asgari

Asgari Ücrete Dair Merak Edilenler

26 04 2024

İşçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarını ifade eden asgari ücret ya da diğer adıyla minimum ücret hakkında merak edilen tüm soruların yanıtı bu yazıda! Asgari ücret 2024 yılı için net 17.002,12 TL ve brüt 20.002,50 TL olarak belirlenmiştir.

Bir önceki yıla oranla %49 oranında zam yapılan asgari ücret hem işverenlerin hem de çalışanların her yıl merakla takip ettiği gündemlerin başında geliyor.Asgari ücretle ilgili detaylara gelin yakından bakalım!

Asgari Ücret Nedir?

Asgari ücret, bir ülkede yasal olarak belirlenen en düşük ücret miktarını ifade etmek için kullanılır.  İşçilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir gelir seviyesini sağlamak, sosyal refahı artırmak ve adil bir çalışma ortamı oluşturmak gibi amaçlar göz önünde bulundurularak asgari ücret miktarı belirlenir.  İşin sektörü ne olursa olsun çalışanlara ödenen minimum ücret, asgari ücret tutarında olmalıdır. Asgari ücret yasal olarak belirlendiği için işverenler çalışanlarına söz konusu miktarın altında maaş ödemesi yapamaz.Asgari ücret miktarları ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Her yıl asgari ücret belirlenirken ülkedeki enflasyon oranı, ülkenin ekonomik durumu, işçi sendikalarının talepleri ve işverenin ödeme kapasitesi gibi faktörler göz önünde bulundurulur.

 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

Maaşlı milyonlarca çalışanın her yılın sonunda sorduğu soruların başında “asgari ücret ne kadar oldu” sorusu geliyor. Asgari ücret, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) de belirlediği gibi “Her çalışana ülkesinin ve zamanın koşullarına göre makul bir yaşamı sürdürebilmesi için uygun bir ücret ödenmelidir.” esasına dayalı olarak hazırlanır. Türkiye’de 2024 asgari ücret tutarı net 17.002,12 TL ve brüt 20.002,50 TL olarak açıklanmıştır. Bu zamdan önceki son zam Temmuz 2023’te yapılmıştı ve asgari ücret 11.402,32 TL olarak açıklanmıştı. Yani 2024 yılı itibarıyla asgari ücrete %49 oranında zam yapılmış oldu.

 Asgari Ücret Günlük Ne Kadar? 

İşçilere ödenmesi gereken minimum maaş tutarı günlük olarak belirlenir. Günlük olarak belirlenen tutar üzerinden de aylık ve saatlik ödeme miktarları elde edilir. Standart çalışma süresi haftada 45 saat olarak baz alınır ve haftada 1,5 gün izin yapıldığı varsayılarak diğer günlere eşit olarak dağıtılır. Bu hesaplamaya göre günlük çalışma saati 7 saat 30 dakikadır. Buna göre 2024 net asgari ücretin günlük tutarı 566,74 TL’dir.

Bir Sonraki Asgari Ücret Zammı Ne Zaman?

Türkiye’de asgari ücret zammı genellikle yılda 1 defa ve yıl sonunda açıklanıyor. Ancak geçmiş yıllarda asgari ücrete ara zam yapıldığı dönemler de oldu. Dolayısıyla 2024 yılında asgari ücrete ara zam olacak mı sorusu da merak uyandırıyor. Ancak geçtiğimiz günlerde TBMM'deki grup toplantısı sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklamaya göre 2024’de asgari ücrete bir ara zam yapılması söz konusu değil. Açıklamanın detayları şu şekilde:“Asgari ücrete ara zam gündemimizde yok. Başta nasıl bir karar aldıysak süreç bu şekilde devam edecek.”

Asgari Ücret Nasıl Hesaplanır?

Asgari ücret belirlenirken birtakım faktörler göz önünde bulundurulur. Enflasyon oranı, ülkenin ekonomik durumu, işçi sendikalarının talepleri, güncel piyasa fiyatları bu faktörler arasında yer alır. Belirlenen asgari ücret tutarı üzerinden saat başı ücret hesaplaması yapılır. Yasal olarak faaliyet gösteren tüm iş alanlarında çalışan bireylere belirlenen asgari maaşın ödenmesi zorunludur. Yani asgari ücret ödenmelerinde iş kolu ayrımı yapılmaz.

 Yeni Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Ne Kadar?

Asgari ücret açıklandığında çalışanın duyduğu rakamla işverenin duyduğu rakam farklıdır. Çünkü işçinin eline geçen asgari ödeme tutarının işveren tarafındaki maliyeti daha yüksektir. 2024 asgari ücreti olan net 17.002,12 TL’nin işveren tarafındaki maliyeti şu şekildedir:

  • Brüt Asgari Ücret: 20.002,50 TL
  • SGK Primi %20,5 (İşveren Payı): 4.100,5125 TL
  • İşveren İşsizlik Sigorta Primi %2: 400,05 TL
  • İşverene toplam maliyet: 24.503,06 TL
  • İşverene Toplam Maliyet (5 Puanlık İndirimle): 23.502,94 TL

Türkiye’de Kaç Asgari Ücretli Çalışan Var?

 Gerek resmi veriler gerek bağımsız araştırmalar Türkiye’de asgari ücretle çalışanların kapsamının oldukça fazla olduğunu ortaya koyuyor. Çeşitli işçi sendikaları tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de istihdam edilen 31 milyon 686 bin kişi içinden yaklaşık 12 milyonu asgari ücret kazanıyor.

Çalışanlarınıza aylık ödemeniz gereken maaşın yanı sıra çeşitli yan haklar sunarak daha verimli ve keyifli bir çalışma ortamı yaratmanın ilk adımlarını atabilirsiniz. Bunun için Pluxee dünyasındaki Pluxee Hediye, Pluxee Yemek, Pluxee Ulaşım ve çok daha fazlasını keşfedin!