isiletisim

Asgari Ücret Zammının İşverene ve Çalışana Etkileri

8 07 2024

Asgari ücret, her yıl belirli aralıklarla yapılan değerlendirmeler sonucunda çalışanların temel geçim ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için belirlenen minimum ücret seviyesidir.

Bu ücret, hem çalışanlar hem de işverenler için önemli bir konudur. Zira asgari ücrette gerçekleştirilen değişimler çalışma süreçlerini etkileyebilir. İşte bunun için hem işverenlerin hem de çalışanların asgari ücret sistemini tam anlamıyla bilmeleri gerekir. Özellikle son zamanlarda sıkça sorulan asgari ücret 2024 durumu ve diğer merak edilenler yazımızda.

Asgari Ücret Zammının İşverene Etkileri

Asgari ücret temelde çalışanların alması gereken minimum ücret seviyesini belirliyor. Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 4.maddesinde bu tutar “İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret”  olarak tanımlanıyor.  Ancak asgari ücret sadece çalışanları değil işverenleri de fazlasıyla ilgilendiriyor. Çünkü işverenler için bir çalışanın minimum maliyeti yalnızca asgari ücret tutarı kadar değil. Hem çalışan hem de işverenin ödemekle yükümlü olduğu vergiler, asgari ücret üzerinde de mevcut. 2024 yılında asgari ücret alan bir çalışanın ödemekle yükümlü olduğu vergiler ve oranları şunlar:

  • SGK Primi: %14
  • İşsizlik Sigorta Primi: %1

Bu vergiler çalışanların ücretlerinden kesilirken işverenlerin de maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Çünkü asgari ücret işverenlerin çalışanlara vermesi gereken minimum ve net ücret. Yani asgari ücretin artması vergiler de dahil edildiğinde işveren tarafına daha fazla maliyet olarak yansıyor.

Asgari Ücret Zammının Çalışana Etkileri

Olası bir asgari ücret zammının çalışanlar üzerindeki etkilerinde de birçok farklılık saymak mümkün. Özellikle asgari ücretli çalışanlar için zamların olumlu etkileri olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi asgari ücret kişilerin konut, giyinme, beslenme, sağlık ve ulaşım gibi temel ihtiyaçları üzerine hesaplanıyor. Bu doğrultuda asgari ücret zammıyla çalışanlar daha fazla alım gücüne sahip olacaktır. Ayrıca çalışanlar sağlık, eğitim ve eğlence gibi ihtiyaçlarına daha fazla bütçe ayırarak refah seviyesini artırabilir.

Asgari ücret zammının iş yaşamına da olumlu etkileri olabileceği söylenebilir. Çünkü aldıkları ücretle refah seviyesini yükselten çalışanların iş yaşamı konusunda da motivasyonları artacaktır. Bu durum daha üretken ve başarılı iş süreçlerini beraberinde getirebilir.

2024 Yılında Asgari Ücret Ara Zam Olacak mı?

Asgari ücret genel olarak yılda bir defa artış olacak şekilde düzenleniyor. Ancak  bazı dönemlerde yılda iki defa artış görülebiliyor. Bu durum çoğu kişinin Temmuz ayında asgari ücret ara zam olacak mı sorularını gündeme getirdi. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ara dönemde asgari ücret zammı yapılmayacaktır. Bu tür haberleri güncel olarak takip edebilmek için bakanlıkların resmi web siteleri ziyaret edilebilir.

Eğer uygun maliyetlerle çalışan bağlılığını artırmanın yollarını arıyorsanız Pluxee hizmetleri yanınızda! 45%’e varan vergi avantajı ile sunulan Pluxee Hediye gibi hizmetlerimizden yararlanarak çalışanlarınıza motivasyon kaynağı olacak armağanlar sunabilirsiniz.