agil

Agile Proje Yönetimine Dair Her Şey

6 06 2024

Şirketlerin projelerini yönetme biçimleri, hem projelerin başarısını hem de oluşabilecek pürüzlere karşı çeviklik durumlarını etkiler.

Bunun için şirketlerin başarılı bir proje yönetimi süreci için birçok farklı teknik ortaya atılmıştır. Agile Proje Yönetimi’de bu teknikler için sunulan bir yaklaşımdır. Son yıllarda şirketler tarafından sıkça uygulanan bu metodolojiye dair tüm merak edilenler yazımızda. 

Agile Nedir?

Türkçe karşılığı “Çevik” olan Agile proje yönetimine daha mikro bir yaklaşım getiren yönetim biçimidir. Bu yöntemde geleneksel proje yönetimi yaklaşımlarından farklı olarak bir projede bulunan görevleri küçük parçalara bölünür. Bu parçalar kısa döngülerde planlanarak projenin ilerlenmesi sağlanır. Agile yaklaşımında her süreç kişilerle etkileşim ön plandadır. Bu anlayış küçük planlara ayrılan projenin her adımının tekrar denetlenip geliştirilmesine olanak tanır.

Agile Yaklaşımının Tarihçesi

Agile yaklaşımı günümüzde birçok farklı iş kolunda kullanılsa da aslında yazılım temelli bir oluşumdur. Bu yaklaşım öncesinde yazılım projelerinde şelale metodu uygulanıyordu. Şelale metodunda tüm aşamalar sırayla uygulanıyordu. Çalışma sürecinde geçirilen her aşama tamamlanmış olarak kabul edilerek ilerleniyordu. Bu durum geriye dönük değişen durumlara karşı ayak uydurmasını zor kılıyordu. Sonrasında 1980’lı yıllardan itibaren yazılım geliştirmedeki esneklik ve çeviklik ihtiyacını gidermek isteyen bir grup mühendis Agile yaklaşımının temellerini atmaya başladı. 2001 yılında ise bu yaklaşım Agile Manifesto olarak yayımlanarak iş dünyasına sunuldu. 

Agile Proje Yönetiminin Özellikleri

Agile Proje Yönetimi, tek bir yönetim biçimi olmaktan ziyade bir tür yönetim yöntemleri setidir. Bu yaklaşım çatısındaki projeler yönetim biçimi Agile prensipleri baz alınarak oluşturulur. Agile yönetim anlayışını tanımlayan temel prensipler şunlardır:

● Müşterinin ihtiyaçları ve geri bildirimleri projenin merkezine yerleştirilir.

● Müşteri ile işbirliği yapmak daima ön plandadır. 

● Proje yönetimi süreci kısa değerlendirmelerle ilerler. İlerleyen süreçte tekrar genel bir değerlendirme yapılır. 

● Ekip üyeleri proje sürecinde farklı görevleri bir arada sürdürebilir.

● Ekip üyeleri proje sürecinde belirli aralıklarla toplantı yaparak birbirlerini güncel tutar.

● Proje sonuçları süreç ilerledikçe şekillenir. Yani bir projenin çıktısı önceden belirlenemez.

● Proje planlaması kısa zamanlara sıkıştırılarak hazırlanır. 

Agile Proje Yönetiminin Avantajları

Agile yani “Çevik Proje Yönetimi” yaklaşımı temelde proje sürecinde değişebilen durumlara karşı hızlı hareket edebilme ve müşterilerin isteklerine yanıt verebilmek imkanı tanır. Bu yaklaşımın sunduğu avantajların tümünü şu şekilde sıralayabiliriz:

● Projelerin daha hızlı ilerlemesini sağlar. Bunun sonucunda projeler kısa sürede piyasaya sürülebilir.

● Projedeki değişim gereksinimlerine hızlı bir şekilde uyum sağlar. Bu esneklik projenin başarı şansını yükseltir.

● Geri bildirimlere dayalı yapılan iyileştirmelerle ilerleyen süreçler müşteri memnuniyetini artırır. 

● Agile metodolojisinde sürekli değerlendirme yapılarak ilerlenir. Bu yaklaşım projelerin minimum pürüzle sunulmasını sağlar.

● Agile süreçlerinde ekip için toplantılar ve geri bildirimler oldukça önemlidir. Bu süreçler ekip ruhunu güçlendirir.

Agile Proje Yönetimi Türleri

Agile Proje Yönetimi anlayışı çerçevesinde geçmişten günümüze birçok farklı yönetim metodu geliştirilmiştir. Temelde Agile prensiplerine dayanan bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

● Scrum

● Kanban

● ScrumBan

● Agile Portföy Yönetimi

● Lean

● Hybrid