sporun-saati-var-mi

Yoganın Her Hali: Yoga Türleri ve Yapılış Şekilleri

1 06 2020

Herkesin biraz dinginleşmeye ihtiyacı var! Bu nedenle farklı yoga çeşitlerini keşfedip kendinize en uygun olanı bulmaya ne dersiniz?

Son zamanlarda özellikle sosyal medyada yoga yapan birçok kişi görüyoruz. Stresli ve karmaşık dünyamızda rahat bir nefes alıp dinginleşmek ve aynı zamanda vücudu esnetmek için yoga, şehir insanının kaçış noktası diyebiliriz. Yoga felsefesinin temeline baktığımızda, kökeni Hindistan’a dayanan fiziksel ve zihinsel disiplinler bütünü olduğunu görürüz. Bir yaşam felsefesi olarak da kabul edilebilir. Peki, siz daha önce hiç yoga yapmayı denediniz mi ya da deneyip yoganın size göre olmadığına mı karar verdiniz? Fiziksel ve zihinsel sağlık için birçok olumlu etkisi bulunan yoga konusunda hemen pes etmeyin deriz. Çünkü bir sürü yoga türü var. O halde farklı yoga çeşitlerini ve yapılış şekillerini keşfetmeye başlayalım!

Hatha Yoga


Hatha, güneş (ha) ve ay (tha) anlamına gelir. Farklı yönlerimizin dengelenmesini ifade eder. Yaygın bir şekilde yapılan yoga türlerinden biri olan hatha yoga, genel tanımıyla meditasyon için zihni ve bedeni arıtma sürecidir. Asana veya duruşlar olarak bilinen fiziksel egzersizlerle eşlik eden düzenli nefesle beraber omurgayı ve vücudun birçok kanalını açmaya yardım

Hatha Yoga Nasıl Yapılır?


Nasıl yapıldığını merak ediyorsanız hatha yoga başlangıç seviyesi videosunu izleyebilirsiniz.

Vintasa Yoga

Vinyasa, hedefe doğru adım adım ilerleme anlamına gelir. Vinyasa yoga da her nefeste bir duruştan ötekine geçilen, nispeten hareketli bir yoga tarzıdır. Nefeslerin ve hareketlerin senkronize olması amaçlanır. Aktif hareketlerin yanında zihinsel olarak dinginleşme önemlidir. Egzersizler ise basitten karmaşığa doğru ilerler.

Vinyasa Yoga Nasıl Yapılır?


Nasıl yapıldığını öğrenmek için vinyasa yoga başlangıç seviyesi videosunu izleyebilirsiniz.

Ashtanga Yoga

Nefes tekniklerinin ve egzersizlerin büyük bir önem taşıdığı yoga çeşididir. Güç yogası olarak da bilinir. Nefeslerin ve duruşların senkronizasyonu sağlanarak kan dolaşımı hızlandırılır. Sakinlik arayışının yanında güçlendirici hareketlerle vücudun direncini artırmaya yardım eder.

Ashtanga Yoga Nasıl Yapılır?


Ashtanga yoganın başlangıç seviyesi videosunu izleyerek nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.

Yin Yoga


Farklı duruşlarda diğer yoga türlerine göre daha uzun süre kalınan yoga türüdür. Kasların ve bağ dokuların esnemesi amaçlanır. Böylelikle vücuda esneklik kazandırmak hedeflenir. Stabil ve rahatlatıcıdır.

Yin Yoga Nasıl Yapılır?


Nasıl yapıldığını merak ediyorsanız yin yoga başlangıç seviyesi videosuna göz atabilirsiniz.

Kundalini Yoga


Farkındalık yogası olarak da bilinen kundalini yoga, omurganın en alt kısmında bulunduğuna inanılan enerjiden ismini alır. Meditasyon ağırlıklı yapılan bu yoga türünde, vücuttaki enerjiyi doğru bir şekilde kullanmak ve çakraları açmak amaçlanır.

Kundalini Yoga Nasıl Yapılır?


Nasıl yapıldığını keşfetmek için kundalini yoga başlangıç seviyesi videosunu izleyebilirsiniz.

Restoratif Yoga

Şifa yogası olarak da bilinir. Sinir sistemini onararak rahatlamak ve bilinci dengelemek amaçlanır. Uzun süre kalınan nefes pozisyonları sayesinde kaslar gevşetilir, çeşitli yoga hareketleriyle desteklenerek omurganın daha sağlıklı hale gelmesi sağlanır.

Restoratif Yoga Nasıl Yapılır?


Nasıl yapıldığını keşfetmek için restoratif yoga başlangıç seviyesi videosuna göz atabilirsiniz.

Birkam Yoga


Son zamanlarda bilinirliği gitgide artan bikram yoga diğer yogalardan farklı olarak 38-40 derecelik sıcak salonlarda yapılır. Sıcaklık aracılığıyla vücutta biriken toksinlerin atılması ve yine bağ dokuların esnetilmesi amaçlanır. Bol bol ter atılan bikram yogada kas ve eklem sakatlıkları riski de oldukça aza indirilir.

Birkam Yoga Nasıl Yapılır?


Keşfetmek istiyorsanız bikram yoga videosunu izleyebilirsiniz.

Yaygın bir şekilde yapılan yoga türlerini ve fikir verecek olan videoları sizinle paylaştık. Kendinize en uygun yoga türünü keşfettikten sonra hemen bir yoga matı edinerek bedensel ve zihinsel dinginliği tadabilirsiniz!