odaklanma

Tüm İşletmeleri İlgilendiren Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

1 06 2020

Gelir Vergisi ticari kazanç sağlayan tüm işletmelerin ödemesi gereken bir vergi türü. O halde Gelir Vergisi ile ilgili işletmelerin bilmesi gereken detayları keşfedelim!

Hayallerinizi gerçekleştirdiniz ve kendi işinizi kurdunuz. Artık kendi işinizin patronusunuz ve müşterilerinize çeşitli ürün ya da hizmetler sunuyorsunuz. Tam bu noktada yani kazanç elde etmeye başladığınız andan itibaren bu durumu vergilendirmeniz gerekiyor. Bu verginin adı ise Gelir Vergisi. Şimdi, Gelir Vergisi ile ilgili tüm detayları yazımızın devamında sizinle paylaşmak istiyoruz.

İlk Olarak: Gelir Vergisi Nedir?

Tüm İşletmeleri İlgilendiren Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Gelir vergisi temel olarak gerçek kişilerin gelirleri üzerinden alınan bir vergi türüdür. Bahsedilen gelirler; gayrimenkul veya menkul varlıkların getirisi, mal satışı, serbest meslek ile elde edilen kazançlar ya da zirai faaliyetlerden elde edilen gelirler olarak sıralanabilir.

Gelir Vergisi’nden Kimler Sorumlu?

Gelir Vergisi’nden sorumlu olan kişileri, yani Gelir Vergisi mükelleflerini;

Türkiye’de ikamet edenler,

Bir takvim yılı içinde Türkiye’de altı aydan fazla süredir oturanlar,

Resmi kuruluşlara ya da merkezi Türkiye’de bulunan kuruluşlara bağlı olup yine bu kuruluşların işleri için yurt dışında oturan Türk vatandaşları şeklinde sıralayabiliriz.

Saydığımız bu mükellefler, Türkiye ya da ülke dışında elde ettikleri kazanç ve gelirler üzerinden Gelir Vergisi ödemek durumundadır. Bu nedenle vergi mükelleflerinin, öncelikle Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi hazırlanması gerekir. Gelir Vergisi Beyannamesi, kişinin bir takvim yılı içindeki gelir ve kazançlarını gösteren belgedir. Her mükellef türü için ayrı bir beyanname vardır. Bu nedenle mükelleflerin kendilerine uygun olan formu doldurması gerekir. Gelir Vergisi Beyanname formlarına Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfasından ulaşabilirsiniz.

Gelir Vergisi Ne Zaman ve Nasıl Ödenir?

Gelir Vergisi, yıl içinde iki taksitle ödenebilir. Örneğin 2020 yılı özelinde Gelir Vergisi’nin ilk taksitinin son ödeme günü 2 Mart olarak belirlenmiş. Gelir Vergisi takviminin tamamına yine Gelir İdaresi Başkanlığının Vergi Takvimi sayfasından bakabilirsiniz. Peki, Gelir Vergisi nasıl ödenir? Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi hazırlayan vergi mükellefleri; ikamet ettikleri adresteki vergi dairesi, iş yerlerinin bağlı olduğu vergi dairesi ya da çalıştıkları bankalar aracılığıyla bu vergiyi ödeyebilirler.

Tüm İşletmeleri İlgilendiren Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Her yıl Gelir Vergisi tarifesi yenilenir. Örnek tarifeye Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Gelir Vergisi Tarifesi sayfasından ulaşabilirsiniz. Bu tarifeye ve gelir diliminize uygun olarak hesaplama yapabilirsiniz. Örneğin yıllık geliriniz 22.000 TL’yi aşmıyorsa gelirinizin %15’ini hesaplamanız gerekir. Ayrıca ödemeniz gereken vergi oranını İnteraktif Vergi Dairesi’ndeki hesaplama aracı ile hızlıca öğrenebilirsiniz. Bu işlemleri elbette sizin yerinize muhasebeciniz yapıyor olabilir. Ama sizin de işletmenizdeki süreçleri takip edebilmeniz için nasıl yapıldığını bilmenizde fayda var. Bunların yanında işletme giderlerinden tasarruf etmek istiyorsanız çalışanlarınızın yemek ihtiyaçlarını Sodexo yemek kartı Restaurant Pass ile karşılayarak %100 Gelir Vergisi avantajından yararlanabilirsiniz! Bu sayede tasarruf ederek işletmenizde yapmak istediğiniz yeniliklere bütçe ayırabilir ve işlerinizi büyütme imkanı bulabilirsiniz.