasında hatta çalışanlar ve patronlar arasında bir iletişim kopukluğu yaşanabilir. Kimse böyle iletişimsiz bir ortamda çalışmak istemez değil mi? İşte bu sebepten dolayı da hibrit çalışma sisteminin tam anlamıyla tercih edilebilecek bir çalışma modeli olduğunu söyleyemeyiz.

Ayrıca siber saldırılar açısından da hibrit çalışma modeli bulunmaz bir fırsat diyebiliriz. Çünkü eğer bir çalışansanız güvenlik alanında kendinizi savunmanız çok daha zor olacaktır.

Hibrit çalışma modelinde motivasyon kaybı nasıl engellenir?

Hibrit çalışma modelinde sıklıkla evden çalışıyorsanız eğer motivasyon kaybı yaşama ihtimaliniz oldukça yüksek ne yazık ki. Motivasyon kaybı yüzünden pek çok çalışan işine odaklanamıyor ve hatta daha da ileri boyuta taşınan bu durum iş bırakma sonucuna kadar varabiliyor. Çalışanlarınızı mutlu etmek isteyen bir patronsanız eğer bu motivasyonu onlara küçük hediyeler vererek tekrar geri getirebilirsiniz.