esnekcalisma

Pluxee Esnek Çalışma Saatleri

23 01 2022

2020 yılında başlayan pandemiyle birlikte Covid-19 salgını hepimizi etkisi altına aldı.

Etkilenen alanların başında ise çalışma hayatı geldi. Virüsün Türkiye’de görülmesiyle birlikte pek çok işveren evden çalışmayı hayata geçirdi. Virüsü bir nebze daha kontrol altına alabilmek ve çalışan sağlığını koruyabilmek adına ise esnek çalışma modelini uygulamaya başladı.

İyi Yaşa

Esnek çalışma nedir?

Peki nedir bu esnek çalışma modeli diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. O halde gelin, esnek çalışmanın ne olduğunu anlatmaya başlayalım. Esnek çalışma, çalışanların mesai giriş ve çıkış saatlerinin diğer şirketlerden çok daha farklı bir şekilde işlemesidir. Örneğin normal mesai giriş ve çıkışlarının 1 saat ileri veya 1 saat geri alınmasıyla gerçekleşebilir. Esnek çalışma modellerinin asıl kullanım amacı çalışan verimsizliğini en aza indirmek ve çalışanların zaman kısıtlamasını ortadan kaldırmaktır. Mesai saatlerinizin çok daha planlı ve çalışma ortamlarınıza göre düzenlenmesini hayal ediyorsanız esnek mesai saatleri işte tam da bunun için yapılandırılmış bir sistem. Bu esnek çalışma modellerinin ise pek çok modeli mevcut ve sizin özel yaşantınız içerisinden denge kurmanız açısından pek çok yararı da var. Ayrıca eğer bir işverenseniz işletme giderlerinizden tasarruf da edebilirsiniz.

Esnek çalışma modelleri nelerdir?

Esnek çalışma modellerinden ufak bahsedelim deriz. Bunlar arasında en yaygın olanları evden çalışma, esnek çalışma zamanları ve kısa süren haftalar içinde uzun çalışma saatleri gibi düşünmek mümkün. En yaygın olan esnek çalışma modeli olarak evden çalışmayı gösterebiliriz. Bu şekilde eğer bir işverenseniz çalışanlarınıza haftanın 1 günü home office şeklinde çalışma fırsatı tanıyor ve bu sayede çalışanınızın geriye kalan 4 gününü çok daha verimli bir şekilde geçirebiliyor olmasına olanak tanıyorsunuz. Evden çalışmak ise iş yerindeki öğle molasını kullanmanıza engel değil. Bu noktada Pluxee Yemek devreye giriyor. Pluxee Yemek’in çalışanlarına sunduğu, yemek maliyetlerini avantaja dönüştürebilen bir yemek kartıdır. Bu kart sayesinde istediğiniz kafe veya restorandan istediğiniz yiyeceği sipariş edebilir ve ödemeyi Restaurant Pass ile yapabilirsiniz.

Esnek çalışma modellerinden bir diğeri ise part-time çalışma modelidir. Bu part-time çalışma modeli sayesinde çalışan ve işveren arasında kararlaştırılan 1 günün, çalışan için izin olarak sayıldığı bir model olmakla birlikte hem geçici bir kişiyle çalışmak yerine tam zamanlı çalışan profiline sahip olup hem de işveren için de rutin iş akışının aksamadan devam etmesini sağlar. Böylece hem işveren hem de çalışan çok daha verimli bir iş temposuyla çalışır. İş yükündeki dağılım da dengelenmiş olur. Bu esnek çalışma modeli her ne kadar çalışanın motivasyonunu artırıp motive etse de arada işverenin ufak hediyeleriyle ödüllendirilen bir çalışanın verimi de göz ardı edilemeyecek derecede çoktur. Bu noktada devreye ne giriyor diye düşünmek gerekirse doğru cevap  Pluxee Hediye. Çalışanların performansını artırmak, motivasyon aşılamak ve yan hak sağlamak için çözüm sunan bir sistem Pluxee Hediye. Sodexo’nun dijital hediye platformu olan bu sistem sayesinde hem çalışanlar hem de işverenler için binlerce markadan hediye seçeneği Pluxee Hediye'de!

Esnek çalışma modelleri içerisinde biraz daha farklı olan sistem ise çalışılan günün uzayıp, çalışılan hafta süresinin kısalmasıdır. Bu sisteme göre normal bir çalışan iseniz günde 8 saat 5 gün çalışırken, bu sistemle birlikte günde 10 saat çalışıp 1 günü tamamen off günü ilan edebilirsiniz. Evde fazladan 1 gün daha vakit geçirmek için elbette ki işte fazladan 2 saat geçirmenin kabul edilebilir bir sistem olduğunu inkâr edemeyiz. Bu sistemle haftanın 4 günü de olsa işe giderken aracınıza benzin almak kimsenin çok da sevmediği bir eylem olsa gerek. İşte Sodexo Fuel Pass sayesinde benzin almak çok da düşündüren bir aksiyon olmayacak. Pluxee’nin sağladığı bu kolaylık sayesinde akaryakıt harcamalarınızı kontrol altına alabilir ve şirkete giderken yaptığınız harcamaları en aza indirebilirsiniz. Haftanın geriye kalan 4 günü akaryakıt harcamalarınızı düşürebilirsiniz.

