vergi

2024 Gelir Vergisi Dilimleri

3 05 2024

Vergiler devletlerin kamu hizmeti için değerlendirdiği gelirlerdir. Bununla birlikte devletler gelir dağılımını eşit kılmak ve mali akışı kontrol altına almak için de vergi toplar.

Bu bağlamda kişiler veya kurumlar yasalarca belirlenen oranlara uyarak vergilerini yatırırlar. Gelir vergisi de kişilerin veya kurumların yükümlü olduğu ödemelerdir. Kişilerin ve kurumların elde ettiği gelirlerin tümünü bu vergi sistemine tabidir. Gelir vergisi 2024 dilimlerini ve daha fazlasını öğrenmek isteyenler için tüm detaylar yazımızda.

Gelir Vergisi Nedir?

Gelir vergisi, bir kişinin veya kurumun elde ettiği kazançla orantılı olarak ödediği vergi türüdür.  Bu vergi sistemi gelir elde eden herkesi etkiler. Bu nedenle vergi mükellefleri, gelirlerini doğru şekilde bildirmekle ve vergi yasalarına uygun olarak ödeme yapmakla yükümlüdür. Gelir vergisi, devletin kamu hizmetlerini yönetmesine yardımcı olur. Hatta vergi politikalarının kamu hizmeti ve yönetimi süreçlerinin önemli bir parçası olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu vergi sistemi toplumdaki geliş eşitsizliğini önlemek için de düzenlenir. Zira gelir vergisi sisteminde yüksek gelir grupları düşük gelir gruplarına nazaran daha yüksek miktarda vergi ödemekle yükümlüdür. Gelir sahibi olan kişi ve kurumlar için zorunlu olan bu vergi sistemi her yıl “Gelir Vergisi Kanunu”  ile ilan edilir.

2024 Yılı Gelir Vergisi Dilimleri

110.000 TL’ye kadar: %15
230.000 TL'nin 110.000 TL'si için 16.500 TL, fazlası: %20
580.000 TL’nin 230.000 TL tutarından 40.500 TL, fazlası için: %27
3.000.000 TL’nin 580.000 TL tutarından 135.000 TL, fazlası için: %35
3.000.000 TL’den fazla tutarlarda 3.000.000 TL’lik kısım için 982.400 TL, fazlası için: %40

 

Yukarıda belirtilen gelir vergisi oranları 2024 yılı verileri işverenler için de geçerlidir. İşverenler için gelir vergisinden tasarruf etmenini en kolay yolu Pluxee!

Pluxee İle Vergi Avantajından Yararlan!

Yemek, market alışverişi ve diğer ihtiyaçlar için 100 bini aşkın anlaşmalı harcama noktasına sahip olan Pluxee Yemek hizmetimiz, vergi avantajıyla sunulmaktadır. Bir işveren olarak çalışanların için sunacağın yemek hakkını Pluxee ile yaparak şirketinin vergi yükünü hafifletmen mümkün.  Pluxee Yemek hizmeti ile başta gelir vergisi olmak üzere şirketinin sorumlu olduğu birçok vergide avantaj yakalayabilirsin. Hem vergi avantajını yakalamak hem de çalışan motivasyonunu güçlendirecek bir hizmet arayanlar için detaylı bilgi Yemek Kartı Vergi İstisnası sayfamızda! 

Gelir Vergisi Hesaplama

Gelir vergisi hesabı için ilk olarak elde edilen toplam geliri ve veri oranlarını dikkate almak gerekir. Yukarıdaki başlıklarda da aktardığımız gibi her gelir miktarı farklı vergi dilimine sahiptir. Mesela elde edilen gelir 70.000 TL olduğunda %15 dilimi üzerinden hesaplanmalıdır. Bu hesap şu şekilde yapılabilir:

  • Elde Edilen Gelir x Gelir Vergisi Oranı = Ödenmesi Gereken Ücret

Elde edilen yıllık gelirin 70.000 TL olduğu bir senaryoda ödenmesi gereken miktar 70.000 x %15 = 10.500 TL olacaktır.

Gelir Vergisi Neleri Kapsar? 

Gelir vergisi ödemekle yükümlü olan kişiler ve kurumlar belirli yasalar çerçevesince tanımlanır. Temel olarak gelir vergisi mükellefi olan kişilerin ikametgahı en az 6 ay Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde olması gerekir. Bununla birlikte yurt dışında yaşayan ancak Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinden kazanç sağlayan kişiler de gelir vergisi mükellefidir. Gelir vergisine tabii olan kazançları ise şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Ticari Kazançlar
  • Zirai Kazançlar
  • Ücretler
  • Serbest Meslek Kazançları
  • Gayrimenkul Sermaye İratları
  • Menkul Sermaye İratları
  • Diğer Kazanç ve İratlar

Bu tür kazançlara sahip olan kişi veya kurumların gelir vergisi ödemesi gerekir. Aksi takdirde kurumlar vergi kaçakçılığı gibi durumları ortaya çıkarabilir.

Gelir Vergisi Ödeme İşlemleri

Gelir vergisi ödeme işlemleri günümüzde hem online hem de kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Vergi mükellefi ödeme işlemi için bağlı olduğu vergi dairesine veya anlaşmalı bankalara başvurabilir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na da ödeme yapmak mümkündür. İşlemleri online yapmak isteyenler içinse bankaların mobil ödeme kanalları gibi seçenekler mevcuttur.

Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?

Gelir vergisi beyannamesi, bir kişinin veya bir kurumun elde ettiği geliri, bu gelirden yapılan kesintileri ve ödenmesi gereken vergiyi bildirmek için hazırlanan resmi bir belgedir. Bu belge genel olarak her yılın Mart ayında düzenlenir ve bir önceki yılın kazanç verileri baz alınır. İş veya gelir faaliyetlerinde yasal bir problemle karşılaşmamak için gelir vergisi beyannamesinin dikkatli bir şekilde hazırlanması oldukça önemlidir.