finansal

Kısa Vadeli Finansman Kaynağı Nedir? İşletmeler Nasıl Uygulayabilirler?

13 07 2020

Yatırım ya da cari faaliyetlerinizi finanse etmek için öz sermayeniz dışında bir kaynak arayışında mısınız?

Kısa vadeli finansman kaynaklarını gözden geçirip bir yıldan az süreli borçlanma sunan seçenekler bulabilirsiniz.

Bir işletme; stok, alacak ya da yatırım fonunu karşılamak için çeşitli finansman seçeneklerini tercih edebilir. Finansman kaynakları borç vadelerine göre kısa, orta, uzun vadeli olarak adlandırılır. Kısa vadeli finansman, en fazla bir yıl süreli borçlanma ile edinilen kaynaklardır. Kısa süreli finansman sağlama işlemi genellikle stok ve alacakların sermayesini karşılama amacıyla yapılır.

Kısa Vadeli Finansman Türleri Nelerdir?

Kısa vadeli finansmanların tutarını likidite, işletmenin toplam sermayesinin büyük kısmını dönen varlıkların oluşturması gibi birçok kriter belirler. İşletmelerin ihtiyaçlarına göre kullanabilecekleri kısa vadeli finansman türleri ise şunlardır:

Vadeli Ticari Krediler: Satıcı kredisi olarak da bilinen bu kısa vadeli finansman kaynağı, işletmenin satıcıdan aldığı kredidir. İşletmenin stok finansmanı için kullandığı bu kredi, borç senetleri ya da açık hesap olarak alınabilir. Borç senedi, adından da anlaşıldığı üzere satıcının verdiği ürün karşılığı borç senedi hazırlanmasıdır. Açık hesap ya da açık kredi ise işletmenin bir bedel ödemeden stok yapması ve satıştan kazandığının borç sayılmasıdır. Satıştan kazanılan ile ödenen açık hesap kredisi, taraflar arasındaki güvene dayanır.

Ticari Banka Kredileri: İşletmelerin en çok kullandığı kısa vadeli finansman kaynaklarından biri ticari banka kredileridir. İşletme sermayesi, stok ya da alacaklar için kullanılır ve bir yılın altındaki süre ile bankaya borçlanılır. Ticari banka kredi türlerinden bazıları; akreditif kredi, avans kredisi, spot kredi, senet iskontosu, cari hesap kredisi ve kefalet karşılığı alınan kredidir.

Faktoring: İşletmelerin kısa süreli vade ile satışını gerçekleştirdikleri mal ya da hizmetin alacak haklarının satılmasına faktoring denilir. Yani işletmeler, üçüncü kişilerden alacakları borçları faktöring şirketine satarak likidite elde eder. Böylece işletmeler, alacakların tahsisi ve bürokratik işlemlerle ilgilenmek zorunda kalmaz, ihtiyaç duyduğu kısa süreli finansmanı edinir.

Finansman Bonosu: Alternatif finansman kaynaklarından birisi de bonodur. Bono, kredi değeri yüksek firmaların kısa süreli finansman kaynağını karşılamak amacıyla çıkarılan borç senetleridir. Para piyasasında satışa sunulan kısa süreli bonoların vadesi en az 2 ay, en fazla 1 yıldır.

Repo: İşletmelerin sahip oldukları menkul kıymetleri geri alma garantisi vererek satmasına repo denir. Geri satın alma anlaşması olarak da adlandırılan repo işlemleri kısa süreli finansman kaynağı sağlar.

Teminat, Depozito ve Avans: Bayiliği bulunan işletmeler, bayilerinden teminat veya depozito alarak kısa vadeli finansman sağlayabilir. Ürün satışı için alınan avans da kısa süreli finansman kaynağıdır.

Bu kısa vadeli finansman türlerinin yanı sıra işletmeler, vergi ve harç gibi yatırılması için zaman bulunan giderleri de kredi olarak değerlendirebilir. Ayrıca grup şirketleri içerisinde yer alan işletmeler, ana kurumdan kısa vadeli finansman da sağlayabilir.