Esnek çalışma saatleri nelerdir?

Bu esnek çalışma saatlerini günlük, haftalık ve aylık olarak sıralayabiliriz. Haftanın 5 günü 40 saat bazında çalışma süresinin günlük, haftalık ve aylık olarak düzenlenmesine bir göz atalım.

Günlük esnek çalışma saatleri: Eğer bir çalışan iseniz mesai başlangıç ve bitiş saatleri düzenlenir ve yine her halükârda 8 saat çalışırsınız. Sabah 08.00-17.00 olarak veya 09.00-18.00 olarak da çalışabilirsiniz.

Haftalık esnek çalışma saatleri: Eğer bir çalışansanız haftanın 40 saatini haftanın günlerine yayarak çalışabilirsiniz. Haftanın ilk üç günü 7 saat çalışıyorsanız geriye kalan iki günde 9 saat ve 10 saat çalışarak haftalık toplam 40 saati tamamlayabilirsiniz.

Aylık esnek çalışma saatleri: Bu çalışma modeli ile ayın belirli haftalarında daha uzun süre çalışabilir ve diğer haftalarda daha az sürede çalışabilirsiniz.

Esnek çalışma saatleri kamuda bitti mi?

Esnek çalışma saatlerinden oldukça bahsettik. Peki esnek çalışma saatleri ne kadar süre devam etti? Özel sektörde esnek çalışma saatlerinden hala bahsedebiliyor olsak da kamuda esnek çalışma sisteminin temmuz ayında sonlandığını söyleyebiliriz. İçişleri Bakanlığının 1 Temmuz’da yayınladığı genelge ile tamamen biten kamuda esnek çalışma saatleri uygulamasının kalkması çalışanları bir miktar üzse de alışılan düzene geri dönmek de sanıyoruz ki o kadar zor olmadı.

Esnek çalışma saatlerinin avantajları neler?

Çalışma saatlerinizin sizin elinizde olması ne büyük bir lüks değil mi? İşte tam da bu noktada esnek çalışma modelleri iş ve yaşam dengeniz arasındaki ilişkiyi sağlıklı bir şekilde kurabilmenize yarıyor. Bu sayede hem işinizi yapabilir hem de aileniz ve kendinize bolca vakit ayıracak fırsatı bulabilirsiniz.

Eğer ki İstanbul’da veya onun gibi yoğun nüfuslu bir şehirde yaşıyorsanız eminiz ki en büyük dertlerinizden biri trafiktir. Esnek çalışma saatleri de bu noktada devreye girerek yolda geçirdiğiniz sürenin azalmasına, sınırlı işe giriş ve çıkış saatlerine bağlı kalmamanıza fayda sağlar.

Bir çalışan olarak esnek mesai saatleri sayesinde çok daha fazla motivasyon sahibi olabilir ve stresli bir yaşam şekline dur diyebilirsiniz.

Sık olarak işten izin almak, sürekli işe geç kalmak ve sürekli bir şekilde iş değişikliği yapmak gibi olumsuz durumlardan da kurtulabilirsiniz.

Eğer bir işverenseniz de esnek çalışma saatleri sayesinde doğru planlama ve ucuz iş gücü sayesinde tasarruf da edebilirsiniz. Hem de çalışanlarınız verimliliğini destekleyerek iyi bir patron olma yolunda ilerlersiniz.

Esnek çalışma saatlerinin dezavantajları nelerdir?

Her ne kadar uzaktan çalışma modelindeki esnek çalışmanın avantajı olsa da sizi ekip arkadaşlarınızdan ve çalışma ortamınızdan uzaklaştırdığı için aidiyet duygunuzu kaybedebilirsiniz.

Hepimiz biliyoruz ki fazla esneklik iş yapma potansiyelimizde düşüş yaratabilir. Zaten evdeyim bekleyen işleri istediğim zaman yaparım mantığıyla düşünürsek bu durum sorumsuzluklara yol açabilir ve işimize odaklanmanıza engel olur.

Esnek çalışma saatlerinde ofis ortamında uzaklaştıkça kendimizle baş başa kalıyoruz ve bu da yalnızlığa yol açabiliyor ki yalnızlık hepimiz için en korkutucu durumlardan biri.